2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Családja törhet az Eurojackpot nyertesének életére: könnyen elúszhat a giganyeremény


Miután sikeresen átvette nyereményét az Eurojackpot magyar nyertese, nyilván szeretné olyan helyre tenni a pénzét, ami némi hozamot is fizet. Kiszámoltuk, hogyan kereshet havi több mint 45 millió forintot a legfrissebb magyar lottómilliárdos.  A 10 milliárdos giganyeremény hamar köddé válhat, ha az illető nem figyel - érdemes felkészülni a legváratlanabb esetekre is.

Egy halandó ember számára az 10 milliárd forint vélhetően örökre csak álom marad, és legtöbbünk azt sem tudná, hogy mit kezdjen ennyi pénzzel - ilyen helyzetben lehet az Eurojackpot legfrissebb magyar lottómilliárdosa is. Pedig amilyen könnyen jön, olyan könnyen is mehet: ez a pénzösszeg nem lenne elég ahhoz, hogy Magyarország legnagyobb tőzsdei vállalatában érdemi döntéshozatalra jogosító részvényhányadot szerezzünk, de roppant könnyen elolvadhat a pénz, ha például luxusautó-flottát kezdünk építeni, vagy vásárolunk 3-4 budai villát

Persze okosan is fel lehet használni a tízmilliárdot - és érdemes is. Ha nem elég nekünk ez a pénz, (mert mondjuk oda szeretnénk férni ahhoz az asztalhoz, ahol a nagy döntések születnek - erre a tízmilliárd édeskevés) számos befektetési lehetőség van, amivel növelhetjük ezt az összeget.

Lássuk be, egy átlagembernek a tízmilliárd forint bőven elég, hogy még a dédunokái se szenvedjenek hiányt semmiből. Mindenesetre, ha az Eurojackpot nyertese sikeresen letudta a bürokratikus köröket, és hozzájutott a nyereményéhez, akkor vélhetően szeretné azt olyan helyre tenni, ami azért fizet némi hozamot is.

Megéri ingatlanba fektetnie az Eurojackpot nyertesének?

A befektetési célú ingatlanok például nagyot mentek az elmúlt években a piac felívelésének köszönhetően, és bár most lassult a lakásárak növekedése Budapesten, még mindig el lehet érni 6 százalék körüli éves hozamokat. Persze kockázatok vannak: az elkövetkező öt évben - ha minimális is az esélye - összeomolhat az ingatlanpiac, hosszú távon azonban általában az ingatlan jó befektetésnek minősül egy tartósan növekvő gazdaságban. Ez a fajta befektetés azonban igényel egyéb aktivitást is: a lakásokat bérbe kell adni, karban kell tartani, vagy épp az ezzel foglalkozó vállalatot kell üzemeltetni.

Hogyha nem értünk az ingatlanbefektetéshez, és ennyi pénzt szeretnék bele fektetni, akkor jobb, ha előbb szakértőt kérdezünk. Tisztában kell lennünk azokkal a kedvező tényezőkkel egy ingatlan esetében, amely garantálja a befektetés sikerességét: ilyen a fejlődő környék, elérhető munkahelyek száma, várható beruházások, stb.

A 10 milliárd kamataiból is megélne a nyertes

A Magyar Állampapír Plusz kiemelt népszerűségnek örvend: az öt év alatt elérhető, fixen 4,95 százalékos éves átlagos hozam a jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben kimagaslónak számít, magas likviditása és biztonsága sokakat ösztönöz arra, hogy bevásároljanak belőle.Az öt év alatt realizálható 12 milliárd 734 millió forint nem a legmagasabb elérhető hozam, de talán ez jelentheti a legjobb megoldást, ha a leendő lottónyertes nyugodtan akar aludni, biztos hozam tudatában. Főleg úgy, hogy amennyiben nem csődöl be a magyar állam (erre azért az elmúlt 100 évben nem volt példa), akkor ez az évi 5 százalék évi 5 százalék marad.

Tegyük fel, hogy a következő évtizedekben is marad a MAP+, aminek így a hozamaiból is vígan eléldegélhet a magyar lottómilliárdos:

leosztva több mint 45 millió forintnyi havi bevétel jön ki, ha csak az alap 10 milliárdot fekteti be újra és újra az állampapírba. Sokan elfogadnánk, nem?

Életére, vagyonára törhetnek a lottómilliárdosnak

Okulva az elszegényedett milliárdosok példáiból érdemes arra is gondolni, mielőtt nagy lendülettel belevetnénk magunkat a befektetésbe, hogy családunk, házastársunk mennyire megbízható. Bár magyarországi esetről nem tudunk, Amerikában megtörtént, hogy a milliárdosból egy válás következtében lett egy tollvonással feleolyan vagyonos ember, illetve az is, hogy a lottónyertest saját családja akarta megölni, a nagy örökség reményében. Tehát amikor a nyertes lottószelvényünkkel felvesszük a nyereményt, erősen meg kell gondolni, mennyire bízhatunk meg családunkban, és házastársunkban. 

Érdemes lehet azonnal végrendelkezni, illetve házassági szerződést kötni, ha attól tartunk, hogy valaki így vagy úgy a vagyonunkra törhet szeretteink közül.

Természetesen nem csak a családja és párja lehet az, aki miatt a milliárdos elvesztheti vagyonát. Ha az ismerősök, barátok tudják, hogy pénzhez jutott, valószínűleg meg fogják környékezni. Azonban nem csak ők: a csalók is. A legkönnyebb olyanoktól vagyonokat kicsalni, akik hirtelen jutottak az összeghez, és nem tanulták meg kezelni a sok pénzt. Az ingatlanoknál maradva: egy ügyes ingatlanos csaló, egy dörzsölt ügyvéd, stb. csapdát állíthat a mit sem sejtő szerencsés nyertesnek. 

Ezért csakis úgy érdemes belevágni a milliárdjaink ingatlanba fektetésének, ha meg tudjuk védeni magunkat a csalóktól, illetve ismerősöktől, hozzátartozóktól. Különben hamar arra ébredhetünk, hogy már semmi sincs az álomnyereményből.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk