Brutális húsvéti akciók: szinte ingyen lehet LTP-t indítani

2017. április 13. 13:57

A bankban tartott pénzre talán még sosem fizettek ennyire kevés kamatot, nem is csoda, hogy sokan inkább más megoldás felé fordulnak. Az egyik ilyen, kiemelten keresett termék a lakás takarékpénztár, mivel fix hozammal kecsegtet és az állami támogatásnak köszönhetően akár biztosan 10 százalék felett hozhat a befektetés. Összegyűjtöttük, milyen akciókkal csábítanak most a szolgáltatók, a Pénzcentrum kalkulátorával te is kiválaszthatod a neked ideális megtakarítást.

A bankba tett pénz jelenleg soha nem látott alacsony hozammal kecsegtet, a jegybank legfrissebb adatai szerint 0,4 százalék a lekötött betétek átlagos, éves kamatlába. Emiatt viszont úgy tűnhet, hogy jobb, ha inkább a párnacihában tarjuk az összespórolt pénzünket, pedig még most is találunk olyan megoldást, amivel kétszámjegyű hozam is elérhető, ráadásul a Quaestor szellemétől sem kell tartanunk. A lakás takarékpénztáraknál (LTP) ugyanis 4 éves futamidővel kivétel nélkül találunk olyan terméket, amely 10 százalék feletti egységes betéti kamat mutatót (EBKM) kínál.

Mire használható fel az LTP?

A lakáskasszával megtakarított összeget (és a kapcsolódó hitelt is) csak lakáscélra használhatjuk fel. A megkötés egyébként megengedőbb, mint azt elsőre gondolnánk, ugyanis nemcsak lakásvásárlásra vagy építkezésre, hanem felújításra, korszerűsítésre vagy bővítésre is felhasználhatjuk az LTP-t.

Itt a legmagasabb a hozam

Ha csak a megtakarítást nézzük, akkor a legmagasabb egységes betéti kamat mutatóval (EBKM) bíró terméket érdemes választani, amely jelenleg az OTP-nél érhető el a Pénzcentrum kalkulátora alapján. Lényeges viszont, hogy mivel a 4 éves megtakarítási időtől néhány hónappal eltérhetnek a szolgáltatók, ezért az EBKM különbözetét részben a néhány hónapos eltérés is okozza. Emiatt viszont érdemes a megtakarított összeget is megnézni, ez alapján ugyanis a hosszabb futamidejű termékek lehetnek a nyerők.

Persze, ha jelentősen nagyobb összegre van szükségünk, akkor érdemes lehet eleve az 5,6, 8 vagy 10 éves futamidejű termékek között körülnézni. Ezeknél viszont azzal kell számolni, hogy minél hosszabb a megtakarítási időszak, annál alacsonyabb lesz az EBKM. Ez annak köszönhető, hogy a hozam túlnyomó többségét az állami támogatás adja, amit viszont csak az új befizetések után kapunk meg.

Hitelt is felvennél?

Ha csak kisebb összegre van szükséged, de a megtakarítás nem elegendő hozzá, akkor nem feltétlenül érdemes a hosszabb futamidejű megtakarítást választani, ugyanis a lejáratkor a pénztártól hitelt vehetünk fel, amelynek a feltételei már a szerződéskötéskor ismertek és végig fix kamatozású.

A kölcsön kiválasztásakor elsősorban a teljes hiteldíj mutató (THM) alapján érdemes választani, a kalkulátor szerint így az Aegon terméke viszi a prímet, míg a második legjobb választás szorosan mögötte a Fundamenta lehet ebből a szempontból. Ugyan a jelenlegi banki kamatoknál magasabbnak tűnhet a pénztárak által felszámolt költségek, azonban a megtakarítás végére (4-6-8-10 év múlva) már könnyen lehet, hogy a mostaninál magasabb banki kamatokat a lakáskasszák THM-je lekörözi.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdemes lehet a pénztárnál leadni a hitelkérelmünket akkor is, ha nem elegendő az alapból felkínált hitelösszeg. A szolgáltatók ugyanis tudnak nagyobb összegű kölcsönt is nyújtani, ezek kamata viszont nem biztos, hogy a szerződésben meghatározott kamatszinten történik.

Milyen akciókkal csábítanak?

  • A Fundamenta jelenleg Triplázó Bónusz akcióval csábít minket a szerződéskötésre. Ennek keretein belül a legalább 8 éves futamidejű termékeknél kéthavi jóváírást, vagyis 40 ezer forintot kaphatunk a pénz kiutalásakor, ha a 8-as módozatú termékekből választunk, és a havi megtakarításunk eléri a 20 ezer forintot. Lényeges, hogy a megtakarítás indításától 12 éven belül felhasználjuk a megtakarításunkat.
  • Az Aegonnál most három féle akció van, a lakásbiztosítással rendelkezők vagy önkéntes nyugdíjpénztárt (ÖNYP) indítók kezdeti költség elengedése mellett nyithatnak lakáskasszát, akik már ÖNYP tagok, azok 75 százalék kedvezményt kapnak, míg a kezdeti költség felét mindenkinek elengedik.
  • Az OTP-nél hitelkártya kiváltásakor, vagy folyószámla nyitásakor kaphatunk kedvezményeket, ilyenkor a kezdeti díjat engedhetik el részben vagy teljes egészében.
  • Az Erste most a társasházak részére ajánlott konstrukciónál ad kedvezményt, ahol egy havi betétnek megfelelő összeggel csökkenthető a számlanyitási díj.

Melyik pénztárba fektessünk?

A szolgáltató kiválasztásakor számos szempontot érdemes szem előtt tartani, és persze az is sokat nyomhat a latban, hogy milyen célra szeretnénk felhasználni az összegyűjtött pénzt. Először érdemes lehet meghatározni a célt, illetve azt, hogy ehhez szükségünk lesz-e hitelre, vagy a megtakarított összeg is elegendő rá.

Ez utóbbi esetén egyszerű a dolgunk, ugyanis elég, ha kiválasztjuk azt a terméket, amely a befizetéseink után a legmagasabb EBKM kínálja, vagy a legnagyobb megtakarított összeggel kecsegtet (ez általában inkább a futamidő kérdése.

Címlapkép: MTI / Bruzák Noémi

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem