2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Brókerházra csapott le az MNB: így ment a nagyüzemi megtévesztés


Az MNB 28 millió forint bírságot szabott ki az eBrókerház Befektetési Szolgáltató Zrt.-re az ügyfelek és leendő ügyfelek tájékoztatására és a kockázatkezelésre vonatkozó hiányosságok miatt. A társaság javadalmazási politikája az intenzív ügyfélszerzést és a magas összegű befektetői befizetéseket ösztönözte, miközben utóbbiak sokszor megtévesztő és pontatlan információkat kaptak a kínált befektetési szolgáltatásokról.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított - korlátozott terjedelmű és mélységű, nem teljes körű - átfogó vizsgálatot végzett az eBrókerház Zrt.-nél a 2017. december 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot áttekintve. A felügyeleti vizsgálat kiemelt súlyú jogszabálysértésként értékelte, s így jelentős összegű bírsággal sújtotta a Társaságot annak okán, hogy az ügyfélkapcsolat létesítése során számos esetben adott a leendő szerződő felek részére - elsősorban szóban, telefonos úton - megtévesztő, pontatlan, kiegyensúlyozatlan és így összességében tisztességtelen tájékoztatást az általa kínált befektetési szolgáltatás jellemzőivel kapcsolatban.

Ilyen megtévesztő kifejezés volt például a "pénzkereseti", "pénzcsinálási" lehetőségek visszatérő használata a kínált, rendkívül kockázatos termékekkel összefüggésben.

Többek között elferdítve kommunikálta a tőkeáttételes CFD kereskedés azon valódi jellemzőjét, hogy akár a befektetett tőke teljes összegének elvesztésével járó, bizonylatan kimenetelű befektetésről van szó, illetve nem a súlyának megfelelően kommunikálta a megfelelősségi teszt jelentőségét, szerepét azt sugallva, hogy az adott termékkel való sikeres kereskedés módszerei kezdő ügyfelek számára is könnyen elsajátíthatók. Megemlítendő továbbá, hogy reklámtevékenysége során bizonyos esetekben az általa értékesített tőzsdén kívüli CFD termékeket súlyosan megtévesztő módon tőzsdei befektetésként mutatta be.

A vizsgálat során a jegybank mindezek mellett ismételten megállapította, hogy a társaság nem rendelkezik az üzleti modelljének megfelelően részletezett belső szabályzattal a kockázatkezelési folyamatokra és eljárásokra vonatkozóan. Kockázatkezelési szabályzata konkrét eljárásokat, módszereket nem rögzített a piaci, partner és működési kockázat mérésével, kezelésével kapcsolatban.

Az MNB vizsgálat feltárta azt is, hogy eBrókerház Zrt. az értékesítési tevékenységet végző közvetítők javadalmazásának meghatározásakor döntően mennyiségi szempontokat vett figyelembe, ezáltal felerősítve az ügynökök és az ügyfelek közötti érdekkonfliktus lehetőségét. Az ügynöki és az alügynöki szerződések számos olyan javadalmazási elemet tartalmaztak, amelyek kifejezetten az intenzív ügyfélszerzésre és az ügyfelek általi többszöri, illetve magasabb összegű befizetések elérésére ösztönözték az ügynököket.

A jegybanki vizsgálat emellett hiányosságokat azonosított a társaság költségekről és a díjakról való és az etikátlannak minősített kereskedési gyakorlatok esetén alkalmazható korlátozó intézkedésekkel kapcsolatos ügyféltájékoztatása, valamint az ügyfélminősítése tekintetében.

Mindezek alapján az MNB ma publikált határozatában a Társaságot ügyféltájékoztatási gyakorlata kapcsán azonnali határidő rögzítésével, míg a további jogsértésekkel összefüggésben 60-90 napos teljesítési határidő kitűzésével kötelezte, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg és erről - a vezető testületei által is megtárgyalt, jóváhagyott belső ellenőri jelentés megküldésével - számoljon be a jegybanknak. A leendő szerződő felek és az ügyfelek részére ismételten megtévesztő, pontatlan, kiegyensúlyozatlan és tisztességtelen módon nyújtott tájékoztatásra és a kockázatkezelésre vonatkozó jogsértések miatt az MNB összességében 28 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott az intézményre.

A jegybank a bírságösszeg meghatározásakor egyaránt figyelembe vette a feltárt jogsértések ismétlődő jellegét, azok magas, illetve jelentős kockázati besorolását és a társaság intézményi hatásbesorolását. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a jegybank, hogy az eBrókerház Zrt. mindvégig együttműködő magatartást tanúsított az MNB eljárása során.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk