2020. október 26. hétfő Dömötör

Bombabiztos befektetés: a banki kamatok sokszorosa üti a markodat


Már-már hagyománynak mondható, hogy a Pénzcentrumon pénzügyekkel kapcsolatos Google-keresési javaslatokat válaszolunk meg. Most azokat az ajánlatokat vettük górcső alá, melyeket akkor dobott fel nekünk a kereső, ha azt gépeltük be, hogy "mennyit kamatozik".

Amikor elkezdünk begépelni keresési kifejezéseket a Google keresőjébe, akkor a keresőmotor már nagyban dolgozik, megpróbálja kitalálni, hogy mire is vagyunk kíváncsiak, mire akarunk igazából rákeresni. Ezek a keresési javaslatok a keresőmező alatt jelennek meg, részben a begépelt szavak, valamint saját magunk és mások korábbi keresései alapján. A Pénzcentrumon rendszeresen megválaszolunk pénzügyekkel kapcsolatos javaslatokat, az összes ilyen cikkünket ide kattintva találod.

Nézzük, mit dob fel a Google, ha beírjuk, hogy "mennyit kamatozik"?


forrás: Google

"mennyit kamatozik a pénzem"

Ez változó, lényegében annyi, amennyit a kölcsönvevő fizet a kölcsönadónak azért, hogy a pénzét használhatja. A kamatot persze sokféle módon meg lehet közelíteni, amire viszont mindenképpen figyelj oda, hogy 

  • mi a kamatperiódus,
  • mekkora a kamat mértéke és
  • a periódus végén kifizetik-e a hozamot vagy hozzáírják a tőkéhez.

A kamatperiódus az a legtöbbször ismétlődő, szabályos időköz, amelynek végén hozamjóváírás történik. A hozam a kamatozó pénzünk és a kamatláb szorzata, az pedig nem mindegy, hogy ezt a hozamot kifizetik-e (ezt nevezik egyszerű kamatnak) vagy hozzáírják a tőkénkhez, hisz amennyiben hozzáírják (ez pedig a kamatos kamat), akkor a következő időszakban már magasabb összeg után jár a hozam.

"mennyit kamatozik 1, 10 és 100 millió forint"

A fenti elmélet alapján mutatjuk, hogy mi a különbség aközött, hogy egyszerű vagy kamatos kamatot kapunk a pénzünk után, lássuk.

"mennyit kamatozik a pénzem 2017"

Ha bankba tettük, akkor nem sokat, bár ha újonnan helyeztünk el pénzt egy-egy pénzintézetben, akkor néhány hónapra el lehetett érni kiemelkedő hozamokat, de már a banknál lévő pénzre elég alacsony volt a kamat 2017-ben. 2017 decemberében a lekötött betétekre átlagosan 0,34 százalékos kamatot fizettek, az egy százalékos hozamot meghaladó átlagkamatot csak a 2 éven túli lejáratú lekötések érték el (1,01%).

Mindemellett persze érdemes figyelni a piacot, mert egy-egy banknál elérhetők lehetnek jobb ajánlatok, de legyünk ilyenkor résen, hogy egyáltalán megéri-e igénybe venni a jónak tűnő ajánlatot. Ebben a témában részletesen olvashatsz egy tavaly őszi cikkükben ide kattintva.

"mennyit kamatozik az állampapír"

Ez több mindentől függ, leginkább attól, hogy milyen távra és milyen devizában adunk kölcsön az államnak. A részletekről ide kattintva tájékozódhatsz, a Magyar Államkincstár állampapírokról szóló honlapján. A kiemelkedő hozamú babakötvényeken kívül, a jelenleg elérhető legjobb kamat újonnan jegyzett államkötvénynél az ötéves lejáratú "Prémium Magyar Állampapír 2023/J" sorozata, melynek éves kamata 3,8 százalék. Ezt lejegyezheted a Magyar Államkincstárnál és a legtöbb banknál is.

"mennyit kamatozik a diákhitel"

Az önköltséges képzésekre fordítható Diákhitel 2 kamata 0 százalék, a szabadon elkölthető Diákhitel 1 kamata pedig 2,3 százalék.

"mennyit kamatozik a kincstárjegy"

A kincstárjegy alatt a köznyelv az állampapírokat érti, melyeknek a kamatát már feljebb bemutattuk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó