2021. március 2. kedd Lujza

Befektetések adózása 2021: ezt mindenképp tudnod kell az idei adóbevallásról


Közeleg az adóbevallás ideje, egyre többekben merül fel a kérdés, hogy miként adózunk a száguldó Teslán vagy ez egekbe repülő Bitcoinon elért árfolyamnyereség után? Hogyan kell adózni a Revoluton vásárolt részvények után, és mennyiben nyújt könnyebbséget egy belföldi szolgáltató az adózás terén?

Mi több, hosszú távú befektetések esetén a profit két lábon áll, az árfolyamnyereség, és az osztalék alkotják. Az adózást illetően a kettő teljesen eltérően viselkedik, az árfolyam elmozduláson szerzett jövedelem adója 15%, míg az osztalék esetében országonként változik a mérték, de szerencsére az adóval csökkentett nettó összeget kapod meg, amivel már nincsen sok teendő.

Persze az ördög a részletekbe bújik meg. A nem tőzsdei termék, mint a Bitcoin más kategóriába esik, mint egy OTP részvény, valamint az osztalék terén is van különbség egy amerikai és egy európai uniós részvény között. Mi több, az adómentességet lehetővé tévő számlakonstrukciók is vannak, amelyeket célszerű használnod.  A további részleteket Bence Balázs, a Portfolio Trader kereskedési vezetője árulja el a fenti videóban.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos átalakulás jön az eMAG-nál: a kiszállítást és a csomagpontokat is érinti
Papp Máté, a Marketplace vezetője beszélt a részletekről.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked