16 °C Budapest

Az itthon maradt magyar családok is nagyot bukhatnak a Brexiten

Pénzcentrum
2016. szeptember 7. 11:02

Mégsem lesz olyan könnyű ingyen, nullás kamatozású hitelt felvenni külföldről, mint azt fél évvel ezelőtt gondoltuk volna. A Brexit miatt eleve megbomlott az eddig fennálló rend, másrészt az Európai Bizottság felméréséből kiderült, hogy sokkal több lépésre van szükség a piac egységesítéséhez, mint azt korábban gondoltuk. Persze lépések már Magyarországon is megfigyelhetők ebbe az irányba. Kiderült, hogy mik azok a termékek, amiket szívesebben vennénk igénybe egy külföldi banktól.

Korábban már írtunk arról, hogy hamarosan akár Dániából vehetünk fel hitelt, ahol most nulla százalék körüli kamatokkal találkozhatunk. Ahogy egyébként a Zöld Könyvből (a pénzügyi termékekről szóló EU-s jelentés) kiderült, egyes termékeknél akár tizenkétszeres különbség is lehet, így érdemes lenne lebontani azokat a korlátozásokat, amelyek az Unión belüli pénzügyi mozgást akadályozzák.

Az európai pénzügyi piac megnyitásáról 2016 első felében nyilatkozhattak az EU-s állampolgárok, ezt a felmérést mostanra értékelte ki a bizottság.

Kiderült, mi hiányzik

A felmérésben résztvevők három dolgot említettek, ami leginkább hozzájárulna a piacok megnyitásához:

  • A szolgáltatóknak segíteniük kellene, hogy határokon átívelően is vásároljanak pénzügyi termékeket az emberek,
  • Új piaci lehetőségeket kellene teremteni a szolgáltatók számára,
  • Digitális fejlesztésekbe kellene fogni.

A legtöbben azt nehezményezték, hogy nehéz a határon túli bankolás, pedig ez elősegítené a hatékonyabb munkaerő-áramlást az EU-n belül. Elsősorban azoknak a kisvállalatoknak lehet jó a könnyű külföldi számlanyitás, akik külföldi cégekkel üzletelnek, ők ugyanis a banki tranzakciók lassabb lefolyása miatt most versenyhátrányban vannak a helyi cégekhez képest, ami ezzel kiküszöbölhető lenne.

Érdemes megemlíteni, hogy a napokban ugyan hazánkban megjelent az alapszámla, aminek köszönhetően könnyebben nyithat nálunk számlát egy külföldi, Uniós állampolgár (nem kell hozzá magyar lakcím), azonban nem minden EU-s országban elérhető ilyen bankszámla, ráadásul az alapszámla nem túl olcsó megoldás.

A szolgáltatóváltásban ugyan vannak előrelépések Európa-szerte, azonban a nemzetközi váltás megkönnyítésével érhetnék el a még könnyebb hozzáférést a külföldi termékekhez. A bankszámlaváltás egyébként az alapszámlával együtt megjelent rendeletnek köszönhetően egyszerűsödik le még az idei év során hazánkba látogató külföldieknek, illetve azoknak a magyaroknak, akik az EU-ba mennek számlát nyitni.

A tranzakciók árának egységesítése is jó irány, de ezzel párhuzamosan elengedhetetlen lenne egy olyan egységes mutató bevezetése, amely a bankszámlák költségét összehasonlíthatóvá teszi. Hazánkban egyébként a betéti termékeknél, a hiteleknél és a megtakarításos életbiztosításoknál már létezik ilyen (EBKM, THM és TKM), azonban a bankszámlákat még mindig csupán a több éves összesített költségük alapján tudjuk objektíven összehasonlítani. A banki és biztosítási termékek leegyszerűsítése is megkönnyíthetné a határokon átívelő pénzügyi szolgáltatások elterjedését a felmérés válaszadói szerint.

Persze olyan banális dolgokra is érdemes gondolni, mint hogy

a pénzügyi szolgáltatás igénybe vételéhez szükséges az adott országban lakcímmel rendelkeznünk.

Ennek lebontását célozza meg az alapszámla is, azonban ez csupán egy terméktípus és az árazása miatt sem feltétlenül vonzó.

A biztosításoknál elsősorban az autóbiztosítások csőd esetén országok közötti rendezését emelték ki. Nemrég hazánkban is előfordult, hogy egy külföldi biztosító hazai fiókteleppel tönkre ment, és ennek rendezésére nem voltak lefektetett szabályok, így az ügyfelek (és kgfb-nél a balesetet elszenvedettek) jelentősen lassabban jutottak a pénzükhöz, mint normál esetben, a hazai szövetség a külföldi szövetséggel tárgyalások útján állapodtak meg a kárrendezésről. Lefektetett szabályrendszerrel viszont a több hetes várakozás helyett akár napok alatt rendezhetik a kárukat a külföldi biztosítót választó ügyfelek is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szolgáltatói szabályokat is egységesíthetnék

A szolgáltatók határon átnyúló értékesítése is szabályozatlan egyelőre, így a legtöbb bank vagy biztosító nem nagyon mer belevágni a más országban való értékesítésbe. Persze külföldi szolgáltatók fiókhálózatával már most is találkozhatunk hazánkban, azonban ezek száma elenyésző.

A tagországok pénzmosási szabályozása is eltérő, ezek egységesítése is jelentősen megkönnyítené a szolgáltatók helyzetét, és ezáltal a mobilitást segítené elő.

A Fintech cégeknek (mobil alkalmazással elérhető bankolás) viszont egységes szabályozást kellene bevezetni, ugyanis a tagországok jelentős részében ezek helyzete nem rendezett. Ezzel viszont lehetőséget teremthetünk arra, hogy a legnépszerűbb pénzügyi termékek akár az egész kontinensen elérhetők legyenek azonos áron.

Nemcsak a szabályozáson kellene változtatni

Érdemese lenne felhívni a figyelmet az úgynevezett Fin-Netre, amely az Európai Unió pénzügyi ombudsmani szerepét látja el. Ez a szervezet ugyanis segíthet a határon átnyúló pénzügyi termékekkel kapcsolatos problémák megoldásán.

A válaszadók szerint egyébként nyitni kellene a digitális világ felé, ezzel ugyanis jelentősen csökkenthetők lennének a pénzügyekre fordított kiadásaink:

  • Célszerű lenne a Fintech cégekre nagyobb hangsúlyt fektetni és
  • Egységes, e-személyit bevezetni, amely megkönnyíti az online szerződéskötést (pl: számlanyitást).

Persze a digitális technológia az adatok ellopásának lehetőségét is magában hordozza, ezért az adatok titkosítására különös figyelmet kell szentelni a szabályok megalkotásakor. Ez egyébként a hagyományos szolgáltatókat is érinti, mivel mostanra az adatokat interneten keresztül közvetítik a bank (vagy biztosító) fiókja és központja között.

Pénzcentrum vélemény
A Brexit is rányomta a bélyegét a pénzügyi piac egységesítésére. Mivel egyelőre bizonytalan a szigetország sorsa, ezért a piac egységesítéséről való tárgyalásokat is nehezebb elkezdeni. A kilépéssel egyébként kisebb piac jöhet létre, amelynek a jogrendszere közelebb áll egymáshoz, így a közös pénzügyi termékek és a közös pénzügyi piac kialakítása is könnyebbé válhat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm