11 °C Budapest

ATM-ből vettél fel pénzt? Így foszthatnak ki könnyedén

Pénzcentrum
2014. március 28. 17:05

Az ATM-es tranzakciók során kapott bizonylatot sokan az automata mellett található kukába dobják, pedig a bizonylaton található adatok segíthetik a bűnözőket, hogy kisebb-nagyobb összegeket emeljenek le számlánkról. Van megoldás, mutatjuk, hogy kerülhetjük el azt, hogy adataink illetéktelen kezekbe kerüljenek.

A készpénzfelvételt mostanában a közvélemény kiemelt figyelemmel kíséri, egyrészt az ingyenes készpénzfelvétel miatt, másrészt az ebből adódó banki költségek emelkedése miatt. Ha készpénzt veszünk fel, akkor azt általában ATM terminálon keresztül tesszük. Ilyen esetben a gép a pénzkiadással együtt egy nyomtatványt is ad a tranzakcióról, és ezen a nyomtatványon olyan adatok szerepelnek, amelyek alapján egy ügyesebb kiberbűnöző könnyebben be tudja azonosítani az ügyfelet.

Kattints ide, ha látni szeretnéd, hogy mennyire felelőtlenül hagyják el a bizonylatot


A kártyatársaságoknak különböző szabályaik vannak arra, hogy mit és hogyan kell ráírni a bizonylatra. A szerződő bankoknak így kötelező ráírni a bizonylatra:

  • az ATM helyét meghatározó kódot,
  • a tranzakció pontos időpontját,
  • a kártyaszám, vagy a bankszámlaszám négy számjegyét (jellemzően az utolsó négy számjegy),
  • a bank azonosítóját (név, logo),
  • a tranzakció típusát,és a tranzakció sorszámát.

A számlaszámból vagy a kártyaszámból ugyan csak négy számjegy található a bizonylaton, de már ezek alapján is könnyen visszakereshető, hogy ki hajtotta végre a tranzakciót. A bűnöző így könnyedén elemelhet jelentős összegeket a számláról. Ahhoz, hogy ez ne történhessen meg a bankok biztonsági rendszere természetesen kivételes védelmet nyújt, de érdemes a bizonylat nélküli pénzfelvételt választani, így nem kell izgulnunk a támadások miatt. Ráadásul a bank tranzakcióra fordított kiadása is csökken, ami a kedvezőbb bankszámlaköltségeken látszódhat meg hosszú távon. Arról nem is beszélve, hogy azzal, hogy papírt spórolunk egyben a környezetünket is védjük.

Jellemzően bankfüggő, hogy a bizonylaton szerepel a számlán fennmaradó összeg, vagy sem. Amennyiben az automata feltünteti a maradék pénzt, könnyen veszélybe kerülhetünk, ha nagyobb összegeket tartunk a számlánkon (mint a fenti képen látható). A bizonylaton található információk tudatában a egy szemfüles bűnöző könnyen kifoszthat minket, vagy kirabolhatja otthonunkat, amikor nem vagyunk otthon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 16:46
Rovó Attila, a hvg.hu belpolitika rovatának távozó vezetője nyilatkozott portálunknak azzal kapcsola...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem