2020. október 30. péntek Alfonz

Angyal József: visszamenőleg varrna adót az önkormányzatok nyakába a Pénzügyminisztérium


Angyal József okleveles adószakértő szerint valójában adóemelést jelentett be erre az évre Varga Mihály pénzügyminiszter, erre a felvetésre azóta reagált a Pénzügyiminisztérium (PM). A szakértő szerint a PM sajtóosztálya nem cáfolta a megállapításait, csak pontosítja azokat. Válaszát ezúton közöljük. 

Angyal József adószakértő arról tájékoztatta lapunkat, hogy véleménye szerint egy jelenleg nem létező adó csökkentését jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter bejelentése szerint 2021-től az összes járványügyi szűrővizsgálat adómentes lesz, így tesztenként több mint hétezer forint adó spórolható meg. A szakértő kritikájára azóta a Pénzügyminisztérium közleményben reagált.

Azóta megérkezett a válasz Angyal Józsel részéről is, aki azt állítja, a PM sajtóosztályának közleménye nem cáfolja, pusztán pontosítja a megállapításait. "A hivatkozott NAV 2020.07.24.-i tájékoztatás is azt tartalmazza, hogy a vírusteszt adómentes. Ezzel helyezkedett szembe Varga Mihály "adócsökkentő" bejelentése, amikor arról tájékoztatott, hogy mégsem adómentes a vírusteszt" - írta Angyal József.

"A PM Sajtóosztálya pontosítja azt az adóalanyi kört, akiket adófizetési kötelezettség terhel. Adóalany az Önkormányzat, ha területén saját költségre vírustesztet végez a lakosság számára. Például az idősotthonok lakói számára. Pontosítja a PM Sajtóosztálya az adófizetés jogcímét is. Ez az Szja tv. 69-70.§ szerinti >>egyes meghatározott juttatások<<" - közölte a szakértő.

Varga Mihály a 2021-es tervezett adóváltozásokról beszélt, így a Sajtóközlemény hatályba lépésre vonatkozó mentegetőzése egyelőre nem értelmezhető. Ha visszamenőleges hatályú lesz is a vírustesztek adózásának eltörlése, akkor sem vitaható, hogy Varga Mihály - szembe fordulva a NAV 2020.07.24-i adómentességet rögzítő tájékoztatásával - kijelölt egy adóalany kört, akik számára mégsem adómentes a saját költségre végzett vírusteszt. Ezek elsősorban az önkormányzatok

- fejtette ki Angyal József. "Kérdésként merül fel, hogy az önkormányzatok tudnak-e arról, hogy jelenleg ilyen adókötelezettség terheli őket? Innentől kezdve politikai áthallása van az általam felvetett szakmai ügynek. Ezzel foglalkozni nem akarok, de fenntartom szakmai álláspontomat, hogy Varga Mihály bejelentéséig nem volt olyan NAV vagy PM állásfoglalás, amelyik az önkormányzatok által a lakosság, idősotthonok lakói számára végzett vírustesztek után tesztenként 7 ezer forint adót határozna meg" - folytatta.

A PM Sajtóosztálya által pontosított jogcím (egyes meghatározott juttatások) alapján az adó pontos összege: 19.500 forint hatósági árból az Szja tv. 69.§ (2) bekezdés b) pontja alapján az adóalapja 19.500 * 1,18 = 23.010 Ft. Ezt 15% szja és 15,5% szocho terheli, azaz 7.018 Ft. A hatósági ár életbe lépése előtt ez az adófizetési kötelezettség még magasabb lehet. Miután valószínűleg az önkormányzatoknak pontos kimutatása van az idősotthonokban és a lakosság számára végzett vírustesztekről, kiszámítható, hogy a PM mekkora adót kíván utólag az önkormányzatok nyakába varrni, majd nagy kegyesen eltörölni

- zárta sorait a szakértő. A válaszlevél előzményei korábbi cikkünkben olvahatók.

Ismét reagált a Pénzügyminisztérium

Cikkünk megjelenése után a Pénzügyminisztérium (PM) Sajtóosztálya az alábbi közleményt juttatta el a Pénzcentrum szerkesztőségének; a helyesbítést az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

"A cikkben foglaltak szerint Angyal József adószakértő nincs tisztában a jövedelemadózás alapvető szabályaival. Számos vállalkozás és adótanácsadó szervezet kereste meg a Pénzügyminisztériumot azzal a kéréssel, hogy a teszteléssel kapcsolatos adókötelezettségtől, illetve a felmerülő adminisztrációs tehertől szabadítsa meg a kifizető cégeket, szervezeteket. A koronavírus-járvány indokolta időszerűsége mellett a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs többek között ezért is döntött a szűrővizsgálatok adómentességről.

Nemcsak valótlan, de az olvasókat súlyosan félrevezeti az a cikkbéli állítás, amely szerint adófizetési kötelezettség csak akkor létezik, ha az szerepel egy PM vagy NAV állásfoglalásban. Így súlyosan téved a cikk abban is, hogy a PM utólag kíván az "önkormányzatok nyakába adót varrni".

Abban is súlyosan téved a cikk, hogy csak az önkormányzatokat érinti az adókötelezettség. A vállalkozásokat is érinti, amennyiben a munkavállalója hozzátartozójának fizeti ki a tesztelését, vagy amikor egy cég önkéntes felajánlás alapján biztosítja pl. az oktatási, szociális intézmények részére a tesztelést. Az ilyen jellegű adókötelezettség már évtizedek óta létezik, legfeljebb az adóztatás mikéntje változik, de az a tény, hogy ezek szja-kötelesek, és az egészen addig nem változik, amíg azt a jogalkotók adómentessé nem teszik. Ez történhet most meg, amennyiben az Országgyűlés megszavazza a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs javaslatát."

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Csúnya hónap jön: drágulásra, várakozásra készüljenek a magyar autósok
Egyre többen váltanak négyévszakosra, de nem mindegy, hogy milyet vásárolunk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.29-11.04
Országos

Lidl

10.29-11.04
Országos

Auchan

10.29-11.04
Országos

Tesco

10.29-11.04
Országos

Spar

10.29-11.04
Országos

Interspar

10.29-11.04
Országos

Praktiker

10.29-11.09
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó