Amit a bankszámlaszámról tudni kell: mi a bankszámlaszám, hány számjegy a bankszámlaszám

Pénzcentrum2020. július 30. 10:34

A bankszámlaszám kereső megmondja: hány számjegy a bankszámlaszám, a bankszámlaszám hol található, mi a bankszámlaszám és a kártyaszám közötti különbség, kié a bankszámlaszám?

A bankszámlaszám sokak számára egy érthetetlennek tűnő számkavalkád, ám ha ismerjük, mi mit jelentenek a kódok, nagyon sok mindent megtudhatunk annak tulajdonosáról. A különböző bankszámlaszám kereső programok nem csak azt tudatják velünk, kié a bankszámlaszám, hanem azt is, hogy belföldi vagy nemzetközi utalásról van szó, éppen OTP bankszámlaszám vagy egy CIB Bank bankszámlaszám az, amire utalnunk kell, vagy ahonnan mi kapjuk a pénzt.

Cikkünkben olyan gyakori kérdéseket válaszolunk meg, mint: mi a bankszámlaszám, kié a bankszámlaszám és mit árul el a tulajdonosáról? Hány számjegy a bankszámlaszám? Mi a bankszámlaszám és a kártyaszám közötti különbség és a rejtélyes bankszámlaszám hol található? Milyen kódok alapján állapíthatjuk meg, hogy az adott bankszámlaszám melyik bankhoz tartozik?

Mi a bankszámlaszám?

A bankszámlaszám egy olyan pénzforgalmi jelzőszám, amelyet a bank ad ügyfélazonosítás céljából. Hiába tűnik úgy, a bankszámlaszám nem egy véletlenszám-generátor alkotta számsor, mindennek jelentése van. A bankszámlaszámok formai követelményekhez kötöttek, amelyeket a pénzintézetek határoznak meg, a különféle bankszámlák megkülönböztetése céljából.

Mi a bankszámlaszám és a bankkártyaszám közötti különbség?

Gyakran okoz problémát, hogy hajlamosak vagyunk e két számsort összekeverni. A bankkártyaszám az a hosszú számsor, amely a plasztikkártyán látható; a kártyaszám és a többi azonosító segítségével tudunk vásárolni például az interneten. A bankszámlaszám ezzel ellenben a folyószámla azonosítója. Minden bankszámlaszámhoz jár egy bankkártya, a kártya pedig az az eszköz, amellyel hozzáférünk a pénzünkhöz. A bankszámlaszám állandó, személyhez / céghez kötött tényező, ezzel szemben a bankkártyaszám minden kártyán egyedi: ha új bankkártyát készíttetünk, új kártyaszám lesz rajta.

A bankszámlaszám hol található?

Míg a kártyaszámot könnyű felismerni, a számlaszám egy kevésbé nyilvános jelzőszám. Ne ijedjünk meg, nem nehéz megtalálni! A bankszámlaszám benne van a:

  • bankkal kötött szerződésben,
  • a számlakivonatban,
  • a netbankban
  • és a bankfiókokban is megkérdezhetjük.

Hány jegyű a bankszámlaszám?

A bankszámlaszám 2X8 (16) vagy 3X8 (24) számjegyű. Ahol 2X8 számjegyet használnak, a harmadik számnyolcas számjegyei mindig nullák! Azt, hogy a bankszámlaszám hány jegyű, az határozza meg, hogy az adott pénzintézet melyiket használja a folyószámlák azonosítására, vagyis változó, hogy melyik verzióval találkozunk.

Mit jelentenek a számok?

Magyarországon egységes felépítésű rendszert használunk, vagyis az összes magyar bankszámlaszám ugyanarra a sémára épül. Milyen információkat deríthetünk ki a bankszámlaszám vizsgálatával mi magunk?

Először is meg kell ismerkedünk a GIRO-kód fogalmával: a GIRO-kód elnevezés a 2X8 és 3X8 számjegyből álló bankszámlaszámra vonatkozik, a bankok előre meghatározott szabályok szerint állítják össze számunkra.

Banki átutalás esetén 2 különféle rendszert használhatunk:

1. GIRO (Bankközi Klíring Rendszer): kisösszegű, nagymennyiségű átutalások, bankon belüli átvezetések

2. VIBER: azonnali, drágább átutalás

A GIRO-kód számaiból áll össze egy tipikus magyar bankszámlaszám:

Az első 8 számjegy jelentése a fiókkód, ebből:

  • az első 3 számjegy a bankunk azonosítója (a Magyar Nemzeti Bank határozza meg), például: OTP Bank (117); Erste Bank (106)
  • ezt követi a 4-jegyű fiók-azonosító: a számlavezető bank központi fiókját határozza meg, vagy arra a fiókra utal, ahol megnyitottuk a számlát (a hitelintézetek határozzák meg)
  • a 8. számjegy az ellenőrző szám (a Magyar Nemzeti Bank képzési szabályai alapján).

Az következő 8 vagy 16 számjegy az ügyfélazonosítást szolgálja, a számlatulajdonoshoz tartoznak. Ebből derül ki a bankszámlaszám típusa (pl. lakossági, vállalati) és a számlavezetés pénzneme.

  • 2X8 szám esetén a 16., 3X8 szám esetén a 24. számjegy szintén ellenőrző szám.

Ezeknek az ellenőrző számoknak köszönhetően tudja meggátolni a bank, hogy rossz számlára utaljuk a pénzt. Ha nem egyértelmű, milyen banknak kell küldenünk a pénzt, használjunk bankszámlaszám kereső programot!
Nemzetközi bankszámlaszám, nemzetközi banki átutalás
A magyar és a különböző országok bankszámlaszámai között jelentős eltéréseket figyelhetünk meg. Hogy a különböző országok között zökkenőmentes lehessen a pénzáramlás, az Európai Unió létrehozta az IBAN bankszámlaszám, vagyis egy nemzetközi bankszámlaszám-szabvány rendszerét.

Miből áll egynemzetközi utaláshoz szükséges IBAN bankszámlaszám?

  • 2 betűvel kezdődik, ez az ISO-kód, a nemzetközi szabvány alapján meghatározott országkód, amivel behatároljuk, honnan jön a pénz. Magyarország ISO-kódja: HU.
  • Ezt 2 számjegy követi: ellenőrző számok.
  • Utána jön a magyar szabványok szerinti bankszámlaszámunk.

A SWIFT-kód jelentése

Nemzetközi utalásnál meg kell adnunk a SWIFT-kódot (másnéven BIC-kódot) is: ez a bank kódja, így azonosítják be a pénzintézetet; olcsóbb, gyorsabb, pontosabb ügyintézést biztosít.

Miből áll a SWIFT kód?

  • Az első 4 karakter a bankot határozza meg,
  • a következő 2 karakter az országkód,
  • a 7-8. karakter a bank székhelyének a kódja,
  • az utolsó 3 karakter pedig opcionálisan szűkítheti a találatot a bankfiókra vagy az ügyosztályra.

Nemzetközi átutalásnál a következő sorrendet kell betartanunk:

  • 1. SWIFT-kód
  • 2. IBAN-kód
  • 3. A magyar bankszámlaszámunk.

Miért jó a bankszámlaszám kereső?

A bankszámlaszám kereső programok, ingyenes internetes banki oldalak leegyszerűsítik az értelmezés folyamatát. Ha valamit nem értünk vagy bizonytalanok vagyunk, érdemes kikeresnünk a bankszámlaszámot egy ilyen rendszerben, hogy az esetleges félreértéseket elkerüljük.

Következtetések

Így, hogy már tudjuk, mi a bankszámlaszám, a bankszámlaszám hány jegyű és pontosan mit jelentenek benne a különböző kódok, kombinációk, valamint azt is tudjuk, hogyan használjuk őket egy nemzetközi átutalás esetén, máris otthonosabban mozgunk a bankszektor világában. Mindemellett mindig tájékozódjunk megfelelően, ellenőrizzük a bankszámlaszámot utalásnál és ha segítségre szorulunk, forduljunk bankunk ügyintézőihez!

Címkék:
bankszámla, bank, giro, azonnali átutalás, swift, azonnali utalás, bankszámlaszám, számlaszám, európai központi bank, iban szám kereső,