10 °C Budapest

Álom marad a luxusnyugdíj Magyarországon?

Pénzcentrum
2012. április 21. 11:07

Egy friss felmérés is megerősítette, hogy a magyarok tisztában vannak azzal, hogy nem lesz megfelelő állami nyugdíjuk, azonban csak nagyon kevesen tesznek azért, hogy meg is takarítsanak idős korukra. A befektetési alapokat illetően a GfK és a Raiffeisen Capital Management közös felmérése megállapította, hogy mindössze 1 százalék teszi közvetlenül alapokba a pénzét, az emberek többsége nem ismeri ezt a terméket. Az ideális befektetési alap a magyarok számára a tőke- vagy hozamvédett alap, amely rugalmas, és lehetőleg adókedvezmény kapcsolódik hozzá. A felmérésből az is kiderült, hogy a magas kamatkörnyezetben nem tudnak versenyképesek lenni az alapok, a megtakarítók inkább betétben fialtatják a pénzüket. Esetleg akkor lehetne változásra számítani, ha a kamatok 5 százalék közelébe csökkennének le.

Az emberek általában nincsenek megelégedve a nyugdíjak értékével, sokan úgy gondolják, hogy a jövőben ez a helyzet csak rosszabb lesz, ezért sokan szeretnének a nyugdíjas korukra előtakarékoskodni. Ez az igény azonban a cselekvés szintjén már nincs meg, a magyarok 58 százalékának egyáltalán nincs nyugdíj-előtakarékossági megtakarítása, és akinek van, az is mindössze a vagyonának 1 százalékában használja ki a tőkepiac nyújtotta lehetőségeket a befektetési alapokon keresztül - mondta Christa Bernbacher, a Raiffeisen Capital Management Kelet-Közép-Európával foglalkozó részlegének vezetője.

A szakértő szerint a nyugat-európai országokban sokkal nagyobb arányban tartanak az emberek befektetési alapokat, a Gfk-val készített közös felmérés eredménye is azt mutatja, hogy a befektetési alapokat illetően sokkal hatékonyabb felvilágosítást kell adni, hiszen ez a termék sok tekintetben megfelelő befektetési alternatíva lehet, hiszen a költségstruktúra jól átlátható, a vagyon-felhalmozási lehetőségek pedig nagyon rugalmasak.

Az emberek 60 százaléka nem takarékoskodik a nyugdíjas korra

A magyarok többsége (76 százalék) szerint fontos a nyugdíj-előtakarékosság, a felmérés pedig azt mutatta, hogy az iskolai végzettség, és az életkor meghatározó tényező, a magasabban képzettek és az idősebbek körében jóval magasabb az öngondoskodási hajlandóság. Az emberek három dolog miatt gondolják úgy, hogy meg kell takarítani: fedezni kell az öregkori megélhetési költségeket, az állami nyugdíjrendszer instabil és annak mértéke alacsony lesz. Akik nem tudnak, vagy akarnak takarékoskodni, azok azért nem teszik, mivel nincs elég pénzük, a fiatalok esetében pedig túlságosan messze van a nyugdíjkorhatár - mondta el Bacher János, a GfK Hungária ügyfélszolgálati részlegének vezetője.

A GfK felmérése alapján a magyarok 60 százaléka a jelenlegi jövedelmének legalább 70 százalékát viszont akarja látni a nyugdíjban, viszont az emberek tisztában vannak azzal, hogy ez nem elérhető el, a 90 százalék szerint a vártnál kevesebből kell majd megélnie. A megtakarítási formákat illetően a legnépszerűbb az önkéntes nyugdíjpénztár, a klasszikus és unit-linked biztosítás. A banki megtakarítási számlák és a befektetési alapok is megjelennek, azonban 58 százaléknak semmilyen ilyen jellegű megtakarítással nem rendelkezik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amennyiben a befektetési alapokat nézzük, akkor azt lehet találni, hogy a hosszú távú, kiegyensúlyozott, forintban denominált és garantált hozamot hozó alap lehet az optimális befektetés. Az emberekre viszont inkább az mondható el, hogy nem nagyon vannak tisztában a befektetési alapokkal, illetve azok fajtáival, sokan extrém elvárásokat fogalmaznak meg, még mindig él az alacsony kockázattal magas hozam elvárás.


Általánosságban elmondható, hogy az emberek nagyon szerint szívesen vennének egy olyan alapot, amely 100 százalékos tőkegaranciát ad, ami nem is lehet meglepő az alappiac jelenlegi szerkezetét nézve. A garantált hozamok esetében különösen érdekes, hogy a minimum 6 százalékos hozam erős elutasítottságot mutat, csak minimum 10 százalékos hozam esetében mutatnak hajlandóságot befektetési alap vásárlásra. Az időtávot illetően nincsenek nagy különbségek, azonban egyértelműen fontos az emberek számára, hogy a termék rugalmas legyen (szüneteltetni lehessen a befizetést, leállni szankciók nélkül), valamint adjon adóelőnyt.

A magyarok a felmérés alapján elsősorban azért takarítanak meg, hogy a családot biztonságba tudhassák, ezt követően áll csak az időskori előtakarékosság, a bizonytalan időkre való megtakarítás, illetve a gyerekekről való gondoskodás. Az alapokat illetően az embereknek külső segítségre, professzionális segítségre van szükségük, hiszen saját maguk nem tudják eldönteni, hogy mibe fektessenek be. Mindez azért érdekes, hiszen a tanácsadó segítsége pénzbe kerül, az elvárások viszont úgy fogalmazódnak meg, hogy azért lehetőleg a termék olcsó legyen. A legfőbb információforrás a magyaroknál, ha befektetési alapról van szó, az az internet, illetve a független pénzügyi tanácsadók, úgy látszik, hogy jelenleg sokkal nagyobb a nyitottság a tanácsadók irányába.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 11:53
László Imre polgármesterről azt írta a propagandasajtó, hogy el akarta tusolni a XI. kerületi óvodai...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem