2020. július 14. kedd Örs, Stella

Állampapírod van? Megúszhatod a plusz adót!


A Parlamentnek hétfőn beterjesztett adóemelésekről szóló törvényjavaslathoz már kedden megérkeztek az első módosító javaslatok. A gazdasági bizottság egyik módosítójában azt javasolja, hogy az államkötvényekből származó kamatjövedelem mentesüljön a 6 százalékos eho megfizetése alól.


Állampapírod van? Megúszhatod a plusz adót!


Egy nap telt el, máris módosítják a kormány hétfőn ismertetett adócsomagját. A gazdasági bizottság az "Egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításáról" szóló törvényhez két módosítást is beterjesztett.

KATTINTS! Lecsap a kormány a megtakarításokra: oda a kamat negyede!

Az egyik értelmében az államkötvényekből származó kamatjövedelem mentesül a 6 százalékos eho fizetési kötelezettség alól. "Az Európai Unió szabályaira tekintettel a mentesítés nem csak a magyar állam, hanem bármely EGT-állam által kibocsátott államkötvényre vonatkozik" - olvasható az indoklásban.

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint a módosító javaslat logikus döntés a kormány részéről annak fényében, hogy minden erejével igyekszik ösztönözni a lakosság állampapír vásárlását. Ezeknek az intézkedéseknek már meg is van az eredményük: a teljes lakossági állomány közel jár az 1 300 milliárd forinthoz, a teljes adósságon belül pedig megháromszorozódott az aránya bő egy év alatt. A 6 százalékos ehó kivetése az állampapíron keletkezett kamatjövedelemből pedig széles tömegek zsebéből húzta volna ki a pénzt.

A másik javaslatban a Rogán Antal fideszes frakcióvezető vezette gazdasági bizottság pontosítja a törvényt: az Szja tv. 84/G. §-a rögzíti azokat az eseteket, amikor a kamatjövedelem adója nulla százalék. "Így például nem terheli adófizetési kötelezettség a 2006. szeptember 1. előtt határozott időtartamú kamatperiódusra megkötött betét-, folyószámla-, bankkártya- és takarékbetét szerződések esetében jóváírt vagy kifizetett kamatot. Nem kell adót fizetni egyes - 2006. szeptember 1. előtt megkötött - értékpapír-ügyletek, illetve biztosítási szerződések esetében sem. A jogbiztonság követelményeit szem előtt tartva ezekben az esetekben indokolatlan a kamatjövedelem egészségügyi hozzájárulással való megterhelése" - áll az indoklásban.

Vannak még módosítók

A költségvetés 5. módosításához is érkeztek módosító indítványok. A költségvetési bizottság javaslata annak hatását vezeti át, hogy a nem állami köznevelési intézményfenntartók új típusú finanszírozását 2013. október 1-jétől tervezik bevezetni.

A kormánypárti Hermann István pedig pontosításokat tartalmaz az útdíj fizetését szolgáló hitelprogram rulírozó jellegével összefüggésben.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS