19 °C Budapest

Akár meg is felezhetik fűtési költségeiket a magyarok: mutatjuk hogyan

2018. február 2. 18:30

A fűtési költség akár meg is felezhető egy jól megtervezett, minőségi kazán beépítésével. A beruházás díja pedig látványosan csökkenthető, ha az ingatlantulajdonosok a lakástakarékpénztári megtakarításból fedezik mindezt.

Az idei tél eddig nem volt igazán fagyos, az elmúlt egy hét pedig szokatlanul meleg volt. Viszont a hétvégétől fokozatosan fagyba fordulnak az éjszakák, jönnek vissza az esti fagyok. Ilyenkor alaposan végignézzük az ablak- és ajtóréseket, hol szökik ki a lakásból meleg. Sokszor azonban máshol kell keresni az otthoni hűvös okát. Vannak, akik a szigetelésben látják a megoldást és ezzel együtt az energiaspórolás lehetőségét is. De még ott is, ahol megtörtént a külső falak szigetelése és a homlokzati nyílászárók cseréje, gyakorta tapasztalják a lakók, hogy a gázszámla nem csökkent, sőt a lakás sem melegedett fel a várakozásoknak megfelelően. Ennek okozói az esetek többségében az elavult, erősen túlméretezett és korszerűtlen fűtési rendszerek. Ezek amellett, hogy pazarolják a felhasznált energiát, összességében kevésbé hatékonyak, mint modern utódaik.

"Az energiafelhasználás mértéke- és vele együtt az energiaszámla - akkor csökkenhető a leginkább, ha az épület hőszigetelésében, nyílászáró-cseréjében és a hőtermelő berendezésének (fűtési rendszerének) rekonstrukciójában rejlő megtakarítási lehetőségeket egyaránt kihasználjuk" - vallja Versits Tamás okleveles épületgépész mérnök. A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesület elnökének tapasztalatai szerint egy jól megtervezett és kivitelezett kazán- és fűtőtest csere, a készülék garanciális idején belül is megtérülhet.

{{BANK360BANNER_LTP}}

Társasházaknál még látványosabb lehet az energia megtakarítás. Versits Tamás annak a 20 lakásos budai társasháznak a példáját hozza fel, melynek két régi, nagyteljesítményű házközponti kazánja közül egy tönkrement, a másik pedig éppen készült kilehelni a lelkét. A kivitelező cég 3 darab, egyenként 60 kW-os korszerű kondenzációs és igen drága kazánt épített be a régiek helyére. A pontosan méretezett teljesítmény lehetővé tette, hogy a régi gázórát is kisebbre cseréljék. A beavatkozás során kicserélték a ház használati melegvíztárolóját, teljesen felújították a szerelvényeket és kifestették a kazánházat is.

A teljes beavatkozás kicsivel több mint 12 millió forintba került. Szívta is a fogát a társasház számvizsgáló bizottsága - mindaddig, amíg be nem igazolódott, amit a berendezéseket szállító cég és a kivitelező is prognosztizált: a korábbi 36-38 ezer köbméteres éves gázfogyasztás 24-25 ezerre esett vissza, ami a kedvezőbb földgázárakat is figyelembe véve évi közel 1 millió forintos megtakarítást jelentett. Ráadásul, a lecserélt gázóra miatt az alapdíj is lefeleződött, amiből további évi 1 millió forint megtakarítása származik a társasháznak. Összességében a beruházás hamarabb fog megtérülni, mint hogy lejárna a készülékekre és a szerelésre kapott 10 éves garancia.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakók a kedvező tapasztalatok alapján úgy döntöttek, hogy az elért megtakarítással nem csökkentik a közös költségeket, hanem folytatják tovább a korszerűsítést: náluk csak most következik az épület szigetelése és a nyílászárók cseréje. "A példaként szereplő társasházi beruházást részben a társasházra kötött lakástakarékpénztári megtakarításból finanszírozták a lakók. Így a társasház minden lakója jól járt - emelte ki Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. Egy társasházi lakástakarékpénztári számla nyitásához - amivel a társasház évente akár 324 ezer forint állami támogatásban is részesülhet - a jogszabályok alapján elegendő a közgyűlés 2/3-ának egyetértése. Egy társasház esetében ugyanakkor a lakók sokszor csak akkor tudnak sikeresen és eredményesen közös lépéseket tenni, ha a szándékkal és a közös céllal a lehető legtöbb lakó egyetért."

Itt az ideje a kazán cseréjének, ha

  • egyre többet kell szervizre, karbantartása költeni;
  • egyre többször kell szerelőt hívni, mert leáll a fűtés;
  • a szerelő már nem tud alkatrészt beszerezni hozzá;
  • jóval több gázt fogy el évente, mint egy hasonló kategóriájú másik ingatlannál;
  • sokszor kell utántölteni a fűtővizet (Oka: a kezeletlen nyersvíz lerakódást okoz a kazánban, ami csökkenti a hőleadó képességét, romlik a hatásfok, nő a fogyasztás és nincs "elég" meleg.)
  • a rendszeres karbantartás elmaradása miatt nagyon korrozív állapot;
  • a készülés elavul (társasházaknál 20-25 évente be kell tervezni a készülékcserét)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem