2017. szeptember 26. kedd Jusztina

Ahogy megkapják a pénzt, el is verik a fiatalok

Egy új tanulmány szerint a 18-35 év közötti korosztály negyedére igaz, hogy folyamatosan szorong az anyagi helyzete miatt, de ahogy pénzhez jut, azonnal elkölti, miközben azt sem tudja, mi fán terem a kamatos kamat - írja az Abcúg.

Egy új tanulmány szerint a 18-35 év közötti korosztály negyedére igaz, hogy folyamatosan szorong az anyagi helyzete miatt, de ahogy pénzhez jut, azonnal elkölti, miközben azt sem tudja, mi fán terem a kamatos kamat - írja az Abcúg.

Németh Erzsébet (Budapesti Metropolitan Egyetem, Állami Számvevőszék), Zsótér Boglárka (Budapesti Corvinus Egyetem) és Luksander Alexandra (Állami Számvevőszék) éppen arra voltak kíváncsiak, hogy milyen a 18 és 35 év közötti fiatalok viszonya a pénzhez, mennyire értenek hozzá, hogyan bánnak vele, és ez alapján hányféle csoportot lehet elkülöníteni a korosztályban. A kutatáshoz a GfK 2015-ös reprezentatív felmérését használták fel, ami az OECD kérdőívén alapult.

A válaszadók a nyolc kérdésből álló, pénzügyi intelligenciát mérő feladatsoron átlagosan 5,73 pontot értek el a nyolcból, de csak alig 13 százalékuk tudott minden kérdésre helyesen válaszolni. A kölcsön kamatának értelmezése nem jelentett nagy gondot, sokan tudták a választ az inflációról vagy a kockázat és a hozam viszonyáról szóló feladatokra is. A kamatos kamat viszont már nehezebben ment.

A felmérésből az is kiderült, hogy a 18-35 évesek az idősebbekhez képest inkább hosszú távú célokat tűznek maguk elé, és nagyobb megelégedéssel tölti el őket, ha elköltik a pénzt, mint ha félreteszik. Az is jellemző, hogy vásárlás előtt nem gondolják át, telik-e nekik az adott dologra.

A pénzügyi magatartásra vonatkozó kérdésekre adott válaszokból kiderült:

  • a fiataloknak csak 22,1 százaléka készít költségvetést, elsősorban a nők és a fővárosban élők,
  • 40,5 százalékuknak van megtakarítása, többségüknek lakossági számlán vagy odahaza készpénzben, és
  • 53,2 százalékuknak vannak pénzügyi céljai.

Persze a  fiatalok közt is többféle csoportot lehet elkülöníteni. A tanulmány szerzői hármat találtak: az aggódó költekezőkét, a tudatos kockáztatókét és az óvatos megfontoltakét. Az első csoportba tartozók alkotják a leginkább sérülékeny csoportot, és kevésbé tájékozottak a többieknél: az egyszerű kamatos, a kamatos kamatos és az inflációs feladatokban teljesítettek a legrosszabbul.  A tanulmány szerzői szerint a kutatás újdonsága, hogy kiderült, a fiatalok körében van egy pénzügyileg különösen sérülékeny csoport, amelyre oda kell figyelni. Az iskolában pedig tanítani kellene a pénzügyi célok kitűzését.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kőgazdaggá válhatsz te is, ha pontosan követed ezt a 6 lépéses tervet
Nem a lottóról van szó, ez tényleg megvalósítható.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Itt a nagy népvándorlási körkép: közel 30 év tragédiái számokban

1990 óta sok olyan esemény történt, ami megrengette a világot. Ezek között pedig jócskán voltak olyanok, melyek hatására emberek tömegeinek kellett elhagyniuk otthonaikat. A lenti infografika az elmúlt...
 

Filléres csodaszer, amitől többet nem lesz herpeszed

Sok bölcsességet lehet tanulni a nagyszülőktől, tőlük lehet megszerezni a legfinomabb sütirecepteket is, és olyan házi praktikákat is el lehet tőlük lesni, ami nagyban megkönnyítheti a hétköznapjainkat....
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos