Adjon többet, olcsóbban (x)

Pénzcentrum
2016. január 4. 05:00

Így győzheti meg munkáltatóját, hogy lakáshitel-cafeterát adjon.

Az OTP Bank kutatása szerint a hazai munkavállalók 25 százalékkal elégedettebbek azokkal a munkáltatókkal, akik adnak béren kívüli juttatásokat, mint azokkal, akik nem. Ez az érték minden bizonnyal még magasabb azon vállalatok esetében, akik év elején, vagy év végén fizetésemeléssel jutalmazzák legjobb dolgozóikat. De hogyan adhat egy cég plusz pénzt úgy, hogy ő és a dolgozói is jól járjanak? Az OTP Bank ennek járt utána.

Klasszikus béremelés. Egyszerű, népszerű, de nagyon drága.

Kézenfekvő megoldás a bér növelése. Igen ám, de a jelenlegi adójogszabályok mellett ez az egyik legdrágább formája az ösztönzésnek: 100 forintnyi bruttó béremelés összesen 128,5 forintjába kerül a munkáltatónak, míg a munkavállaló (feltéve, hogy egyedülálló, gyermektelen alkalmazottról beszélünk), ebből csak 65,5 forintot kap meg.

Esetleg ha plusz cafeteria juttatást adunk?

A magyar dolgozók többsége kap cafeteriát valamilyen formában. Ennek a juttatási lehetőségnek az egyik nagy előnye, hogy jóval alacsonyabb adóterhek vonatkoznak rá, mint például a bérben adott fizetésre. A jelenlegi kedvező, 35,7 százalékos adóteher ugyanis a munkáltatónak kisebb költséget jelent, a munkavállaló pedig többet kaphat kézhez. A 100 forintos példánknál maradva, a kedvező adózású cafeteria termékben adott plusz "pénz" egy bruttó szemléletű cafeteria rendszer esetén 100 forintjába kerül a munkáltatónak, amiből a dolgozó 73,7 forintot meg is kap.

Van ennél is jobb megoldás?

Ma Magyarországon 710 ezer embernek van lakáshitele, a többség olyan helyen dolgozik, ahol a munkáltató ad béren kívüli juttatást. Ha van rá lehetőség, miért ne csökkentse törelsztőrészletüket a cég is. A 2014-től elérhető lakáshitel-cafeteriával mind a munkáltató mind pedig a munkavállaló jól járhat. A dolgozók azért szeretik, mert egy olyan juttatási forma, amit közvetlenül a lakáshitelük törlesztésére fordíthatnak, a vállalatok pedig azért, mert akár cafeteria rendszeren kívül is adhatják, ráadásul adómentesen. Így 100 forintból 100-at utalhatnak munkavállalóik részére. A lakáshitel-cafeteria segítségével hatékonyan, kis ráfordításból több pénz adható a dolgozónak, ami olyan, mint egy fizetésemelés.

Sok munkáltatót ugyanakkor elriaszt a cafeteria rendszerek kiépítésével járó adminisztráció és felelősség. Pedig ez manapság már nem jelent akkora kihívást. A legtöbb szolgáltató modern felületekkel és támogató szolgáltatásokkal segíti a vállalatok mindennapjait.

Könnyebb adminisztráció = OTP ADLAK

A lakáshitel-cafeteria bevezetésével együtt járt bizonyos mértékű adminisztráció és kockázat is, amennyiben a munkáltató nem elég körültekintő. Ezt a problémát felismerve indította el a juttatáshoz kapcsolódó szolgáltatását az OTP Bank. Az OTP ADLAK a hiteltámogatás bevezetésének és folyósításának teljes folyamatát lefedi, és külön díj ellenében valamennyi adminisztrációs feladatot és felelősséget átveszi a munkáltatótól" - mondta el a bank új szolgáltatásáról Kormos Zoltán az OTP Bank Lakáshitelek Főosztályának igazgatója.

Tudjon meg többet: www.otpbank.hu/vnt

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem