21 °C Budapest

A tökéletes jelszó titka: így biztosan nem fogják lenyúlni a pénzed

2017. szeptember 20. 11:00

Nagyon megkönnyíti pénzügyeink intézést az internet: legyen szó netbankról, mobilbankról, vagy okostelefonos applikációról, egyre többen kezelik digitálisan pénzüket. Van azonban néhány alapszabály, amit érdemes betartani - a biztonság kedvéért.

Évek óta része életünknek a digitális, online bankolás. Csak egy példa: sokkal egyszerűbb és általában jóval olcsóbb is netbankon, vagy mobilbankon keresztül pénzt átutalni, mint bankfiókban. A digitális szolgáltatások köre egyre növekszik, manapság okostelefonos banki applikációval intézhetünk például

  • átutalást
  • megtakarítást
  • hitelfelvételt
  • bankkártya-beállításokat
  • és csoportos beszedési megbízásokat is.

Általánosságban pedig kijelenthetjük azt, hogy minél több banki műveletet végez valaki online, annál jobban jár - a kedvezőbb költségek, alacsonyabb (vagy nulla forintos) díjak mellett még időt is spórolhat. Éves szinten akár több tízezer forintot is meg lehet takarítani azzal, ha egy banki ügyfél kizárólag online intézi az átutalásait. A pénzintézetek által kínált egyes számlacsomagokban legtöbb esetben csak akkor nincs átutalási díj, ha az utalás netbanki vagy mobilbanki úton történik - a bankfiókban az utalásnak már több száz forintos díja lehet.

Azok, akik vonakodnak kipróbálni ezeket a technológiákat, általában arra hivatkoznak, hogy nem megfelelő az internet-hozzáférésük, nem elég jó az okostelefonjuk/laptopjuk, vagy hogy nem értenek hozzá. És persze a legtöbb kifogás a biztonság miatt merül fel: sokan nem bíznak eléggé az új megoldásokban, attól tartanak, hogy valamilyen csalás áldozatai lesznek.

A bankok IT-biztonsági szakértői szerint azonban a digitális pénzügyi megoldások kifejezetten biztonságosnak számítanak - de persze csak akkor, ha maguk a felhasználók is betartanak néhány egyszerű szabályt. Lássuk, mik a legfontosabbak!

1. Figyeljünk a jelszavakra!

A banktól kapott jelszót az első használat során érdemes megváltoztatni. Minden esetben törekedjünk olyan jelszó megadására, mely nem kapcsolható hozzánk, így nem fejthető vissza egyszerűen (ne kedvenc háziállatunk nevét vagy egy szimplán növekvő sorszámot, vagy születési dátumot adjunk meg jelszónak).

A netbanki, mobilbanki azonosítót, jelszót ne adjuk meg senkinek!

Ne készítsünk olyan feljegyzést (pl. számítógépen és mobiltelefonon sem), amely illetéktelen kezébe kerülve lehetővé teszi a belépést a mi nevünkben! Elektronikus kódjainkat - amennyiben nem elektronikus azonosítás kapcsán kérik - telefonon, e-mailen vagy írásban még a számlavezető szolgáltatónk sem kérheti. Ha ilyen kéréssel találkozunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ezt valójában nem az intézmény kéri. Az ilyen eseményről azonnal értesíteni kell a bankot.

A legjobb megoldás a jelszavakhoz

Az OTP Bank szakértői azt tanácsolják, hogy a szolgáltatásokhoz használt jelszavainkat kezeljük bizalmasan, azokat senkinek ne mondjuk el. A jelszót se kódolt, se kódolatlan formában, se noteszba, se mobiltelefonba ne jegyezzük fel. A jelszót rendszeresen változtassuk meg. A jelszóváltoztatáskor kerüljük az egyszerűen kitalálható nyilvánvaló számokat (pl. születési dátum, irányítószám).

2. Vírusok és antivírusok

Számítógépünkön, telefonunkon használjunk víruskereső valamint a trójai alkalmazások elleni védelmet nyújtó programot és rendszeresen frissítsük azt! A vírusirtó vagy antivírus program célja annak biztosítása, hogy a hálózatba vagy egy adott számítógépbe ne juthasson be olyan állomány, mely károkozást, illetéktelen adatgyűjtést vagy bármely, a felhasználó által nem engedélyezett műveletet hajt végre.

Telepítsünk tűzfal-szoftvert is, amit szintén rendszeresen frissítsünk! A tűzfal az illetéktelen hálózati hozzáféréseket megakadályozó eszköz, amely a kommunikáció folyamatába beépülve figyeli és szabályozza az átáramló forgalmat.

3. Arra is figyeljünk, hogy honnan használjuk

Interneten keresztül csak biztonságos helyről intézzük pénzügyeinket! Ne adjunk lehetőséget arra, hogy elektronikus kódunkat más is láthassa! Csak végső megoldásként használjunk nyilvános internetet (például internet kávézóban), vagy jelszóval nem védett Wi-Fi hálózatot bankügyeink intézésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Ne válasszuk azt a lehetőséget, hogy a számítógép megjegyezze a belépéshez szükséges jelszót! Tanácsos törölni a böngésző tárolóját is az internetes bankolás után, hogy illetéktelen személy ne tudjon adatainkkal visszaélni. Ha nyilvános helyen intézzük pénzügyeinket, célszerű ezt követően megváltoztatni a belépési jelszót. Az internetes rendszerből ne a böngésző bezárásával, hanem a kilépés gombbal jelentkezzünk ki!

4. Okostelefonról bankolsz? Ezekre külön figyelj

Okostelefonnál, tabletnél ajánlott a beépített védelmek magas szinten történő használata, a mobil készülékekre elérhető vírusvédő szoftverek alkalmazása, és speciális biztonsági szoftverek használata (például jelszótárolásra, mobilkövetésre).

Egyes kártevők képesek a többszintű/többcsatornás azonosítást is megkerülni. Például, ha az azonosításhoz a standard azonosító mellett egy ideiglenes, csak pár percig élő azonosító (amit SMS-ben kapunk meg az intézménytől) is szükséges, az okostelefont megtámadó szoftver mindkét azonosítót megszerzi a telefonból, jelentős károkat okozva ezzel.

A támadók sokszor az alkalmazásokba építik a vírusokat: érdemes tehát figyelni arra, mit töltünk le. Itt is fontos a közösségi hálózatokban való ésszerű és átgondolt részvétel, valamint a vezeték nélküli kapcsolatok biztonságos használata.


Ahogy internetbankolás esetében, úgy mobil netbankolás során is a kilépés gombbal jelentkezzünk ki az internetes rendszerből, továbbá a használat közben a böngésző címsorában szereplő linket adatainak biztonsága érdekében ne küldjük tovább.

A leggyakoribb veszély az e-mailes, telefonos adatkicsalás (scam vagy phishing)

Legyen gyanús, ha olyan levelet kapunk, amely túl kedvező ajánlatot, soha meg nem rendelt termék lemondását, vagy nyereményt tartalmaz - hívják fel a figyelmet az OTP Bank szakértői! A nemzetközi kártyatársaságok sem e-mailben, sem telefonon nem keresik meg közvetlenül a kártyabirtokosokat! Így azonnal keltsen gyanút, haolyan e-mailt vagy telefonhívást kapunk, melyben arról tájékoztatnak, hogy kártyánk adatait illetéktelenek megszerezték, és bizalmas adatokat kérnek (pl.: kártyaszám, számlaszám, titkos kódok, PIN kód). Ezt sose tegyük meg, helyette haladéktalanul értesítsük a bankot.

Ha a banktól keresnek telefonon a bankkártyánkkal kapcsolatban, a bank munkatársai csak személyes adatokat kérnek (pl.: születési dátum, édesanyja neve). A bankkártyánkkal kapcsolatos adatokat nem kérnek tőlünk.

 

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem