7 °C Budapest

A magyar bankkártyák titka: miért kell olyan sokat várni?

Pénzcentrum
2013. június 18. 11:02

A kormány célja a készpénzhasználat visszaszorítása, ezáltal pedig a feketegazdaság csökkentése - állítja az NGM helyettes államtitkára, aki a tranzakciós illeték tegnap bejelentett emeléséről, és a kártyás elfogadás lassú terjedéséről is beszélt.

Kormányzati cél a készpénzhasználat visszaszorítása - ismerte el kedden Kisgergely Kornél, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó-és pénzügyi helyettes államtitkára. A helyettes államtitkár a Napi Gazdaság "A jövő fizetőeszközei" konferenciáján elmondta, hogy az érmék és bankjegyek kezelése az egész társadalom számára jelentős költségeket és kockázatot jelentenek, a készpénzhasználat nemzetgazdasági szinten magas aránya pedig kedvező körülményeket jelent a feketegazdaságnak is.

A gazdasági korményzat szeretné leszoktatni a magyar családokat arról, hogy hónap elején kiveszik a számlájukra érkező fizetésüket az ATM-nél, és ezt a készpénzt költik a hónap során. Kisgergely Kornél beszélt arról is, hogy valóban meg lett emelve a tranzakciós illeték a kártyahasználatnál is, de ezzel együtt is a kártyás fizetés még mindig kedvezőbb, mint a pénzfelvét.

Pocsék a kártyahasználat aránya

A helyettes államtitkár is elismerte, hogy meglehetősen rosszul állunk a fejlesztések tekintetében. Az 1 millió főre jutó POS-terminálok (azaz a boltokban a bankkártyás fizetést lehetővé tevő eszközök) száma az uniós átlag mindössze 48 százaléka. A kártyahasználat a hazai boltok, vendéglátóhelyek mindössze harmadában lehetséges.

Az 1 főre jutó fizetési kártyák száma sem nőtt érdemben az elmúlt években. Bár láthatunk fejlődést a hazai kártyapiacon, a tranzakciók száma és a tranzakciók értéke is nő, előbbi 13, utóbbi 12 százalékkal az előző évhez képest.

Az 1 millió főre jutó POS-terminálok száma az uniós átlagnak még a felét sem éri el (mindössze 48 százaléka). A kártyahasználat a hazai boltok, vendéglátóhelyek mindössze harmadában lehetséges. Az 1 főre jutó fizetési kártyák száma nem nőtt érdemben az elmúlt években - tette hozzá Kisgergely Kornél, aki a pozitívumok között beszélt arról is, hogy fejlődést jelent a hazai kártyapiacon, hogy a tranzakciók száma és a tranzakciók értéke is nő, előbbi 13, utóbbi 12 százalékkal az előző évhez képest.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szabályoznák a bankközi jutalékokat

Mi az az interchange díj?
Az interchange díj (bankközi jutalék) egy olyan díj, amelyet a kereskedő bankja (elfogadó bank) fizet a kártyabirtokos bankjának (kibocsátó bank) a bankkártyás vásárlások után, mely díj fedezi a kibocsátó bank adott vásárláshoz kapcsolódó kockázatainak és számlafenntartási költségeinek egy részét.


A minisztérium a helyzet kezelésének egyik legfontosabb elemét látja az interchange-díjak, azaz a bankközi jutalékok további szabályozásában, a Gazdasági Versenyhivattalal és a Magyar Nemzeti Bankkal összhangban. A szabályozás megváltoztatásától azt várják, hogy több kereskedő fogadjon el bankkártyát, ez pedig végső soron a feketegazdaság visszaszorításában is komoly szerepet játszhat.

Problémaként jelentkezik, hogy a belföldi bankközi jutalékok jóval magasabbak, mint a határon átnyúló jutalékok. A magas költségekre még a nagyobb kereskedők is panaszkodnak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem