2019. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A magas nyugdíj nem csak álom, neked is sikerülhet!


Az öngondoskodás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Félő, hogy az állami nyugdíjrendszer egyre kevésbé képes fenntartani a nyugdíjas korba lépéskor megtapasztalható jelenlegi jövedelemcsökkenést, ennél jóval nagyobb életszínvonal esésre kell felkészülnünk. Épp ezért nagyon tudatosan kell készülni az inaktív évekre. Már havi néhány ezer forint is számít, ezt jól mutatja az a kalkulátor, amely a születési év, a jövedelem, a havonta megtakarítandó összeg alapján ad egy becslést arra, hogy végül mekkora összeget halmozhatunk fel a nyugdíjba vonulásig.

Egyre többen aggódnak amiatt, vajon lesznek-e anyagi problémáik nyugdíjasként. Van is okuk az aggodalomra: a jelenleg is működő nyugdíjrendszer, melynek lényege, hogy az aktív dolgozók befizetéseit osztja el a nyugdíjasok között, úgy tűnik, nem lesz képes az elvárt színvonalat biztosítani a leendő nyugdíjasok számára.

Ahhoz, hogy az inaktív évek ne a nélkülözésről szóljanak, tennünk kell. Havi néhány ezer forint is nagyon sokat számít. Ehhez ad segítséget az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége által kifejlesztett, egyszerűen használható kalkulátor is, amely a születési év, a jövedelem, a havonta megtakarítandó összeg alapján ad egy becslést arra, hogy az érintettek mekkora összeget halmozhatnak fel a nyugdíjba vonulásukig a pénztárak segítségével.

Ez a nyugdíjtervezésre alkalmas kalkulátor nem csak a felhalmozható nominális összeget, hanem annak inflációs hatással korrigált eredményét (reálértékét) is megmutatja.

A most elindított nyugdíjkalkulátor fontos segítséget nyújt mindenkinek, aki a pénztárakon keresztül szeretne takarékoskodni. Jó becslést kaphatunk arra, hogy mire számíthatunk a jövőben. Emellett a kalkulátor egyértelműen bemutatja, hogy minél korábban kezdi meg valaki a takarékoskodást, az mennyivel jobb helyzetet eredményez a jövőben

- mondta Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke, aki hangsúlyozta, a megtakarítást nem lehet elég fiatalon elkezdeni, és az a jó, ha ez egyfajta megszokássá, automatizmussá válik. Kiemelte ugyanakkor, hogy a céljainkra (egészségünkre, nyugdíjunkra, váratlan kiadásokra) való spórolásba belevágni soha nem túl késő, bármikor érdemes elkezdeni.

Ha például egy jelenleg 30 éves fiatal havi 20 ezer forintos takarít meg akkor a kalkulátor becslése szerint akár 32 milliót is összegyűjthet, ami reálértéken 11 milliónál többet jelent majd számára. Ha pedig egy jelenleg 25 éves takarékoskodóról beszélünk, akkor nominálértéken közel 45 millió forintot halmozhat fel, ez pedig az inflációs korrekcióval is 14 millió forintos összeget jelenthet.

Az öngondoskodás nem csak a nyugdíjról szól, hanem ugyanúgy az egészségről is. Az egészségpénztárakon keresztül pedig az egészség megőrzésére is hatékonyan tudunk takarékoskodni. Az ÖPOSZ szerint a pénztárak által kínált szolgáltatások széles köre és a 20 százalékos, évente legfeljebb 150 ezer forintos adókedvezmény miatt az egyik legvonzóbb megtakarítási forma a pénztári tagság.

A Pénztárszövetség szakértői szerint - bár a cafeteriarendszer alapjaiban megváltozott - de a munkáltatóknak továbbra is érdemes számolniuk a pénztári tagsághoz adható hozzájárulással béren kívüli juttatásként, ez ugyanis fontos és hatékony megoldás a változatlanul kedvezőbb adókörnyezetben, mintha azt bérként fizetnék ki munkavállalóiknak. A szakértők azonban arra is felhívják mindenki figyelmét, hogy ha a munkáltató esetleg nem, vagy nem a korábbi szinten támogatja a megtakarítást idén, akkor különösen tudatosnak kell lenni.

Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy egyre többet fizetnek be a pénztártagok egyéni megtakarításként. Számítanak a munkaadókra, de ma már nem feltétlenül várnak rájuk, hanem a saját kezükbe veszik az irányítást. A lakosság egyre tudatosabb és arra számítunk, hogy a jövőre való felkészülés fontossága még egyértelműbb, gyakorlatilag alapvető lesz a következő években

 - mondta az ÖPOSZ elnöke.

Támogatott tartalom - Ezt a cikket az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) támogatta.
Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk