2020. augusztus 7. péntek Ibolya

A banki kamatok dupláját szeretnéd? Ezzel lehet most nagyot kaszálni

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. május 6. kedd 11:45

Egy hónapja elérhető a Bónusz Magyar Államkötvény azok számára akik komolyabb megtakarítást választanának. Az új kötvénytípus több újdonsággal szolgál, ezért összehasonlítottuk a legközelebbi "versenytársával", a Prémium Magyar Államkötvénnyel. Melyik állampapírt érdemes választani, és mi alapján döntsünk a vásárlásról?


Március közepe óta elérhető a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK), ami egy új alternatívát nyújt a lakossági állampapírok piacán, alacsony infláció mellet. Korábban a középtávú lakossági állampapírok között a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) volt csak elérhető.

Mi a különbség a két állampapír-típus között?

A két kötvénytípus összehasonlításakor először a különböző futamidők tűnnek fel. A PMÁK három és öt éves, míg a BMÁK négy és hat éves futamidővel vásárolható. Így mindkét konstrukció illeszkedik a Tartós Befektetési Számlához (TBSZ), amely három év után kamatadó kedvezményt (10 százalék kamatadót kell fizetni), öt év után pedig teljes kamatadó-mentességet biztosít. Erre szükség is van, mivel mindkét kötvény kamatadó köteles, igaz, egészségügyi hozzájárulás egyiket sem terheli.


Az igazán jelentős különbség a két állampapír között a kamatozásban figyelhető meg. A PMÁK kamatának alapja az előző évre vonatkozó infláció, amelyhez képest kamatprémiumot fizet a kötvény. Ennek köszönhetően, ha lejáratig megtartjuk a papírt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy reálhozamot érünk el, vagyis az inflációnál magasabb kamatokat tehetünk zsebre.

A BMÁK kamatozását viszont a 12 hónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek (DKJ) alapján számolják (a kamatérték meghatározását megelőző négy eredményes aukció átlaghozama a mérvadó). A DKJ egyébként biztonságos megtakarítási forma, ennek köszönhetően a Bónusz Kötvények is biztonságos befektetések, azonban egy kevés kockázatot hordoznak magukban a PMÁK-hoz képest. Érdemes ugyanis szem előtt tartani, hogy a 12 hónapos DKJ hozamára a jegybanki alapkamat és a pénzpiac is hatással van, így kisebb ingadozás megfigyelhető a kamatok alakulásában.

Ha megnézzük, a kötvények kamatait, akkor azt láthatjuk, hogy annak ellenére, hogy a jegybanki alapkamat és a diszkontkincstárjegyek hozama történelmi mélyponton van, a Bónusz papírok még így is magasabb hozammal kecsegtetnek, mint a Prémium kötvények. Természetesen érdemes összehasonlítani ezeket a klasszikus, öt éves Magyar Államkötvények legutóbbi (múlt hét szerdai) aukciójának átlagos kamatszintjével, ami ebben az esetben 4,39 százalékos volt. Ennél mindkét lakossági Állampapír (BMÁK, PMÁK) jobb kamatszintet biztosít jelenleg.

Miért fontos a névérték?
A BMÁK egy forintos névértéke azért jobb, mint a PMÁK 1000 forintos névértéke, mert lehetséges, hogy ezer forintnál kisebb összeg marad a számlánkon a befektetés lejáratakor, ekkor a PMÁK esetében ezt nem tudtuk kamatoztatni. A BMÁK-nak köszönhetően ezentúl minden egyes forintunkat be tudjuk fektetni, ami nagy előrelépés a kötvénypiacon.


Lényeges különbség a két papír között, hogy a PMÁK-ot csak devizabelföldi magánszemély (akinek tartózkodási helye vagy állandó lakcíme Magyarországon van) vásárolhatja. A BMÁK-ot viszont külföldi magánszemélyek, sőt, olyan cégek is vásárolhatják, amelyek nem tartoznak a kiemelt befektetői körhöz, vagyis ez a kötvény tartalékképzésre is felhasználható a KKV-k esetében.

Pénzcentrum vélemény
A két értékpapír között úgy érdemes választanunk, hogy mérlegeljük, hogy mekkora kockázatot tudunk bevállalni, mennyire szeretnénk a biztos hozamra bízni magunkat. A PMÁK esetén ugyanis bizonyosan infláció felett hoz a papírunk, amennyiben a lejáratig megtartjuk azt, tehát reálhozamot érünk el. A kamat jelenleg 4,7 százalék az öt éves Prémium Kötvény esetén.

Ezzel szemben a BMÁK hordoz magában egy kisebb kockázatot, mivel a 12 hónapos DKJ hozamához képest kínál kamatbónuszt. Ennek köszönhetően a jegybanki alapkamat is befolyásolja a hozamot (a DKJ hozamán keresztül), azonban a fix bónusz miatt sokkal magasabb kamatot kínál (4,89 a négy éves és 5,64 a hat éves kötvény esetén), mint az öt éves Államkötvények (amelyek szintén piaci kamatozású kötvények), amelyek a legutóbbi aukción átlagosan 4,39 százalékos kamatozással keltek el.

Ha megnézzük a kamatokat, akkor látható, hogy a négy éves BMÁK magasabb (4,89 százalékos) hozammal bír, mint az ötéves PMÁK (4,7 százalék). Így jelenleg a Bónusz papír tűnik jobb választásnak, igaz, valamivel nagyobb kockázat vállalása mellett.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.