2017. március 25. szombat Irén, Írisz

6 másodperc alatt kifoszthatják a Visa kártyád? Megszólalt a társaság

Tavaly decemberben járta be a magyar sajtót egy angol szakemberek által készített videó, amelynek tanulsága szerint az online fizetési rendszerek gyengeségeit kihasználva mindössze 6 másodperc (!) alatt feltörhetőek a Visa kártyái. Megkerestük a kártyatársaságot, szerintük azonban a rendszerük hibátlanul működik.


Pár héttel ezelőtt a Newcastle-i Egyetem kutatói egy videóban mutatták be, hogy közel 6 másodperc alatt feltörhetőek a Visa kártyák. Vagyis könnyen megszerezhető a lejárati idő és a kártya hátoldalán lévő CVV ellenőrző szám, ami már elegendő információt nyújt ahhoz, hogy könnyen megcsapolják a bank/hitelkártyánkat.

KATTINTS! Mit árul el rólad a bankkártyád száma? Ezt biztos nem tudtad!

A szakemberek kutatási anyagukban azt írják, hogy az adatok megszerzéséhez nem is kell más, csupán elegendő számú lekérdezés az online fizetést lehetővé tevő oldalon. A támadók a feketepiacon könnyen hozzájuthatnak a kártyaszámhoz, innentől kezdve pedig robotok segítségével jöhet a lejárati dátumok és a CVV kódok összes lehetséges kombinációjának kipróbálása.


Ez a támadási módszer azért működhet, mert a rendszernek nem tűnik fel a sokszori próbálkozás, legalábbis a Visa kártyák esetében. A MasterCard hálózata ugyanis már tíznél kevesebb próbálkozást is érzékel. A szakemberek egyébként megkerestek 36 weboldalt, amelyek közül 8-an változtattak is a biztonsági beállításokon.

Mit mond erre a Visa?

A Pénzcentrum megkeresésére a kártyatársaság azt nyilatkozta, hogy a Visa rendszerében nincsen hiba.

A Newcastle Egyetem által készített kutatás a lejárati idő és a CVV2 adatok találgatáson alapuló megfejtésére összpontosított. A kutatás nem veszi figyelembe a csalások megelőzésére bevezetett, több lépcsős biztonsági intézkedéseket, melyek mindegyikének teljesülnie kell ahhoz, hogy egy tranzakció ténylegesen megvalósuljon

- mondta el a Pénzcentrumnak a Visa.

A kártyatársaság a válaszában azonban azt is hozzátette, hogy a Visa nem utasít el tranzakciót a kártyát kibocsátó bankok nevében (hacsak nem ezt kérik kifejezetten.) Elmondásuk szerint  a bankok a tranzakciós adatok hitelesítése során könnyen azonosítani tudják, ha a Newcastle Egyetem által elemzett típusú támadás történik, olyan gyanús tevékenységek észlelésével, mint a sokszori hitelesítési kísérlet rövid idő leforgása alatt.

A kibocsátók számára minden olyan szükséges információt biztosítunk, amelyek alapján dönteni tudnak a tranzakciók kockázatáról. Mindemellett a kibocsátók és kereskedők további lépéseket is tehetnek a kutatásban leírt támadásokkal szemben

- tette hozzá a kártyatársaság.

Hogyan védekezhetünk?

Persze mindezek ellenére sose lehetünk teljes biztonságban. A társaság éppen ezért több szolgáltatást is kínál, amellyel még biztonságosabbá tehetjük az online vásárlást. De bármilyen is legyen a kártyánk, a legjobb, amit tehetünk, hogy mindig betartjuk a biztonságos bankkártya használat szabályait.

A netes csalók ellen úgy védekezhetünk, ha:

  • a kártyánkon beállítunk napi vásárlási limitet.
  • kérünk SMS értesítést a kártyás készpénz-felvételeinkről és vásárlásaikról,
  • a kártya adatainkat bizalmasan kezeljük,
  • és amint valami szokatlant tapasztalunk, azonnal értesítjük a bankunkat és letiltjuk a kártyánkat.

További biztonsági tippekért nézd meg az erről készült rövid videónkat:

 

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Megtudtuk, melyik autómárkával spórolhatjuk a legtöbbet: íme a lista
Milliókba kerülhet, ha drágább autót választasz.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Egyre nagyobb divat színházba járni

A KSH adati alapján 2010 óta megállás nélkül emelkedik a színházi látogatók száma Magyarországon. 2015-ben már csaknem 6,7 millióan néztek meg valamilyen színházi előadást.  
 

Itt a tuti trükk: így lesz puha a kiszáradt sarkad

A lábápolás sarkalatos kérdése a megkeményedett sarkak kezelése. Sokan reszelik, testápolóval kenik, a tuti módszer viszont nem ez. Ha a más módszerek helyett inkább hajbalzsamot kensz a sarkadra...
NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

kert
03.23-04.20
Országos

Lidl

03.23-03.29
Országos

Aldi

03.23-03.29
Országos

Spar

03.23-03.29
Országos

Interspar

03.23-03.29
Országos

Auchan

03.23-04.12
Országos

Auchan

03.23-03.29
Országos

Tesco

03.23-03.29
Országos

  Ajánlatunk