13 °C Budapest

581 milliót gyűjtött össze 7 év alatt: most vonult nyugdíjba a 29 éves lány

2017. szeptember 2. 12:58

Az amerikai fiatalok körében egyre népszerűbb a korai nyugdíjba vonulás. Vannak egészen extrém esetek is, például J.P. Livingstoné.


Szeptember 11-én este a Péncentrum korai nyugdíjjal kapcsolatos rendezvényén előadást tart majd Takács Szabolcs is, aki 34 évesen ment nyugdíjba. A mellett, hogy elmeséli majd, ő hogy csinálta, szó lesz még a különböző befektetési stratégiákról, illetve a hozamképes befektetési portfólió összeállításáról. Gyere el Te is, és tanulj a profiktól. A részvétel támogatónknak köszönhetően ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Az eseménnyel kapcsolatos részleteket itt találod.

Nincs még 30 éves, de már felhagyott a munkával J. P. Livingston.

Szegény családban nőttem fel. A családom folyamatosan sulykolta belém, mennyire fontos az öngondoskodás

 - mesélte a CNN riporterének.

Komolyan vette, amit szüleitől hallott. 7 év alatt közel 582 millió forintnak megfelelő összeget, 2,25 millió dollárt halmozott fel. Elképesztő összegről van szó, ahhoz, hogy ez sikerüljön neki, némi szerencsére és a szülei támogatására is szüksége volt. Három év alatt végezte el a Harvard Egyetemet, nem volt diákhitele, és már a tanulmányai alatt is félre tudott tenni némi pénzt. "Tudtam, mennyire drága a Harvard. Mindent megtettem, hogy mielőbb lediplomázhassak" - mondta. Az egyetemi költségeit ösztöndíjakból finanszírozta, és a családja is segítette anyagilag. Miután végzett, azonnal el tudott helyezkedni New Yorkban egy pénzügyi cégnél.

A kezdő fizetése 60 ezer dollár volt, ehhez jöttek még a különféle juttatások. Megbecsülték a munkáját, évről évre jelentősen nőtt a fizetése, végül mire úgy döntött, felmond, havonta hatszámjegyű összeg landolt a bankszámláján. Ő viszont soha nem szállt el. Nagyon tudatosan kezelte pénzügyeit, és hiába volt jó fizetése, eleinte évente mindössze 25 ezer dollárt költött, aztán ahogy nőtt a bére, feltornászta az összeget 30 ezerre.

Hiába élhetett volna akár luxuskörülmények között, ő takarékoskodott. Munkába állása után egy évig havonta 1100 dollárért bérelt egy kis szobát, még ágya sem volt, csak egy matraca a földön. Idővel aztán nagyobb lakásba költözött, most Manhattanben él a férjével és a kutyájával. Most egyébként az éves költségvetése 67 ezer dollár, ennek nagy része elmegy a lakbérre.

És miközben a megélhetéshez szükséges kiadásaikat bőven fedezi a 29 éves nő megtakarítása, a férje továbbra is dolgozik. Nem azért, mert muszáj neki, hanem mert szereti a munkáját. Livingston szabadidejében blogot ír.

Amerikában a fiatalok többsége korai nyugdíjban gondolkozik

A nő, aki J.P. Livingston néven nyilatkozott a CNN-nek, nyilván extrém példának számít. A legtöbb, jó munkahellyel, jó fizetéssel rendelkező, húszas vagy harmincas éveiben járó amerikai nem teheti meg, hogy mindössze 7 év után felmondjon, és soha többé ne dolgozzon. Viszont az Egyesült Államokban a fiatalabbak többet és hatékonyabban tesznek félre a korábbi generációknál - ez derült ki a Merrill Edge tavaszi felméréséből.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdekes viszont, hogy legtöbben azért nélkülöznek fiatalon, hogy később olyan életet élhessenek, amilyenre vágynak és ne legyenek anyagi gondjaik. Az elsődleges célja tehát a megtakarításoknak az anyagi függetlenség elérése - legalábbis a fiatal válaszadók 63 százaléka így gondolja. 37 százalék viszont azért spórol és tesz félre minden pénzt, amit csak tud, hogy mielőbb felhagyhasson a munkával.

Az X generáció és az idősebb korosztály ugyanakkor leginkább nyugdíjas éveire készül, ha a megtakarításokról van szó.  A több mint ezer amerikai részvételével készült felmérés adatai alapján

az Y generációhoz tartozó válaszadók csupán egyharmada az, aki éves fizetésük több mint 20 százalékát félre tudja tenni.

A többség a bevételeinek 10 százalékát sem teszi félre, a válaszadók 7 százalékának pedig egyáltalán nincs megtakarítása.

Magyarországon nem túl rózsás a helyzet

A magyarok 60 százaléka egyáltalán nem tesz félre öregkorára, a 36-40 évesek 67 százaléka nem rendelkezik semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással - derült ki a Union biztosító idei felméréséből.  Még azok között is, akik jövedelmükből minden hónapban meg tudnak takarítani kisebb-nagyobb összeget, 25 százalék azok aránya, akik egyáltalán nem tesznek félre nyugdíjas éveikre.

A megkérdezettek közel fele úgy érzi, hogy nehezen igazodik ki a különböző nyugdíjcélú megtakarítások között, a legbizonytalanabb éppen a nyugdíj előtt álló 56-60 éves korosztály. A válaszadók 42 százaléka azzal sincs tisztában, hogy évi 20 százalék adójóváírást igényelhet vissza nyugdíj-megtakarításának befizetései után. Aki nem indít nyugdíjcélú megtakarítást, az a megtakarítási formától függően évi 130 -150 ezer, de együttesen maximum 280 ezer forintos adójóváírástól is elesik, mellyel az állam hozzájárul a nyugdíjbiztosításokhoz és a további nyugdíj-előtakarékossági befizetésekhez.

A megkérdezettek fele ráadásul már most sem tudna megélni, ha egy hirtelen baleset vagy betegség miatt nem folytathatná munkáját.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem