11 °C Budapest

500 forinttal indultunk, 230 milliót kaszáltunk: ezt csináld utánunk!

2017. február 11. 07:00

"Mégis miből takarékoskodjak?" - halljuk rendszeresen olvasóinktól, kommentelőinktől a kérdést itt, a Pénzcentrumnál, amelyre rendszerint a kisebb összegű, de rendszeres megtakarítás létjogosultságát hangsúlyozzuk. Hogy ezt igazoljuk, példaszámítást végeztünk; az eredmény pedig mellbevágó lett.

Sok kicsi sokra megy - tartja a mondás, amelyet a különböző megtakarítási célú konstrukciók népszerűsítésénél is előszeretettel vetnek be a marketingesek. És bár a takarékoskodás mantrájára sokan csak legyintenek, a Pénzcentrum alábbi példaszámítása is igazolja a kisebb összegű, de rendszeres spórolás létjogosultságát, különösen, ha a jövőbeni nyugdíjunkról van szó.

Egyre többet lehet manapság olvasni az öngondoskodás illetve hosszú távú megtakarítás fontosságáról! Bármennyire is lerágott csont, a hír sajnos igaz, a lakosság öregedése, az aktív/foglalkoztatott népesség fogyása hosszú távon egyre inkább fenntarthatatlanná teszik a kizárólag állami lábakon álló nyugdíjrendszert a világ legtöbb részén

- szögezte le a Pénzcentrum megkeresésére Tuli Péter, az Aegon Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési vezetője.

A szakember szerint persze félretehetünk és befektethetünk egyszeri, nagyobb összeget is, de a magyar társadalom nagy része nem rendelkezik ilyen összegű megtakarításokkal: "Véleményem szerint hasznosabb lehet rendszeresen, havonta-negyedévente megtakarítani kisebb-nagyobb összegeket, de mindenképpen hosszú, 10-20 éves időtávon."

500 forint is elég az induláshoz!

Hogy igazoljuk a kisebb összegű, de rendszeres megtakarítás létjogosultságát, példaszámítást végeztünk. A koncepciónk az volt, hogy pályakezdőként, kisebb összeggel kezdünk el megtakarítani, majd a karrierút előrehaladtával párhuzamosan (mi 10 éves blokkokat vettünk alapul) duplázódik a megspórolt összeg. Azaz

  • 20-29 éves korban napi 500 forintot;
  • 30-39 éves korban napi 1000 forintot;
  • 40-49 éves korban napi 2000 forintot;
  • 50-59 éves korban pedig napi 4000 ezer forintot takarítunk meg.

Ez havi bontásban azt jelenti, hogy a kezdeti, 15 ezer forintról induló megtakarításunk, minden tízedik évfordulóval duplázódik, azaz a 30-as éveinkben 30, a negyvenesekben 60, az ötvenes éveinkben pedig 120 ezer forintot teszünk félre havonta. Éves viszonylatban pedig úgy fest a képlet, hogy az első évtizedben 182 500, a másodikban 365 ezer, a harmadikban 730 ezer, míg a negyedikben 1 millió 460 ezer forint gyűlik össze minden évben.

Ahogy az a fenti infografikánkon is látszik, ha tartjuk magunkat eredeti, igen szigorú elhatározásunkhoz, akkor a 40 éves "futamidő" alatt 27 millió 375 ezer forint jöhet össze képzeletbeli malacperselyünkben. Ebben az esetben természetesen nem szabad megfeledkezni az infláció vasfogáról, így a párnaciha helyett érdemesebb valamilyen hosszú távú megtakarítási konstrukcióban fialtatni a pénzünket.

Minél korábban kezdjük el, annál jobb! Befektetéseink hozama, kamata újra befektetésre kerül, ezért a felgyülemlett tőke és kamat nem lineárisan, hanem annál jelentősebb mértékben kamatozhat

- fogalmazott Tuli Péter.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Legyen szó kifejezetten nyugdíj célú megtakarításról, mint például a NYESZ, vagy más, hosszabb távra javasolt befektetési konstrukcióról, fenti infografikánkon nagyon jól látszik, hogy még alacsonyabb várható reálhozamokkal kalkulálva is nagyságrendekkel nagyobb összeg landol a zsebünkben 65 évesen, mintha otthon gyűjtögettük volna a készpénzt. Egy megfelelően összeválogatott befektetési portfólióval például - természetesen hosszú távon - ma simán kalkulálhatunk 4 százalékos reálhozammal is, amely 57,5 millió forintos nyugdíjmegtakarítást jelentene; de 10 százalékos hozamszinttel akár 230 milliót is kaszálhatunk.

Sokan kizárólag pénzpiaci befektetési alapokban és lekötött betétekben tarják a megtakarításaikat, melyek már rövidtávon sem fognak vélelmezhetően reálhozamot, azaz az inflációt meghaladó hozamot elérni. A kérdés nyilván az, hogy mekkora része legyen kockázatosabb eszközökben az öngondoskodó/hosszú távú portfoliónknak

- fogalmaz Tuli Péter.

Nos, egy friss elemzés szerint egy kiegyensúlyozott befektetési portfóliónak csupán a 10 százaléka lehetne könnyen hozzáférhető, ún. likvid tartalék, azaz készpénz, bankbetét, vagy pénzpiaci alap. Annak ellenére is, hogy a KSH aktuális jelentése szerint a magyar háztartások jelentős része főként a bankbetéteket favorizálja. Ezzel szemben, a tökéletes portfólió valahogy így fest a gyakorlatban:

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem