12 °C Budapest

5 pénzügyi fogadalom 2019-re: ezekkel elkerülhető a legatyásodás

2018. december 27. 15:00

Eltelt egy év, újra durran a pezsgő, éjfélkor újra elhangzanak a szokásos fogadalmak. Az új évvel mindenki tiszta lapot nyit. Alkalmat látunk benne arra, hogy jobban vezessük életünket, amivel gyerekeinknek is példát mutathatunk. Pénzügyi szakértők most összegyűjtöttek öt olyan tanácsot, amik segítenek abban, hogy az új évben tudatosabban kezeljük pénzügyeinket és ezt a tudatosságot számos példán keresztül a kicsiknek is átadhatjuk. 

Az új évvel mindenki tiszta lapot nyit. Alkalmat látunk benne arra, hogy jobban vezessük életünket, amivel gyerekeinknek is példát mutathatunk.  A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői most összegyűjtöttek öt olyan tanácsot, amik segítenek abban, hogy az új évben tudatosabban kezeljük pénzügyeinket

1. apróságok a napi rutinban

Hasznunkra válhat, ha kiadásainkat pontosan vezetjük, ennek nyomonkövetésére rendelkezésünkre áll számos mobilalkalmazás. Érdemes átnézni a pénzügyeinket, ugyanis sok pénz megspórolható, akár napi 1 kávén is. Ezzel példát mutathatunk a gyerekeknek: ha kiszámoltatjuk, hogy a napi egy üdítő mennyibe kerül az iskolai büfében, lehet hogy el fog ámulni: éves szinten komoly összeg jöhet ki. Emellett számos apróságot építhetünk be napi rutinunkba. Ilyen például a bevásárlások előtti lista írása, mellyel könnyebben elkerülhetjük az impulzív vásárlás veszélyét. Ebben az is segítségünkre van, ha nem farkaséhesen indulunk útnak!

2. több számla, több lehetőség

Ha még nincs, kezdjük az évet egy új megtakarítási számla nyitással, amit alszámlaként használhatunk. Minden hónapban, rendszeresen utalhatunk egy kisebb összeget a megtakarítási számlánkra. Nem is hinnénk, mekkora összegek gyűlhetnek össze így, szinte észrevétlenül. Ez a módszer és a megtakarítás fogalma a gyerekeknek is könnyen elmagyarázható a hozzájuk közel álló dolgokon keresztül.

3. tegyünk rendet magunk körül

Nemcsak megtakarítással, de takarítással is kezdhetjük az új évet. Bár a népi hiedelem szerint az új év első napján a szemetet nem szabad kitennünk, mert ezzel a szerencsénktől is megválunk, érdemes azonban átnézni dolgainkat, hogy mitől kellene már megválnunk. Ajándékozzuk, vagy akár adjuk el a már feleslegessé vált tárgyainkat, így nem csak több helyünk, de több pénzünk is lesz. Ruhák esetében, amit 1 éve nem hordtunk, adjuk oda adományként rászorulóknak. Vonjuk be gyermekeinket is a folyamatba, nézzük át közösen az ő dolgaikat, könyveiket, ruháikat, játékaikat és döntsünk együtt, mi az, amit megtartunk és mi az, amit nem. Ha rend van körülöttünk a lakásban, az életünk többi területére is pozitívan fog hatni, ezt érezni fogja a család is. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. sok kicsi sokra megy és közben a környezetet is védjük

Talán semmiségnek tűnhet az a pár forint, de hosszútávon nem csak a pénztárcánkat, de a környezetünket is megkíméljük, ha felkészülve a bevásárlásokra, mindig hordunk magunknál egy, vagy akár több vászontáskát. Ugyanez a helyzet a felelőtlen víz és áramfogyasztással is. Sokat tehetünk, ha nem engedjük feleslegesen a vizet fogmosás közben és a mindennapos fürdőzés helyett a gyors, frissítő zuhanyzást válasszuk. Figyeljünk arra is, hogy mindig kapcsoljuk le magunk után a villanyt, ha elhagyjuk a szobát! Ezek végtelenül egyszerű dolgok, de gyakran megfeledkezünk róluk. Megkérhetjük a gyerekeket is, hogy szóljanak ránk, ha észreveszik, hogy nem környezettudatosan cselekszünk, így érezni fogják a felelősséget is. Később a számlák összevetésével akár ki is számolhatjuk együtt, hogy mennyit takarítunk meg környezettudatosságunkkal!

5. gondolkodjunk hosszútávon

Az év eleje jó alkalom a hosszútávú célok átgondolására: nyugdíj, lakás, egészségügy, gyerekek továbbtanulása - van olyan célunk, melyre 2019-ben gyűjteni szeretnénk? Határozzuk meg, hogy havonta mennyi pénzt tudunk fordítani ezekre, ennek függvényében döntsünk a megtakarítási célokról. Gyermekünknek is biztosan lesznek vágyai az új évben, beszéljük meg ezeket és találjuk ki közösen, hogyan fogja ezt elérni. 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem