20 °C Budapest

40 évesen nyugdíjba mennél? Nem lehetetlen: ezzel a módszerrel neked is sikerülhet

2018. november 18. 13:01

Annak ellenére, hogy az utóbbi időben egyre többet hallani arról, hogy a jövőben - nem csak Magyarországon, hanem világszerte - emelkedni fog a nyugdíjkorhatár, ha valaki nagyon tudatosan él, nem elképzelhetetlen, hogy a törvényileg előírtnál korábban hagyjon fel a mindennapi robottal. Akár már a 30-as éveiben. Magyarországon is van már erre példa. Viszont ha nem szeretnénk 65 éves korunkig vagy még tobvább dolgozni, nagyon hamar életmódot kell váltanunk és akár már a húszas években félre kell tennünk a fizetésünk jó részét.

Ma már vannak, akik tudatosan készülnek nyugdíjas éveikre. Ha valaki korán elkezd takarékoskodni, tényleg gondtalanul élvezheti majd idős napjait. Ehhez nem kell mást tennünk, mint minél előbb félretenni néhány ezer forintot. Ha például már 25 évesen havonta 5-10 ezer forintot nyugdíjcélú megtakarításra fordítunk, 40 év alatt milliós nyugdíjtőkét halmozhatunk fel.

Vannak azonban olyanok, akik nem szeretnének 65-70 éves korukig várni azzal, hogy otthagyják a munkahelyüket. Jóval korábban, akár már 35-40 évesen fel szeretnének hagyni a mindennapi munkával és inkább élvezni szeretnék az életet. Ez első hallásra lehetetlennek tűnnek, de nem az.  Főként külföldi oldalakon (például itt vagy itt ) akadhatunk olyan írásokba, ahol a fiatalok hosszasan ecsetelik, miként lehet a bőven 60 év feletti nyugdíjkorhatárhoz képest korábban felhagyni az aktív munkával. Már Magyarországon is van példa hasonlóra, igaz, egyelőre nem sok.

Ez kell a korai nyugdíjhoz

Nem könnyű ugyanis annyi pénzt félretenni, amennyi életünk végéig elég lenne. Főleg nem könnyű ezt megtenni ma Magyarországon, ahol a legtöbben épp hogy csak kijönnek a fizetésükből. De mégis mennyi pénzről beszélünk? Mennyit kéne összegyűjteni?

Külföldi kutatások szerint az éves megélhetési költségünk 25-szörösére rúgó megtakarítás kell ahhoz, hogy ennek hozamából nagy valószínűséggel életünk végéig megéljünk.

2018. január-augusztusban a KSH adatai szerint a nettó átlagkereset 215 700 forint volt. Vegyük az egyszerűség kedvéért ezt most egyenlőnek a megélhetési költséggel. Ezzel számolva ahhoz, hogy korán nyugdíjba vonulhassunk, első körben közel 65 millió forintot kellene összegyűjtenünk.

Mi lesz, ha történik valami?

Suze Orman, amerikai pénzügyi guru személy szerint nem hisz a korai nyugdíjban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tudom, hogy 25,30, 35 éves korotokban fel akartok hagyni a munkával, de ezzel van egy kis gond. Ahogy öregszetek, egyre több minden történhet. Sőt, rossz dolgok nem csak idősebb korban történnek, hanem akkor is, amikor még fiatalok vagytok. Elüt egy kocsi. Lebetegszel. Rákos leszel. Rossz dolgok mindenkivel történnek. Ha van 20,30, 50 vagy 100 millió dollárod, oké, nem gond. (...) De néhány százezer dollár, vagy 1-2 millió nem lesz elég

- idézi a 67 éves pénzügyi tanácsadót a The Washington Post.

Az olvasóknak feltűnhet, az Egyesült Államokban elég más összegekről beszélnek a korai nyugdíjjal kapcsolatban. A 65 millió forint ugyanis nagyjából 230 ezer dollárnak felel meg, ami Suze Orman szerint Amerikában semmire se lenne elég.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem