2017. március 22. szerda Beáta, Izolda

30 százalékos kamatot fizethetsz: mínuszba mennek a magyar bankszámlák

A két ünnep között került napvilágra, hogy mekkora összegeket tesznek zsebre az amerikai bankok a bankszámlák negatívba forduló egyenlege miatt. Ez nemcsak az USA-ban, hanem Magyarországon is megtörténhet, ráadásul még büntető kamatot is fizethetünk emiatt. Persze, ha odafigyelünk, akkor ebből nem lesz nagy bukónk, de ehhez rendszeresen figyelni kell a számlánkat.

Nemrég derült ki, hogy az amerikai bankok több milliárd dollárt kaszálnak azon évente, hogy a folyószámlák egyenlege negatívba fordul és erre büntető kamatot kell fizetni. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi a helyzet Magyarországon, vajon tud-e egyáltalán negatívba fordulni az egyenlegünk, és ha igen, akkor kell-e büntető kamatot vagy díjat fizetnünk ilyenkor.

Folyószámlahitelnél lehet negatív

A folyószámlahitelek esetén a bankszámla vásárlás esetén is lehet negatív egyenlegű. A folyószámla hitelkeretet viszont előre kell igényelni a banktól, így pedig egyfajta vésztartalékként élhetünk vele. Ennek kamata egyébként szintén jelentős, a jegybank legfrissebb adatai szerint 24,98 százalékos évesített kamatot fizethetünk utána átlagosan.

30 százalékos kamat?

Megkérdeztük a magyar bankokat a kérdésről, és az derült ki, hogy Magyarországon a folyószámlák egyenlege nem lehet negatív, csak akkor, ha egy banki díj, jutalék vagy költség miatt fordul mínuszba, tehát a kártyás vásárlásaink miatt nem fordulhat negatívba a számlaegyenlegünk. Ugyan ezek nem jelentős mértékű összegek, a bankok viszont jellemzően jelentős mértékű kamatot számítanak fel a negatív egyenleg miatt.

Az általunk megkérdezett pénzintézetek közül három is 25 százalékos büntetőkamatot számol fel ilyenkor, a K&H-nál 8 százalék körüli kamattal számolhatunk, a Budapest Banknál viszont nincs emiatt büntetőkamat.

Érdekes egyébként, hogy minden pénzintézet más néven számítja fel ezt:

  • Az OTP-nél kerek perec megmondják, hogy számlafedezetlenségi kamatról van szó.
  • A CIB-nél kényszerkamat névre hallgat, amely utal arra, hogy ezt a rendes működés során nem számítják fel (sem náluk sem más banknál).
  • Az UniCreditnél a sejtelmes speciális hitelkamat névre keresztelték a büntető kamatot.
  • A K&H-nál pedig gyűjtőfogalomként, késedelmi kamat néven szerepel.

Azt persze ne felejtsük el, hogy ha a számlánkat figyeljük, akkor ezzel a költséggel csak kis valószínűséggel fogunk találkozni, azonban a nagy eltérések felvettnek néhány kérdést.

Mennyit kell fizetni forintosítva?

Mielőtt megijedünk, érdemes utánaszámolni, hogy mégis mennyit kell fizetnünk, ha véletlenül negatívba fordul a számlánk. Ez legkönnyebben a bankkártyánk éves díjának felszámolásával történhet meg, így végeztünk egy gyors kalkulációt, hogy ennek alapján mennyit is számíthatnak fel nekünk.

Ha 5 ezer forintos díjjal kalkulálunk, akkor azt láthatjuk, hogy még 30 százalékos kamattal számolva is csupán havi 125 forintról beszélünk, amely a következő havi jóváíráskor már biztosan pozitívba fordul. Ha egy egyébként nem használt számlára számítják fel a havi díjakat, akkor bizony bajban lehetünk. 500 forintos havi számlavezetési díjjal számolva (30 százalékos kamattal) 975 forintra is hízhat a tartozásunk egy év alatt. Erre a havi 500 forintos díj is rájön,

így egy év alatt közel 7 ezer forintos adósságot is felhalmozhatunk.

Persze ezt könnyen kivédhetjük, ha néhány havonta ránézünk azokra a bankszámlánkra, amelyeket nem használunk, vagy akár meg is szüntetjük azokat, ha jelenleg nincs rá szükségünk.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Sorra szűnnek meg a pontgyűjtő kártyák, utalványok
Hivatalos: a Tesco és a Meki is bedarálja a kedvezményeket.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Nyaralni indulsz? Ennyibe kerül a szállás egy éjszakára fejenként

Amikor utazni indulunk sokszor felvetődik a kérdés, hogy milyen szállást válasszunk, nagyjából mekkora árakkal kalkulálhatunk. Egy friss térkép szerint viszont nem kell tippelgetnünk akkor, ha Airbnb-t...
 

Tuti tipp: így többé nem esik le a ragtapasz

Ha neked is mindig gondot okoz az ujjadon lévő sebek leragasztása, akkor van egy jó hírem: egy szuperegyszerű trükköt kell csak bevetned és többé nem lesz gond azzal, hogy leesik a ragtapaszt. ...
NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

kert
03.23-04.20
Országos

Lidl

03.23-03.29
Országos

Aldi

03.23-03.29
Országos

Spar

03.23-03.29
Országos

Interspar

03.23-03.29
Országos

Auchan

03.23-04.12
Országos

Auchan

03.23-03.29
Országos

Lidl

deluxe
03.20-03.23
Országos

  Ajánlatunk