12 °C Budapest
Phone scam and night theft by criminal hacker on telephone call. Man hand in a black glove with a phone on a dark background

Egy magyar családot minden nap kifosztanak az internetes csalók: ez ellen így nem lehet védekezni

2023. március 20. 11:09

Január huszadikán tartott kibervédelmi tematikájú sajtótájékoztatót, a KiberPajzs program kapcsán az MNB. Az esemény egyik fő mondanivalója az volt, hogy az internetes térben lévő csalók, nem annyira a bankokat és az elektronikus pénzforgalmat támadják, sokkal inkább a fogyasztók manipulációjával jutnak pénzhez, ezzel verik át az embereket.

A sajtótájékoztatót Dr. Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke nyitotta, aki elmondta, az elektronikus pénzforgalom kifejezetten biztonságos Magyarországon. Ezért is van az, hogy a csalók elsődlegesen nem az elektronikus pénzforgalmi rendszereket támadják, hanem a fogyasztók manipulálásával viszik véghez csalásukat.

Ez azt jelenti, hogy a csalók különféle indokokkal, általában sürgetően lépnek fel, majd az áldozatok igazából maguk adnak át érzékeny adatokat a csalóknak, vagy utalnak át számukra önszántukból igen komoly összegeket. Dr. Patai Mihály a csalások elkerülése érdekében több jótanácsot is megosztott. Így például:

  • ne adjuk meg a legérzékenyebb banki adatainkat, bankkártya lejárati idejét, biztonsági kódot, banki megerősítő kódokat, ezeket még a banki ügyintézők sem kérik;
  • mindig körültekintően ellenőrizzük az e-maileket, hogy mire kattintunk;
  • mindig gyanakodjunk, ha kérnek valamit;
  • ne dőljünk be nagyon kecsegetető ajánlatoknak, például távoli rokontól való öröklésnek vagy ingyen nyereményeknek.

A MNB alelnöke szerint mindig rendkívül gyanakvónak kell lenni. Az esemény második megszólalója Dr. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára, ő is kiemelte, az embereket ma már gyakorlatilag saját maguktól kell megóvni. A rendszerek biztonságát ugyanis több ezer szakember védi percről percre, ezt pedig a kiberbűnözők is tudják. Ezért sokkal inkább a fogyasztókat támadják. A szakember elmondta, naponta átlagosan egy magyar családot vezetnek meg a csalók, akik akár egész életük megtakarítását is átutalhatják egy-egy csalásesemény során. Dr. Kovács Levente úgy fogalmazott,

saját adatait, saját pénzüket ilyen téren az emberek csak saját magukat védhetik meg. Ha valaki kiadja saját adatait, vagy maga indít utalást, azzal később nehéz mit kezdeni.

A program harmadik felszólalója Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese volt, ő kiemelte, hogy a legveszélyeztetettebbek a fiatalok és az idősek a csalásokkal szemben. De leginkább a 65 év felettiek vannak kitéve a csalásoknak. Répássy Róbert azonban kifejtette azt is, hogy a fiatalok körében a csalások mellett az online zaklatások terjedése is aggodalomra ad okot. Répássy Róbert azt is elmondta, mottójuk:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

a legtöbb visszaélés elkerülhető lenne egy kis odafigyeléssel.

Az esemény utolsó felszólalója Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt. A szakember az előadásában kiemelte, már dolgoznak egy olyan, a GIRO-ba épített rendszerről, ami többek között veszélyessége szerint osztályozni fogja a különböző tranzakciókat, és valós időben jelezni fog, ha valami nagyon gyanús mozgás történik. Az újítás tervei már készen vannak, éles bevetése azonban körülbelül két év múlva várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem