19 °C Budapest
400%-os hozammal írtják ki az inflációt a gazdagok: ebbe teszi a pénzét, aki igazán nagyot robbantana

400%-os hozammal írtják ki az inflációt a gazdagok: ebbe teszi a pénzét, aki igazán nagyot robbantana

2023. március 9. 15:58

Műtárgyak, veterán autók, órák, ezek volt a legjobb inflációzúzó befektetések az elmúlt évben. A világ gazdagjai tehát akkor tettek jó lóra, ha ezek valamelyikébe helyezték vagyunk egy részét. A luxusbefektetés azonban sokszor kiszámíthatatlan, de ez bizonyos esetekben pozitívan ingerli a befektetőket. Ha kitekintünk 10 éves távlatban, és nem csak a 2022-es évet vizsgáljuk, akkor például egy bizonyos alkoholfajták most a korábbi árukhoz képest majd 400 (!) százalékkal érnek többet.

Szakértők egyetértenek abban, hogy a 2022-es év nem bánt éppen kesztyűs kézzel a befektetőkkel. Ehhez képest azért akadtak olyan luxuscikkek, amik a Knight Frank Luxusbefektetési Index szerint tavaly az átlagos inflációt meghaladóan teljesítettek. A rangsor élén a műtrágyak végeztek, itt ugyanis a kutatás 29 százalékos növekedést mért az azt megelőző évhez képest. Ettől azonban nem maradtak el sokkal a veterán autók sem, amik 25 százalékos hozamemelkedést mondhattak a magukénak, ami az elmúlt 9 év legjobb eredménye volt.

Elég például csak megemlítenünk a tavaly 143 millió dollárért (mai árfolyamon kb. 48-49 milliárd [!] forint) eladott Mercedes-Benz Uhlenhaut Coupét, ami könnyedén beállította a világ valaha volt legdrágábban eladott autója címet. Ettől függetlenül, aki vakon rohanna a veteránautókba való befektetésekhez az infláció legyűrése okán, azt Dietrich Hatlapa, a Historic Automobile Group alapítója óva inti, ugyanis mint mondja,

általánosságban elmondható, hogy a veterán autók piaca egyáltalán nem korrelál más szektorok eredményeivel, teljesen sajátos üteme van, amit nehéz belőni. De ez egy olyan tulajdonság, amit sok gyűjtő éppen vonzónak talál.

A harmadik befutó tavaly a műtárgyak és az autók mögött az órák voltak, amik a hozamukat illetően átlagosan 18 százalékkal nőttek a 2022-es évben. A szakértők ezzel kapcsolatban azt jegyezték meg, hogy elég megnézni bármilyen aukciós katalógust, azt fogjuk látni immáron 5 éve, hogy az eladásokat a Patek Philippe Nautilus, az Audemars Piguet Royal Oak és a Rolex Daytona dominálják.

Az éllovasokhoz képest az elemzés külön említi még a pezsgőket és a borokat, előbbi 16 százalékos hozamemelkedésen ment át 2021-ehz képest, míg a borok 10 százalékost tudtak felmutatni. A borokon belül érdemes megjegyezni, hogy a legnagyobb áttörést az elmúlt 5 évben a Burgundi borok tudták felmutatni, hozamszintjük 80 százalékkal emelkedett ezidő alatt.

Mi történt hosszabb időtávon?

A luxuscikkeket illetően érdemes azt is megnézni, mi történt hosszabb távon a piacon. Itt ugyanis akadnak jócskán érdekességek. Az egyik legnagyobb ilyen éppen a whiskyket érinti, ami a 2022-es évben, viszonyítva a 2021-eshez nem igazán muzsikáltak jól, hozamszintjüket átlagosan mindössze 3 százalékkal tudták emelni. Ehhez képest 10 éves távlatban elképesztő értékrobbanáson ment keresztül a szeszes ital. A luxusbefektetési index szerint ugyanis az átlagos értékváltozás 373 százalékos volt, ami messze a legmagasabb volt a listán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tavaly egyébként a legdrágábban eladott whisky egy Macallan „The Reach” névre hallgató üveg volt, ez egy 81 éves single malt darab. Ezt októberben 300 000 fontért adták el, ami mai árfolyamon 122,5-130 millió forintnak felel meg. Szép összeg, de azért látjuk, nagyságát tekint össze sem hasonlítható még így sem, a korábban szerepelt Mercedes gépjárművel. Ahogy a listán látjuk, 10 éves távlatban azért az autók is kiemelkedően szerepeltek.

De 100 százalék feletti (azaz megduplázták értékük) értéknövekedést mondhatnak maguknak a borok és az órák is. De összességében a műtárgyak 91 százalékos értéknövekedése sem kicsi, Sőt, a táskák 74 százaléka is megsüvegelendő. A hetes listán hatodik helyen az érmék végeztek, átlagosan 59 százalékos emelkedéssel, míg az ékszerek 44 százalékkal zárják a sort.

A kutatás egy pontján kitért arra is, hogy a világ különböző pontjain a gyűjtők valószínűleg mibe fognak leginkább fektetni. Európában a műtárgyak nyertek, de nagyon szorosan követték őket a veterán autók, amitől nem sokkal maradtak le a borok, az órák és a bútorok sem. Ehhez képest némileg kevesebb hajlandóság mutatkozott már az ékszerek világa felé, amit sorrendben a ritka viszkik, az érmék és a luxus táskák követtek. Utolsó helyen, világviszonylatban majdnem legrosszabbul a színes gyémántok szerepeltek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm