21 °C Budapest
Mother with baby paying bills online. They are in the kitchen, ejoying in the mornong.

Családi adókedvezmény 2023: mutatjuk, mennyi a családi adókedvezmény, hány éves korig jár!

2023. február 11. 17:00

Magyar családok ezreinek az életére van hatással a családi adókedvezmény 2023 évi összege, ami jelentős mértékben hozzájárul a gyermeket vállaló családok megélhetésének megkönnyítéséhez. Tudd meg, mit mond a családi adókedvezmény kalkulátor 2023 évében: mennyi a családi adókedvezmény mértéke, ki igényelhet családi adókedvezményt, a gyermekek hány éves koráig jár a családi adókedvezmény 2023 évében!

Cikkünkben eláruljuk, mi a családi adókedvezmény lényege, mi mindent érdemes tudni a NAV családi adókedvezmény 2023 évi tudnivalóiról: a családi adókedvezmény meddig jár hány éves korig vehető igénybe, családi adókedvezmény ki veheti igénybe? Amellett, hogy megtudhatod, a családi adókedvezmény hány éves korig jár, azt is eláruljuk, hogy mennyi a családi adókedvezmény összege – mit mond a családi adókedvezmény kalkulátor 2023 évében, mennyi családi adókedvezmény jár, hány éves gyermekekre?

Mi a családi adókedvezmény?

A NAV családi adókedvezmény 2023 évében (avagy családi kedvezmény 2023) egy olyan, a magyar családok megélhetését támogató adókedvezmény, amivel az összevont adóalapot csökkentik. A családi adókedvezmény kalkulátor az eltartott személyek és a kedvezményezett eltartottak számának függvényében számítja ki, hogy mennyi a családi adókedvezmény:

  • NAV családi adókedvezmény eltartott: az a személy, aki a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe vehető vagy figyelembe vehető lenne (akkor is, ha családi pótlékot nem állapítanak meg, vagy ha ahelyett rokkantsági járadék jár, illetve akkor is, ha a családi pótlék összegét a gyermekek száma nem befolyásolja, például tartósan beteg gyermek után járó emelt összegű családi pótlék 2023 évi összege).
  • NAV családi adókedvezmény kedvezményezett eltartott: akik után a magánszemély családi pótlékra jogosult, vagy aki saját jogán családi pótlékra jogosult, rokkantsági járadékban részesül, illetve a magzat a fogantatás 91. napjától a világra jöttét megelőző hónapig az erről szóló orvosi igazolás alapján.

Mi a családi adókedvezmény alapja?

A családi adókedvezmény kalkulátor számításai szerint a családi adókedvezmény 2023 évében változatlanul (lásd: családi adókedvezmény 2022) az adózó összevont adóalapját csökkenti. A dolgozók terhei általánosságban a 15%-os személyi jövedelemadóból és a 18%-os társadalombiztosítási járulékból állnak – ebben áll a bruttó és nettó bérünk közötti különbség. Több gyermek esetén akár teljes adómentességet is élvezhet(nek) a szülő(k), ám az adók elengedésén felül a családi adókedvezmény nem biztosít extra jövedelmet.

Családi adókedvezmény ki veheti igénybe?

A családi adókedvezmény az eltartottak, kedvezményezett eltartottak után jár azoknak a személyeknek, akik eltartják őket (az esetek túlnyomó többségében a gyermekek az eltartottak, akik után a szüleik felvehetik a családi adókedvezmény 2023 évi összegét). A gyermekre való tekintettel a családi adókedvezmény jogosultja az a magánszemély lehet, aki a családi pótlékra is jogosult, illetve jogosult továbbá a vele egy háztartásban élő, arra nem jogosult házastársa; a várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa. Jogosult lehet a családi pótlékra egy gyermek a saját jogán, illetve rokkantsági járadékban részesülő személy.

Hány éves korig jár a családi adókedvezmény?

Az egyik legfontosabb kérdésünk a családi adókedvezmény 2023 évi folyósításának témakörében az, hogy a családi adókedvezmény hány éves korig jár gyermekek esetében az igénylő családnak. A családi adókedvezmény legkorábban a magzat 91 napos korától jár (ezt orvosi terhesgondozási igazolással tudjuk bizonyítani), általánosságban a gyermekek 16. életévének betöltéséig.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A családi adókedvezmény ezen túl mindaddig jár, míg a gyermek nappali tagozatos köznevelési intézményben tanul (szakiskola, középiskola), egészen addig, amíg le nem érettségizik. Ha az ennél idősebb gyermeknek van fiatalabb testvére, aki a családi adókedvezmény szempontjából kedvezményezett, akkor azonban továbbra is számításba lehet venni az idősebb testvért, kisebb kedvezményekre.

Családi adókedvezmény kalkulátor: mennyi a családi adókedvezmény 2023 évében?

A családi adókedvezmény kalkulátor 2023 évében is egyszerűen kiszámolja, hogy mennyi a családi adókedvezmény összege egy-, két-, vagy több eltartottra. Ahogy a fentiekben is írtuk, a családi adókedvezmény igénylése, összege az eltartottak (a legtöbb esetben a gyermekek) számától függ:

1 gyermekes családi adókedvezmény 2023

  • Adóalap kedvezmény: 66.670 Ft-tal csökkenthető az adóalap
  • A maximális családi adókedvezmény összege havonta: 10.000 Ft (családi adókedvezmény 1 gyerekre)

2 gyermekes családi adókedvezmény 2023

  • Adóalap kedvezmény: 133.330 Ft-tal csökkenthető az adóalap gyermekenként (összesen 266.660 Ft)
  • A maximális családi adókedvezmény összege 2023-ban havonta: 20.000 Ft gyermekenként (összesen 40.000 Ft)

3 vagy több gyermekes családi adókedvezmény 2023

  • Adóalap kedvezmény: 220.000 Ft gyermekenként (3 gyermek esetén összesen 660.000 Ft; 4 gyermek esetén összesen 880.000 Ft, 5 gyermek esetén összesen 1.100.000 Ft)
  • A maximális családi adókedvezmény összege havonta legalább 3 eltartott esetén, a továbbiakban egységesen 33.000 Ft/hó/kedvezményezett eltartott (családi adókedvezmény 3 gyerekre: 99.000 Ft, 4 gyerekre: 132.000 Ft, 5 gyerekre 165.000 Ft)

Családi adókedvezmény tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személyre

  • NAV családi adókedvezmény 2023: tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos kedvezményezett eltartott után az állam az adóalap kedvezmény szempontjából +66.670 Ft-tal emelt összegben biztosítja a megigényelhető családi adókedvezményt (2023 évétől).

Családi adókedvezmény kalkulátor: hogyan számítják ki az adókedvezményt?

A fentiekben felsorolt családi adókedvezmény összegek értelmezésekor mindenképpen tartsuk számon, hogy adókedvezményről van szó, nem pedig extra jövedelemről! Mindannyiunknak megvan a magunk járulékalapja, a bruttó fizetésünk után egyedileg meghatározott mértékben vonják le a munkavállalói járulékokat a jövedelmünkből. A gyermekek számától függetlenül a családi adókedvezmény az adók és járulékok (akár teljes mértékű) elengedésén felül tehát nem kapunk extra jövedelmet (pl. hiába járna nekünk 3 gyermekre 99.000 Ft, ha a járulékaink összege csak 60.000, akkor annyit fognak elengedni).

Egyéb NAV családi adókedvezmény 2023 tudnivalók

  • Hogy a családi adókedvezmény 2023 évében is a lehető legnagyobb mértékben hasznosulhasson, a szülők megoszthatják egymás között a családi adókedvezményt, így elérhetik, hogy a családi adókedvezmény feltételeihez mérten a lehető legnagyobb mértékű adóengedményben részesülhessenek.
  • Családi adókedvezmény visszaigénylése egyösszegben: NAV családi adókedvezmény 2023 évében szintén nem csak havonta vehető fel, hanem egyösszegben is kikérhető adóvisszatérítés formájában.
  • A családi adókedvezmény kiváltása visszamenőleg is megtehető: amennyiben nem igényeltük meg a családi adókedvezményt valamilyen okból kifolyólag, pedig jár nekünk, a családi adókedvezmény visszamenőlegesen 5 évre kikérhető (a régi fizetésünkkel arányos a kedvezmény, nem az évek során megnövel adóalapra).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem