14 °C Budapest
Close up grandmother hand press on calculator for counting about monthly expense or planning money management after retired concept

Mennyi az SZJA mértéke 2023 évében? Személyi jövedelemadó 2023

2022. december 25. 10:00

Tipikus, egységesen fizetendő teher Magyarországon a személyi jövedelemadó, röviden az SZJA, amit a magánszemélyeknek kell befizetniük és bevallaniuk a NAV irányában az adóalapjuk után. Mutatjuk, mennyi az SZJA mértéke 2023 évében (mennyi volt az SZJA mértéke 2022, 2021 és a korábbi évek során), mikor változott az SZJA utoljára? Milyen SZJA kedvezmények érvényesíthetők, kikre vonatkozik átmenetileg vagy teljesen az SZJA mentesség?

Cikkünkben minden fontos információt elárulunk az SZJA 2023 évi mértéke, kedvezményei, illetve az SZJA mentesség kapcsán: mikor változott az SZJA utoljára, mennyi az SZJA mértéke 2023 évében? Milyen SZJA kedvezményekkel számolhatunk, kiknek jár az SZJA mértéke után adókedvezmény, adómentesség?

Mi a személyi jövedelemadó lényege?

A személyi jövedelemadó a magánszemélyek jövedelmére kivetett adók és járulékok legtipikusabb formája, szabályrendszerét az 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) rögzíti. Az SZJA a magánszemély összes jövedelmére vonatkozik, beleértve a munkáltatótól kapott fizetését, az ingatlanvagyon értékesítéséből származó jövedelmet, a vállalkozói jövedelmet, a kamatokat és az osztalékokat stb., de beleszámítják a munkáltató által levont adóelőleget is.

Milyen egyéb terhek vonatkoznak az adózókra?

A magyar munkavállalókat az SZJA mértéke mellett még a társadalombiztosítási járulék is terheli, ami az adóalap 18,5%-a (ebből 10% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék és 1,5% munkaerőpiaci járulék). Az egyéni alapon járó adó- és járulékkedvezmények nélkül tehát a magyar dolgozókat összesen 33,5% adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli. A munkavállalói járulékok befizetése automatikusan történik, a kifizetéskor már a járulékokkal csökkentett nettó összeget kapjuk meg (alkalmazottként nem kell külön visszautalnunk semmit).

SZJA bevallás

A személyi jövedelemadó bevallását minden kereső, bevételszerzésre irányuló tevékenységet folytató magyar dolgozónak kötelező megtennie, évi rendszerességgel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal irányában, rendszerint az adóévet követő május 20-ig.

Az SZJA megállapítása

Magyarországon az SZJA mértéke egységesen vonatkozik minden adóalanyra, azaz ugyanaz a százalékban kifejezett érték terheli a minimálbért és a milliós nagyságrendű fizetéseket is. A magyar SZJA-val ellentétben a személyi jövedelemadó mértéke a legtöbb országban, kifejezetten Nyugat-Európában progresszíven emelkedik – alacsonyabb bevételre kisebb az SZJA mértéke, és minél magasabb valakinek a jövedelme, annál magasabb az SZJA-kötelezettsége.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyi az SZJA mértéke 2023 évében?

Az SZJA mértéke 2023 évében egységesen az adóalap 15%-a, a vállalkozói SZJA mértéke pedig az adóalap 9%-a, amennyiben nem nemzetközi szerződés rendelkezéséből következik.

Mikor változott az SZJA utoljára?

Az SZJA 2016 óta változatlanul az adóalap 15%-a (az SZJA mértéke 2022, 2021 esetében is ugyanennyi volt), amit a jelenlegi kilátások szerint nem terveznek megváltoztatni.

SZJA kedvezmények 2023

Az SZJA mértéke 2023 évében különféle kedvezményekre való jogosultság esetén csökkenhet. A következő kedvezmények befolyásolják a SZJA mértékét:

  • első házasok kedvezménye (EHK);
  • családi kedvezmény (CSK) és családi járulékkedvezmény (CSJK);
  • személyi kedvezmény (SZK);
  • 25 év alattiak SZJA kedvezménye;
  • 25-30 év közötti, 30 éves korukig gyermeket vállaló nők kedvezménye;
  • 4 vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm