3 °C Budapest
Female manager selling cryptocurrencies through mobile phone app. Stock market, investment and cryptocurrencies concept

Készülj fel az inflációs katasztrófára: ide menekítik most pénzüket az élelmes magyarok

2022. szeptember 30. 05:38

A 2022-es év a koronavírus világjárványnál is nagyobb kihívás elé állította hazánk és a világ piacait. Az orosz-ukrán háború által generált válság és a jegybank változó monetáris politikája rég nem látott ütemben változó gazdasági klímát teremtett Magyarországon is. Bár ezen folyamatok a befektetési piacok volatilitását is megnövelték, így egyre nehezebb jó döntést hozni arról, hol tartsunk pénzünket, a készpénz garancia arra, hogy pénzünk értéke az infláció ütemében romoljon tovább. Nem véletlen, hogy egyre többen tartják értékpapírokban, államkötvényben, vagy akár részvényportfóliójukban megtakarított pénzük legalább egy részét. A változó piacokon azonban hónapról-hónapra változhat, mibe érdemes fektetni és mi az, amin nagyobb eséllyel még bukunk. A Pénzcentrum ezért most a piac szakértőit kérdezte arról, hogy milyenek egy leendő kisbefektető lehetőségei az év utolsó harmadában.  

A jelenlegi inflációs környezetben egyre kockázatosabb dolog készpénzben tartani megtakarításainkat. Nem véletlen, hogy magyarok tömegei keresik a módszert, hogyan őrizhetik meg pénzük értékét. A legbiztosabb megoldás persze az, ha keresünk egy olyan befektetést, aminek segítségével vagyonunk tartja értékét, de lehetőleg a hozamai meg is haladják a pénzromlás mértékét.

Nem véletlen, hogy a magyar társadalom ma már a korábbinál nyitottabb a pénzügyi befektetésekkel szemben. Egyre népszerűbbek a különböző befektetési alapok és részvények mellett például az állampapírok is. A fordulatot a statisztikai adatok is megerősítik. A tavalyi évben lakossági megtakarításokba 4009 milliárd forint áramlott, ennek 40 százaléka folyószámlabetéten maradt, 24 százaléka került állampapírba, 20 százaléka befektetési alapba, és mindössze 10 százaléka maradt készpénzben.

Mindig kérdés persze, hogy jelenleg mibe érdemes fektetni pénzünket? A jelenlegi, bizonytalan pénzügyi helyzetben ugyanis a különböző befektetési lehetőségek hatékonysága is hónapról-hónapra változik. Szakértői segítség nélkül pedig kemény feladat meghozni egy ilyen döntést.

Az egyre szembetűnőbb kockázati tényezők miatt az állampapírok népszerűsége az elmúlt két évben valamelyest csökkent, a kockázatvállalási kedv pedig az infláció miatt erősödött. Számos alacsony kockázatú megtakarítás hozamai ugyanis ilyen mértékű pénzromlás mellett már nem elég vonzóak. Az infláció persze nem állt meg  és az elmúlt néhány hónapban az azt követő, esetleges recesszióról is egyre több szó esik. A Pénzcentrum most megkereste a téma szakértőit, akik elárulták, milyen befektetési lehetőségekkel járhat jól egy lakossági kisbefektető 2022 végén.

Kockázat nélkül egyre nehezebb

Alacsony kockázat, vagyis a befektetett tőke csökkenésének esélye nélküli befektetések eszköze az állampapír. Az állampírhozamok viszont az infláció szintje alatt vannak, ez igaz az 1 éves diszkontkincstárjegyre is.  Hosszú kötvényekkel is bukta van, de 3-4 év mulva egy 10 éves kötvénnyel már reálhozamot lehet elérni - árulta el Bence Balázs, a Portfolio szakértője.

Ha a kis kockázatra megyünk, ott 2026/J inflációkövető állampapír - mondja Elek Péter, a Dialóg Alapkezelő  befektetési igazgatója. Ez februárig 5,85 százalékot hoz, utána kb 13,5+0,75, vagyis 14 százalék fölötti hozama lesz. Ugye vélhetően a jövő évi átlagos infláció sem lesz egyszámjegyű, sőt lehet, még az idei átlagosnál is magasabb lesz. Vagyis utána is magas hozamon fog ketyegni. Állampapírt csak akkor venni, ha 5 éves lejáraton belül 14% feletti lesz a hozam. Amire van lehetőség - magyarázza a szakértő.

Az állampapír és a rövid kötvények teljesen jó megoldás. Csakis ezekbe érdemes fektetni, ha alacsony kockázatot keres az ember, pláne, hogy végre ismét vannak hozamok. Magyar kötvényekben is, de az amerikai infláció követő állampapír, a TIPS például jelenleg amerikai infláció + 1% hozamot biztosít, tehát dollárban 1% reálhozamot - egészítette ki a lehetőségek körét Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője.

De mi a helyzet, ha a pénzünk értékének megőrzése helyett a gyors haszon az elsődleges célunk? A szakértőktől azt is megkérdeztük, érdemes-e jelenleg úgy befektetni, hogy az idei év végéig szeretnénk hasznot realizálni?

Nem érdemes a gyors haszonra apellálni

3 hónapra előre, vagyis rövidtávon inkább a találgatás talaján mozognak a prognózisok.   Ha valaki ilyen rövidtávon akar befektetni, vegyen állampapírt.  Egyelőre még tart a medve piac, lehet a következő negyedévben is folytatódik az áresés, ez is nehezíti a csináljunk rövid távon profitot elképzeléseket - véli Bence Balázs

Szerintem a piac most a teljes bizonytalanságban van, infláció vs. recesszió, geopolitikai problémák stb. Ezért mi azt hisszük, hogy a következő negyedévben a „cash is king” a legjobb megoldás, ami jelenthet persze 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy vagy valami rövid lakossági kötvényt. De alapvetően most nem az az időszak van, amikor érdemes kockázatot vállalni - árulta el Elek Péter.

Nagyon rossz taktika szerintünk negyedéves hozamra lőni. Olyan, amivel hosszú távon inkább pénzt veszít az ember, mint nyer. Annak meg nem jó a hozama. Nagyon olcsó részvény már sok van szerte a világban, de az csak annyit jelent, hogy hosszú távon remek hozamuk lesz. Attól még 3 hónap alatt sokat eshetnek. Negyedéves távra a DKJ-t ajánljuk, már egészen nagy a hozama - mondta erről Balásy Zsolt.

Evidenciának hangzó, régi tapasztalat, hogy az infláció megdobja a nemesfémek árát. Egyelőre jelenleg viszont nem látni ezt a hatást. Ezért azt is megkérdeztük a szakértőktől, hogy mennyire reális, hogy az elhúzódó infláció szignifikánsan idővel valóban megdobja a reál befektetések, köztük is a nemesfémek értékét.

A bizonytalanság nem kedvez a nyersanyagoknak

Az, hogy az infláció a mostani 8-9%-os szintről (USA) gyorsan lecsökken az várható, de lehet, hogy 4% környékén ragad hosszabb ideig, és a magasabb kamatok miatt alig lesz gazdasági növekedés. Ez a stagfláció.  A nyersanyagok emelkedéséhez dübörgő gazdaság kéne, valamint Kínának is talpra kéne állnia - árulta el Bence Balázs.

Egyelőre a nyersanyagárak, arany lefelé halad. Ebbe benne van a dollár erősödése is, De az arany esetében minden bizonnyal az is, hogy igazából az infláció visszaesésére többen fogadnak egyelőre - véli a Portfolio  szakértője

Az infláció felfelé hajtja a nyersanyagok értékét, de a mostani recessziós és kínai félelmek pedig lefelé. Viszont mivel az infláció immár hosszabb távon velünk maradhat (ha nem is ennyire magas szinten), míg recessziók jönnek-mennek, ezért akár az olaj, akár a nemesfémek vélhetően jó befektetés lesznek hosszabb távon. Igazából a nemesfémek gyengesége a jelenlegi környezetben egy elég érthetetlen jelenség - mondta Balásy Zsolt.

Az infláció, a recesszió réme és az egyéb piaci félelmek igen kockázatossá tehetik nem csak új, de már meglévő befektetéseinket is. De időben a zavarosban halászva lehet a legnagyobbat fogni. A kockázatos és a befektetésre érdemes területekről is megkérdeztük hát a szakértőket.

Zuhanóban az ingatlanpiac

A kockázatok úgy tűnik, nőttek, viszont éppen emiatt kapjuk meg ezeket az eszközöket sokkal olcsóbban. A magyar kötvények a legjobb példa rá. Egy éve még úgy tűnt, fut a szekér, magasak voltak a kötvényárfolyamok, alacsonyak a hozamok. Ma 10-11 százalékos hozamot nyújt egy 5 éves kötvény, ami egy éve 3 százalékot - árulta el Balásy Zsolt

Ez azt jelenti, hogy az árfolyama 25%-ot esett. És ugyanezek a folyamatok játszódtak le egyes ipari cégek részvényeiben is, csak nagyobb mértékben. Szóval ma hiába tűnik úgy, hogy minden kockázatosabb, valójában inkább egy éve volt az, mert akkor drágák voltak ezek az eszközök. Azt javaslom, olyan eszközt vegyünk, amibe már sok kockázatot beáraztak, tehát sokat estek. Az ingatlan nem ilyen - összegezte a Hold szakértője

Az ingatlanpiacnak most több szegmensében jöhet árcsökkenés is, ez globális jelenség.  A részvénypiac árazása sokkal alacsonyabb most, mint 1,5 éve. hosszú távon ezért az ilyen zuhanó árfolyamos időszakok jobb lehetőségeket teremtenek, mint a száguldó árfolyamok - Erősíti meg Bence Balázs.

Egy évvel ezelőtt még részvény bull piac volt. Ennek vége, és egy darabig nem is fog visszajönni. Szóval szerintem ha pénzünk értékének megőrzése a cél, a kulcs az alacsony kockázat, a megoldás pedig az inflációkövető lakossági állampapír, esetleg valamennyi devizakitettség, utóbbi inkább „fedezeti” céllal - teszi hozzá Elek Péter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Holdblog  |  2022. november 29. 13:10
Tudják-e HOLDBLOG olvasói, hogy a városi ember tovább él, mint a vidéki? Jómagam már negyven évvel e...
MNB Intézet  |  2022. november 29. 10:14
A tudomány kérdéseinek megválaszolására sok esetben statisztikai módszereket veszünk igénybe. A stat...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?