7 °C Budapest
Failure, risk taking, work stress

Óriasi veszély leselkedik a magyarok megtakarításaira: így biztosítsd be magad ellene

2022. április 18. 13:04

Régen látott mértékben ingadoznak a piacok, egyre gyakrabban hullámvasutaznak a részvényindexek, ami kapkodásba, és ezáltal szinte biztos bukásba kényszerítheti a befektetőket. A szakemberek most elmagyarázzák, mit kell tennie annak, aki ugyan szeretné részvényekben is tartani a pénzét, de tart egy esetleges bezuhanástól, nagyobb korrekciótól. A fiatal befektetőknek most különösen érdemes odafigyelni, mert az ő veszélyérzetüket az is tompítja, hogy még nem éltek meg nagyobb tőzsdei összeomlást. Kiderült az is, hogy érdemes-e euróra váltani a forintunkat az árfolyam mélyrepülései után.

Az elmúlt néhány hét élesen emlékeztetett arra, hogy a részvénypiac mennyire kiszámíthatatlan, az S&P 500 januárban például több mint 5 százalékkal esett, ami a legrosszabb teljesítménye a járvány kezdete óta, és a piacok február első két hetében is hullámzóak maradtak.

A CNN-nek nyilatkozó szakértők arra számítanak, hogy az inflációval és az emelkedő kamatlábakkal kapcsolatos aggodalmak, a geopolitikai bizonytalanság és a folytatódó világjárvány közepette a volatilitás a jövőben is folytatódni fog.

Elég nagy ellenszélben van a gazdaság. Ennek egy része átmeneti, de vannak olyan elemek, amelyek sokáig velünk maradnak. Sok a bizonytalanság

- mondta Craig Ferrantino, a New York-i Melville-ben működő Craig James Financial Services alapítója. Emlékeztetett, a piaci volatilitás jó dolog lehet a hosszú távú befektetők számára, akik rendszeresen tesznek újabb összegeket a befektetési számlájukra, mivel lehetővé teszi számukra, hogy fedezzék a kockázatot azáltal, hogy részvényeket vásárolnak a csúcsokon és a mélypontokon is, kiegyenlítve a hozamokat.

A piac közelmúltbeli teljesítménye azonban egyes befektetőket aggaszt egy esetleges korrekció miatt, amelynek során a piac 10 százalékkal vagy annál is nagyobb mértékben eshet vissza a közelmúltbeli csúcsokhoz képest.

Az átlagos befektetők számára, akiket nem emlékeztetett tanácsadójuk az emelkedések során arra, hogy korrekció is várható, ez ijesztő időszak lehet. Ez különösen igaz azokra a fiatal befektetőkre, akik életkoruknál fogva nem élték még át a legutóbbi nagy tőzsdei összeomlást

- figyelmeztetett Deborah Meyer, hitelesített pénzügyi tervező és a WorthyNest vezérigazgatója. A portál összeszedett három lépést azoknak a befektetőkenk, akik aggódnak a befektetéseik miatt, és félnek az esetleges korrekcióktól, összeomlástól.

Vedd ki a piacról a pénzt, amire rövid távon szükséged van

A szakértők azt tanácsolják, hogy a következő öt évben (vagy hamarabb) szükséges megtakarításainkat tartuk teljesen távol a részvénypiacról, és helyezzük át biztonságosabb befektetésekbe, például magas hozamú megtakarítási számlára vagy pénzpiaci alapba. Ha nyugdíjas vagy, vagy közeledik a nyugdíj, és azt tervezed, hogy a portfóliódból fedezed a mindennapi kiadásokat, fontold meg, hogy akár két évnyi kiadásokra elég fedezetet is kivonj a részvénypiacról.

Mindaddig, amíg tudjuk, hogy a mindennapi likviditási szükségleteink megoldottak, hagyhatjuk, hogy portfólió tegye a dolgát, és átvészelhetünk bármilyen esetleges recessziót

- mondta Nancy Hetrick, a Smarter Financial Solutions alapítója és vezérigazgatója.

Tartsd magad a hosszabb távú befektetések tervhez

Hosszabb távú befektetések esetén emlékeztessük magunkat, hogy mire gyűjtünk. Ha például nyugdíjaséveinkre kellene a pénz, akkor bőven van idő arra, hogy befektetéseink visszajöjjenek az esetleges esésekből vagy akár egy korrekcióból.

A legtöbb tanácsadó azért ajánlja, hogy a hosszú távú befektetők pénzük nagy részét diverzifikált portfólióban tartsák, és nagy arányban részvényekben tartsák, mert a volatilitás és a rövid távú kockázat idővel magasabb hozamot tesz lehetővé.

Még a legnagyobb cégek sem tudják rövid távon beárzni a piacot. Ezt úgy lehet megkerülni, ha van egy tervünk, és gondoskodunk arról, hogy a pénzt, amellyel kockázatot vállalunk, hosszú távra fektetjük be

- mondta Anthony Mezzasalma, a Mezzasalma Advisors hitelesített pénzügyi tervezője.

Ha van egy előre meghatározott eszközallokációnk (és meghatározzuk, hogy milyen körülmények indokolnák, hogy változtassunk rajta), elkerülhetjük, hogy érzelmi döntéseket hozzunk a befektetéseinkkel kapcsolatban, amikor a volatilitás beüt. Minél hosszabb ideig hagyjuk a befektetéseinket a piacon, annál több időnk lesz arra, hogy a befektetési nyereségét felhalmozzuk, és ezzel kiküszöböljük a napi piaci mozgások hatását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Keresd a legfrissebb árfolyamokat és indexeket a Pénzcentrum aloldalán!

Győződj meg róla, hogy reális elvárásaid vannak

Még a világválság kezdetén lezajlott rövid medvepiac ellenére is rekord teljesítményt értek el a befektetők az elmúlt években. Az S&P 500 az elmúlt három évben közel 60 százalékkal emelkedett.

Könnyű elfelejteni, hogy történelmileg nézve az éves hozamok közelebb mozognak a 10 százalékhoz, és hogy a medvepiacok (20 százalékos vagy annál nagyobb visszaesések) átlagosan két-háromévente egyszer fordulnak elő. Ez azt jelenti, hogy nem reális elvárás, hogy a befektetései továbbra is úgy teljesítsenek, mint az elmúlt három évben.

Még ha tudjuk is, hogy a volatilitás normális, nagyon zsigeri élmény lehet, amikor látjuk, hogy a vagyonunk eltűnik. De a lényeg az, hogy legyen egy tervünk, és tartsuk magunkat hozzá

- mondta Donald Calcagni, a Mercer Advisors befektetési igazgatója.

Az euró is húzza a magyar befektetőket

Az orosz-ukrán háború kitörése után a forint is mélyrepülésbe kezdett, a 400 forintot is elérte az euró árfolyama, ami sokakat arra sarkallt. Az azóta is jelen lévő árfolyamingadozás rengeteg magyart sarkallt arra, hogy euróba menekítse a pénzét, ám ennek kapcsán a szakértők óvatosságra intenek!

Rövid távon Putyin háborúja befolyásolja a dolgokat. hosszú távon meg az infláció. Az inflációs kosár kb 65%-a importált árú, ha le akarja gyűrni az MNB az inflációt erősebb forint kell, 355 körüli. Ehhez kamatot kell emelni. Szóval simán lehet, hogy az inflációs harc miatt megtörik idén a forint több évtizedes gyengülése, és erősödni fog. Személy szerint most nem váltanám euróra, szerintem nyárra jobb lesz az árfolyam

- összegezte az elemzői várakozásokat Bence Balázs, a Portfolio kereskedési vezetője a Pénzcentrum megkeresésére.

Hogy kerüljük el megtakarításaink elértéktelenedését?

Arra is kíváncsiak voltunk, miként lehet elkerülni, hogy a megtakarításaink jelentősen veszítsenek az értékükből. Az OTP Global Markets szakértői kijelentették a legbiztosabb a jól diverzifikált portfólió, azaz ha a megtakarításainkat befektetési eszközök és devizák szintjén is megosztjuk. A megnövekedett geopolitikai kockázatok és energiaár emelkedés miatt várhatóan romló folyó fizetési mérlegegyensúly a forintra nyomást helyezhet a következő időszakban (hogy mekkorát, az attól függ, hogy az energia és nyersanyagárak milyen szintekre rendezkednek majd be a kezdeti sokkokat követően), amit részben a jegybanki kamatemelések tompíthatnak. A geopolitikai feszültségek akár tartósabban is itt maradhatnak, ami a dollár menedékdeviza szerepét erősítheti, ráadásul a jegybank kamatemelései is támogathatják a dollárt, miközben az eurozónában megnőtt a recessziós esélye, ami az euró számára kedvezőtlenebb helyzetet teremt.

Balásy Zsolt, a HOLD alapkezelő szakértője arról beszélt, most sem azon érdemes gondolkodni, miben a "legbiztosabb" tartani pénzünket. A kulcsszó a diverzifikáció, lehet venni eurót is, dollárt is, de akár forintot, vagy bitcoint is.

De ez nem most kéne hogy az eszébe jusson az embernek, hanem mindig

- húzta alá. Hozzátette, ha fő célunk  megtakarításaink megóvása a globális szinten is problémát jelentő magas inflációtól, a legkézenfekvőbb és legkevésbé kockázatos eszközöket erre a célra a különböző inflációkövető állampapírok jelentik. Ha valaki nagyobb kockázattal nagyobb potenciális hozamot szeretne, akkor pedig nyilvánvalóan a részvények. Ha nem ő akarja kitalálni, hogy melyik részvény "lesz jó", akkor valamiféle részvény-, vagy abszolút hozam alapot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem