13 °C Budapest
Reading, UK - JULY 5, 2021: British High Street Banks stopping account holders buying using or processing crypto related transactions as traditional banking industry declares war on crypto currencies

Fontos levél érkezik a bankodtól januárban: döntened kell, sok pénzről van szó

2022. január 5. 05:52

Pár héten belül minden magyar számlatulajdonos megkapja a bankjától azt az összesítőt, amelyből részletesen kiderül, pontosan milyen költségei is voltak tavaly a számlavezetésnek. Ennek alapján pedig érdemes lehet szétnézni a piacon, hátha akad olcsóbb ajánlat. A Bankmonitor szakértői kérdésünkre kiemelték, hogy a magyar bankok legfeljebb az infláció mértékével emelhetik a költségeket, ami a tavalyi évben igencsak elszállt. Bár dönthetnének úgy, hogy ennek ellenére nem emelik a díjakat, ám más, a bevételeket csökkentő elemek, például a kamatstop komoly hatással lehet az árakra.

Ebben a hónapban minden magyar banki ügyfél megkapja a kötelező tájékoztatást arról, hogy az elmúlt évben milyen költségei voltak a számlavezetésnek. A levélnek január 31-ig kell megérkeznie, a számlatulajok a legapróbb díjtételeket összesítve, egy év teljes költségét egyszerre szerepeltetve kapják meg a kimutatást - ha elektronikusan kapsz számlakivonatot, akkor az összesítő is valószínűleg így jön meg. Így pedig olyan díjtételeket is figyelembe vehetünk, amelyekre amúgy nem figyelnénk, de ugyanúgy vonja őket a bank.

Az Európai Bizottság 2013-ban publikálta a fizetési számla irányelvet, a szabályozást hazánk 2016-ban implementálta, ennek legfontosabb elemei:

  • A szabályozás (illetve annak most aktuálissá vált harmadik fázisa, a PAD III.) átláthatóbbá teszi az ügyfeleknek a pénzforgalmi szolgáltatásokat az összehasonlíthatóság megteremtésével.
  • Egységes díjkimutatást küldenek a bankok, amelyet minden évben, egész évre vonatkozóan megkapunk ezentúl.
  • Zökkenőmentes pénzügyi mobilitás a fizetési számlák váltásának megkönnyítésével (ez már megtörtént az egyablakos bankváltás lehetőségének megteremtésével).

A számlavezetésen "verhetik le" a kamatstopot?

A kötelező tájékoztatásből egészen pontos képet kaphatunk arról is, hogy mennyivel emelkedtek a számlavazetési díjaink az elmúlt években. A Bankmonitor szerint alapvetően nem lehet azt mondani, hogy a számlacsomagok érdemben drágultak volna a tavalyi évben.

A bankok az alap költségeket az infláció mértékével emelhetik meg, ez a tavalyi évben pár száz forintos költségnövekedést jelentett éves szinten. Azonban egyes akciók bevezetése, új csomagok megjelenése miatt még ez a költségemelkedés sem érhető nyomon mindenhol

- közölték a szakemberek a Pénzcentrum megkeresésére. Decemberben az MNB 5,1 százalékra emelte a 2021-es inflációs várakozásait. A jegybank továbbra is azzal számol, hogy idén már csökkenhet az inflációs nyomás Magyarországon.

Ugyanakkor az infláció 2021-ben felfutott, pontos mértéke még nem ismert, de várhatóan érdemben lesz magasabb, mint a tavalyi évben volt. Ez a számlaköltségekre is hatással lesz, hiszen ez a 2022-es költségemelés alapja.

Rengeteget spórolhatsz!

Így, hogy legkésőbb a hónap végéig mindenki megtudhatja, valójában mennyibe is kerül a számlavezetése, érdemes lehet olcsóbb ajánlat után nézni - erre az egyik legjobb megoldás a Pénzcentrum kalkulátora.

A Bankmonitor arra hívta fel a figyelmet, hogy számlaválasztáskor az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • Ne csak az alapköltséget, számlavezetési díjat vegyük alapul, a tranzakciók, megbízások költsége is számit. Vagyis a teljes havi, éves kiadás alapján érdemes összevetni a csomagokat.
  • Mindenki a saját személyes szokásainak megfelelő csomagot válassza. Hiába olcsó, ingyenes a netbanki utalás, ha nem tervez a számlatulajdonos ilyen módon megbízást megadni.
  • Mit nyújt a számla akciósan és annak mik a feltételei: számos díj akció keretében kedvezőbb egyes csomagoknál. Érdemes megnézni azt, hogy mit kell teljesíteni a kedvezményért cserébe (meghatározott havi jóváírás, aktív számlahasználat…). Érdemes a normál díjjal is megismerkedni, ebből kiderül mi történne, ha a bank akciója lejárna, vagy épp visszavonnák azt. Vannak fix időre meghirdetett akciók, ennek lejáratával is kalkulálni kell a számlaválasztás során.

Emellett vannak olyan adottságok, amik mindenképpen befolyásolják a számlaválasztást. Lehet személyi kölcsönünk, lakáshitelünk, megtakarításunk egy adott banknál. Ezen esetekben nem tudjuk feltétlenül megszűntetni meglévő számlánkat, sőt sokszor elvárják a már meglévő csomag aktív használatát is (például ezért cserébe kapunk a hitelnél kamatkedvezményt).

Nem kell félni a bankváltástól sem

Ha találunk olcsóbb számlacsomagot, érdemes számlát váltani. Sokan hallani sem akarnak erről, pedig ma már a bankváltás egy pofonegyszerű folyamat, és adott esetben súlyos pénzeket spórolhatunk egy másik pénzintézetnél.

Az egyszerűsített, vagy más néven “egyablakos" bankváltás azt a célt szolgálja, hogy az ügyfelek számára gördülékenyebbé tegye a folyamatot. A legfontosabb előnye, hogy ideális esetben nem kell mindkét bankba bemenni ügyet intézni, elég azt a pénzintézetet felkeresni, ahol új számlát akarunk nyitni. A további adminisztrációt pedig a két bank rendezi egymás között.

A bankváltási folyamat az alábbi lépésekben zajlik:

  • Megnyitjuk a választott bankban az új számlát - ha időpontot foglalunk, ez maximum egy órát vesz igénybe.
    Ezzel egyidőben beadjuk a számlaváltási meghatalmazást az új szolgáltatónak - ez alapján fogják a bankok átvezetni a csoportos beszedésekre és a rendszeres átutalásokra vonatkozó adatokat.
  • A választott bank jelzi az igényt a régi bank felé - ez legfeljebb 2 munkanapot vesz igénybe.
  • A régi szolgáltató átadja a szükséges adatokat a választott pénzintézetnek - ez maximum 5 munkanapot vesz igénybe.
  • Ha ez megtörtént, akkor az új szolgáltatónál megnyílik a számla.
  • Az új bank rögzít minden adatot, és egyeztet, ha erre van szükség - ez további 5 munkanapot vesz igénybe.
    A régi számla lezárása - 1 munkanap.

Tehát mindennel együtt maximum 13 munkanapot vesz igénybe az egyszerűsített bankváltás, és ideális esetben csak egyszer kell elmenni a bankba, a folyamat legelején.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 16:59
Hosszan tartó súlyos betegség után érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem