12 °C Budapest
Félmilliárdot úszott össze az olimpián Hosszú Katinka

Félmilliárdot úszott össze az olimpián Hosszú Katinka

2016. augusztus 20. 09:02

Több százmillió forint egyszeri juttatásnak felel meg az olimpiai érmesek életjáradéka - számolta ki a Népszabadság.

A magyar versenyzők az olimpiai helyezéseik alapján komoly egyszeri pénzjutalmat kapnak: ennek összege 1,2-35 millió forint között mozog, attól függően, hogy egyéniben, párosban, legfeljebb 8 fős csapat tagjaként vagy 9-nél több tagot számláló együttesben nyer valaki.

Emellett a dobogósok pedig - a 35. születésnapjukat követően - havi életjáradékot is kapnak. Ennek összegét az előző évi országos havi bruttó átlagbér alapján állapítják meg (ez hozzávetőleg 250 ezer forint). A Magyar Olimpiai Bizottságtól kapott tájékoztatás szerint tavaly olimpiai járadékra 1,454 milliárd forintot fizettek ki, ebből 977 millió forintot tett ki a 488 érmes illetménye; a többi az edzőknek és az özvegyeknek jutott - írta a lap.

A Népszabadság azt is kiszámolta, hogy életfogytiglan mekkora a járadék jelenrétéke, azaz mennyit ér mai árakon. (Feltevések: az átlagkereset évi 4-5 százalékkal nő, az infláció és a hosszú távú állampapírhozam 3 százalék, a férfiak születéskor várható élettartama 72, a nőké pedig 79 év).

Mindezek alapján egy női olimpiai bajnok 120-192 millió forint közötti összeget kap jelenértéken az olimpiai járadék formájában, míg a férfi aranyérmesnek - a néhány évvel kisebb várható élettartam miatt - 102-155 millió forint jut.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A második helyezettek esetében az aranyérmes juttatásának 60 százalékára jár, míg a bronzérmesnek 40 százaléka. Így kalkulálva Imre Géza, aki egy hajszálra volt a párbajtőr egyéni olimpiai bajnoki címtől, elesett 40-60 millió forinttól, de így is 60-93 millió forinttal számolhat.


A járadék csak az olimpiai bajnokoknál halmozódhat: ha valaki kétszeres aranyérmes, annak akkor járadéka 20 százalékkal nő, minden további első helyezés további 20 százalékot jelent - a maximumot az öt arany jelenti. Ebből kiindulva a háromszoros aranyérmes Hosszú Katinka 360-576 millió forintnak megfelelő összeget kaphat élete során összesen.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06