13 °C Budapest

200 ezer forintot spóroltak az adón: ilyen egyszerű

2015. december 4. 05:45

Egyre népszerűbb megtakarítási forma a Tartós Befektetési Számla, azaz a TBSZ. De hogyan is működik ez a gyakorlatban? Kinek, milyen élethelyzetben ajánlható? Mire figyeljünk, ha ezt a megtakarítást választjuk? A Pénzcentrum Nyitrai Győzőt, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatóját kérdezte a részletekről.

A megtakarítások népszerű formája a TBSZ, azaz a Tartós Befektetési Számla: hogyan épül fel ez a megtakarítási termék? Mit érdemes róla tudnunk?

A Tartós Befektetési Számla elsősorban a közép- és hosszabb távú (3-5 éves) megtakarítások gyűjtésére szolgál. Két fajtája van. A betétek kezelésére a Tartós Befektetési Betétszámla, az értékpapírok kezelésére a Tartós Befektetési Értékpapírszámla szolgál.

A számlák között nem, de az egyes számlákon, szabadon forgathatjuk pénzünket. Ez azt jelenti, hogy például leköthetjük, feltörhetjük, és újakat köthetünk. Értékpapírjaink esetében pedig szabadon vásárolhatunk, eladhatunk és újakat vehetünk.

A TBSZ számlákra a számlanyitás naptári évében, az úgynevezett befizetési időszakban lehet pénzt elhelyezni. December 31-ét követően, a takarékoskodási időszak következik. További befizetésekkel, átutalásokkal az adott számlán lévő összeg már nem növelhető. Természetesen minden évben lehetőség van új Tartós Befektetési Számlákat nyitni. Így biztosítható a folyamatos és rendszeres adókedvezményes vagy adómentes megtakarítás.

Milyen előnyei, hátrányai lehetnek a TBSZ-nek más megtakarítási termékekkel szemben?

Amennyiben TBSZ-en helyezzük el pénzünket úgy adómegtakarítást, vagy akár teljes kamat- árfolyamnyereség és osztalékadó-mentességet, valamint egészségügyi hozzájárulás (EHO)-mentességet érhetünk el. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy a megtakarításunkat a számlanyitás évét követő 5. naptári év végéig a számlán kell tartanunk. Akik például 2010-ben rászántak tíz percet a TBSZ megnyitására, átlagosan fejenként 200 ezer forintnyi adót takarítottak meg az elmúlt öt év alatt.

Nyitrai Győző (Fotó: OTP Bank)

Ha nem tudjuk megvárni az 5 év leteltét, de a számlanyitást követő 3. naptári év végéig a számlán marad az összeg, az adó mindössze 10 százalékos lesz, EHO-t nem kell fizetnünk. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy az alapesetben fizetendő, idén 16 százalékos adót, valamint a 6 százalékos EHO-t csupán abban az esetben kell fizetnünk, ha 3 évnél hamarabb szeretnénk hozzáférni megtakarításainkhoz, amire egyébként lehetőség van. Ha a kedvezményes időszak lejárta előtt szükségünk van a pénzre, bármikor hozzáférhetünk. Ilyenkor a TBSZ esetén is ugyanannyi adót kell fizetnünk, mint egy normál értékpapír számla után. A különbség, hogy a keletkezett jövedelem után az adót önadózóként kell megállapítani, bevallani és megfizetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé.

Kinek ajánlható a TBSZ? Van olyan élethelyzet, amikor ez lehet a legjobb megtakarítási termék?

Mindenkinek. Nincs korhoz, nemhez vagy élethelyzethez kötve. Azoknak ajánlanám, akik tudatosak pénzügyeiben és szeretnék a megtakarításuk után fizetendő adót részben, vagy egészben megspórolni. A TBSZ egy klasszikus közép- vagy hosszú távú takarékoskodási forma.

Igazi előnye akkor élvezhető, ha minimum 3 évig, de optimális esetben 5 évi nem kell hozzányúlnunk.

 Természetesen bármikor felvehető a számlán elhelyezett összeg, csak korábbi kivét esetén adófizetési kötelezettség terheli. Amit még érdemes megemlíteni, hogy időtávja ellenére tulajdonosa rugalmasan élhet az akciós lehetőségekkel, illetve saját maga döntheti el, milyen kockázatú eszközbe fektet.

Sokan bizonytalanok, amikor új megtakarítási terméket választanak - sokan azt gondolják, nem értik a működését, nem látják át, bonyolultnak tartják. Hogy működik a TBSZ a gyakorlatban? Hogy kezdjünk bele? Hol érhetjük el a terméket?

A TBSZ számla megnyitása a bankfiókban nagyjából 10 percet vesz igénybe. Egy pénzügyi szolgáltatónál egy évben egy Tartós Befektetési Betétszámla és egy Tartós Befektetési Értékpapírszámla nyitható.

A befizetési időszak a számla megnyitásától kezdődően az adott év december 31-ig tart. Ez idő alatt tetszőleges alkalommal teljesíthető befizetés a számlára, valamint be is fektethető/le is köthető a már befizetett összeg. Az első befizetéskor minimálisan befizetendő összeg 25 ezer forint. A lekötési időszak, amely 3+2 évet foglal magában, a befizetési időszakot követő év január 1-jétől indul. A lekötési időszak alatt a számlákra újabb befizetés nem történhet, azonban minden évben lehetőség van egy új TBSZ szerződés megkötésére.

Mire kell mindenképp figyelnünk, ha TBSZ-t használunk? Milyen kockázatai lehetnek?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A TBSZ számlának nincs kockázata, mivel ez nem egy termék.

Ez egy számla, egy keret, amire betéteket, illetve értékpapírokat lehet elhelyezni az adókedvezmény, illetve az adó- és járulékmentesség érdekében. A kockázatot csak a TBSZ-en elhelyezett termékek jelenthetik. Érdemes tehát körültekintően választani és a bankfióki tanácsadó kollégák segítségét is kikérni.

Felmerül a kérdés: mit vegyünk TBSZ-re? Milyen termékeket - befektetési alapok, ingatlanalapok - vásárlását ajánlják az ügyfeleknek? Mi most a legkedveltebb?

Mindenkinek a saját vérmérsékletétől és kockázatvállalási hajlandóságától függ, hogy milyen eszközt választ. Erre nincs általános recept. Az alacsonyabb kamatkörnyezet miatt manapság többnyire Tartós Befektetési Értékpapírszámlát nyitnak az emberek és a tőkegarantált befektetési formákat részesítik előnyben.

Mi a helyzet akkor, ha két befektetésünk van, és az egyiken nyerünk, a másikon veszítünk. Mért előnyös ebben a helyzetben a TBSZ?

Erre is van megoldás. TBSZ esetén ugyanis egymással szembe lehet állítani a nyereségeket és a veszteségeket. Pozitív különbség esetén csak a fennmaradó részre kell az adót megfizetni, illetve, erre is vonatkozik az adókedvezmény, illetve az adó- és járulékmentesség is a korábban említett időtávokfigyelembevételével. A TBSZ-szel kapcsolatban fontos beszélnünk az adókedvezményről is. Hogy működik az adókedvezmény a gyakorlatban?

A kedvezményes adózás már a befizetési időszakban elért hozamra is vonatkozik. A 3. lekötési év végére a megtakarítás egy részét felvehetjük anélkül, hogy meg kellene szüntetni számlát és a számla teljes összegére meg kellene fizetnünk az adót. Az 5. év lejárata után pedig a befizetési időszak nélkül újraindíthatjuk a 3+2 éves takarékoskodást, vagy adó- és járulékmentesen hozzáférhetünk a befektetett összeghez.

Milyen lehetőségei vannak azoknak, akik 2010-ben nyitottak ilyen számlát? Milyen alternatívák közül választhatnak az idén lejáró TBSZ-ek gazdái? Milyen határidőre figyeljenek?

A Személyi jövedelemadóról (SZJA) szóló törvény alapján az 5 éves megtakarítási időszak végén lehetőség van a Tartós Befektetési Számlákat újrakötni, azaz meghosszabbítani. Ez azt jelenti, hogy tartós befektetésként elhelyezett megtakarítások és annak hozamai, kamatai az 5 éves megtakarítási időszak végével teljes egészében ismételten elhelyezésre kerülnek egy újonnan nyitott TBSZ számlán.

Az újrakötéssel megspórolható az 1 éves befizetési időszak.

Amennyiben a számlatulajdonos élni kíván az az újrakötés lehetőségével, akkor erre vonatkozóan külön nyilatkozatot kell tennie az 5 éves megtakarítási időszak végéig. A 2010-ben nyitott TBSZ esetében a nyilatkozattételnek december 31-ig meg kell történnie. Nyilatkozat hiányában ugyanis az 5 éves megtakarítási időszak végén a TBSZ számla megszűnik. A bankok a megtakarított összeget a számlatulajdonos betéti-, illetve értékpapírszámlájára utalják.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem