9 °C Budapest

180 milliós megtakarítással ment nyugdíjba a 33 éves lány: így csinálta

2017. szeptember 23. 12:02

A legtöbben azt gondolják, 65 éves koruk előtt esélyük sincs nyugdíjba menni. Egyelőre valóban keveseknek adatik meg a korai nyugdíj, de azért egyre többen vannak - főleg az Egyesült Államokban, de akadnak már Magyarországon is - akik már akár harmincéves korukban úgy döntenek, felhagynak az intézményesített munkával. A chicagói Anita Dhake 33 éves volt, amikor úgy érezte, elege van. Azóta utazgat, blogot ír és könyvet is tervez kiadni a jövőben.


"Könnyű neki: amerikai, ráadásul jól kereső ügyvéd" - gondolhatnánk. És részben igazunk is lenne. Az amerikai Anita Dhake kezdő fizetése évi 160 ezer dollár, vagyis 41 millió forintnak megfelelő összeg volt. A cég viszont, ahol dolgozott, elismerte a munkáját és mielőtt kilépett a mókuskerékből, már évente 330000 dollárt, vagyis több mint 85 millió forintnak megfelelő összeget keresett.

Nem a tudásomért fizettek meg. Az életemért fizettek ennyit. Idővel ugyanis minden szempontból a munka volta az első, a családot, a barátokat, az alvást, a nyaralást, mindent a munkának rendeltem alá

- mondta Anita Dhake a Forbes magazinnak. 2009-ben végzett az egyetemen, utána egy éven keresztül utazgatott. 2010 októberében kezdett el dolgozni, rá egy évre fizette ki a diákhitelét. Arra a kérdésre, hogyan tudta ilyen gyorsan rendezni a tartozását, azt válaszolja, minden kiadását egy Excell-táblázatban vezette.

"Abból a szempontból szerencsés voltam, hogy olyan sokat dolgoztam, hogy nem volt nehéz megtakarítani némi pénzt"- jegyezte meg. Emellett viszonylag kevés dologra költött.

Nem vásárolt folyton új ruhákat, volt lakótársa, akivel osztoztak a lakbéren, minden nap főzött, így nem kellett ebédre vagy vacsorára költenie. Autója sem volt, és a legtöbb ruháját az idősebb testvéreitől örökölte meg - amit ők már meguntak vagy nem szerettek hordani, azt neki adták.

Végül több mint 180 millió forintnak megfelelő összeget, 700000 dollárt tett félre, ennek birtokában pedig úgy döntött, elege van az irodai munkából, világot akar látni. Azóta utazgat, már több mint negyven országban járt. Szerinte egyébként nem a fizetés mértékétől függ az, hogy valaki mikor mehet nyugdíjba. 

A bevételnél fontosabb a kiadás

 - mondta az interjúban.

Ismerek olyanokat, akik épp annyit keresnek havonta, mint én, és minden fillért elköltenek hó végére. Soha nem lesznek képesek így nyugdíjba menni. (...) A lényeg a takarékos életmód: rájössz majd, hogy nincs is szükséged annyi mindenre" -

- mondta, hozzátéve, a lényeg, hogy "kiugorjunk a hedonista taposómalomból és ne költekezzünk feleslegesen.

Adódik a kérdés, ő mégis mennyi pénzből él havonta? Jóval többet költ el, mint egy átlag magyar fizetés: 1500 és 2500 dollár körüli összeg megy el havonta. Vagyis van, hogy közel 390, van, hogy akár 645 ezer forintot költ el egy hónapban. Ha az éves megélhetési költségét nézzük, azt mondja, 24 ezer dollárból gond nélkül kijön. Az annyit tesz, hogy évente több mint 6 millió forintot él fel. Passzív jövedelme egyébként, ahogy a legtöbb korai nyugdíjasnak, neki is van: befektetéseinek hozamából él.

Arra a kérdésre, milyen pénzügyi tanácsot adnak azoknak a nőknek, akik hozzá hasonlóan szeretnének élni, azt mondta: "hallgassatok a megérzéseitekre, ne vessz el a részletekben, koncentrálj a nagy egészre. Merj nagyot álmodni".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amikor az újságíró arról faggatja, vissza szeretne-e térni valaha a munkaerőpiacra és vállalna-e újra rendes, bejelentett, 8 órás állást, azt válaszolta, semmi esetre sem.

Biztosan lesz még fix fizetésem, a bakancslistámon például szerepel, hogy dolgozzak egyszer valamilyen gyárban. Inkább saját vállalkozásban gondolkozom. De ez még a jövő zenéje, most élvezem az utazgatást, a rengeteg olvasást, a nyugodt alvást és hogy nem kell dolgoznom.

Amerikában a korai nyugdíj nem álom, hanem reális cél

Az Egyesült Államokban egyre több fiatal dönt úgy, hogy jóval a nyugdíjkorhatár előtt felhagy a munkával. J. P. Livingston a CNN-nek beszélt arról,  hogy ugyan nincs még 30 éves, de már kilépett a mókuskerékből, és "korai nyugdíjasként" éli mindennapjait. Ez azért nagyon ritka, hogy valakinek ennyire fiatalon sikerüljön akkora vagyont felhalmoznia, hogy ezt megtehesse.

A legtöbben azért 20-30 évig dolgoznak azért, hogy legyen annyi megtakarításuk, hogy felmondhassanak a biztos munkahelyükön. Így van ezzel a J. Money néven író férfi is.

Magyarországon nem túl rózsás a helyzet

A magyarok 60 százaléka egyáltalán nem tesz félre öregkorára, a 36-40 évesek 67 százaléka nem rendelkezik semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással - derült ki a Union biztosító idei felméréséből. Még azok között is, akik jövedelmükből minden hónapban meg tudnak takarítani kisebb-nagyobb összeget, 25 százalék azok aránya, akik egyáltalán nem tesznek félre nyugdíjas éveikre.

A megkérdezettek közel fele úgy érzi, hogy nehezen igazodik ki a különböző nyugdíjcélú megtakarítások között, a legbizonytalanabb éppen a nyugdíj előtt álló 56-60 éves korosztály. A válaszadók 42 százaléka azzal sincs tisztában, hogy évi 20 százalék adójóváírást igényelhet vissza nyugdíj-megtakarításának befizetései után. Aki nem indít nyugdíjcélú megtakarítást, az a megtakarítási formától függően évi 130 -150 ezer, de együttesen maximum 280 ezer forintos adójóváírástól is elesik, mellyel az állam hozzájárul a nyugdíjbiztosításokhoz és a további nyugdíj-előtakarékossági befizetésekhez.

A megkérdezettek fele ráadásul már most sem tudna megélni, ha egy hirtelen baleset vagy betegség miatt nem folytathatná munkáját.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm