14 °C Budapest

10 szarvashiba, amitől teljes anyagi csőd lesz a válás: rengetegen elkövetik

2018. október 10. 14:00

Magyarországon naponta csaknem 50 házasság bomlik fel, és ha mindez még nem volna elég a felek gyakran óriási hibákat követnek el a procedúra során, amit aztán később nem csak lelkileg, de anyagilag is nyögnek. Mutatjuk, mi a 10 leggyakoribb hiba, amit váláskor el lehet követni. Mindezt azért, hogy ezekből okulva, a jövőben senki ne kerüljön a padlóra, hanem emelet fővel és megfelelő stratégiákkal tudjunk új életet kezdeni.

Annak ellenére, hogy 2010 és 2016 között másfélszeresére emelkedett a házasságkötések száma a KSH legfrissebb adatai szerint, 2016-ban még mindig közel 20 ezren döntöttek a válás mellett. Mindez pedig azt jelenti, hogy naponta 50 házasság bomlik fel Magyarországon. Egy válás pedig nem csak érzelmileg nagyon megterhelő, de anyagilag is: a válóperindítás illetéke 30 ezer forint, de ha a felek nem tudnak megegyezni, akkor ezt ki kell egészíteni az illetéket úgynevezett tételes illetékekkel. Példaként említhetjük a szülői felügyeleti jog, mint meghatározhatatlan jog tételes illetékét, aminek összege 21 ezer forint, de a lakáshasználattal kapcsolatban is felmerülhetnek költségek, és nem szabad elfeledkezni a tartásdíj illetékéről sem. A gyermektartás mellett pedig felmerülhet a házastársi tartás is.

Nem csoda hát, hogy a hirtelen jött bonyodalmakba rendkívül könnyű belegabalyodni és hibás döntéseket hozni. Ez utóbbiak elkerülése végett összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb hibát, amit a párok váláskor elkövetnek. Nem árt tehát észnél lenni, és megismerve a hibákat elkerülni a kártékony akciókat.

1. Szabadjára engedni az érzelmeket

A válás mind fizikailag, mind szellemileg egy rendkívül megterhelő procedúra, mégis megéri a teljes huzavona alatt nyugodtnak maradni. Sokan követik el ugyanis az a hibát, hogy hagyják az addig elfojtott érzelmeiket feltörni, és durva kirohanásokat intéznek exük ellen. Ami odáig vezethet, hogy a felek semmiben sem fognak tudni megegyezni, ezért rengeteg munka hárul például az ügyvédekre, akik persze mindent megtesznek az ügyfelük érdekérvényesítése érdekében, mindezt busás fizetségért. Ha tehát nem akarjuk, hogy az ügyvédi költségek az egekbe szökjenek, akkor érdemes a lehető legtöbb helyzetben nyugodtnak maradni, és ésszerűen rendezni a dolgokat. 

2. "Majd én megoldom egyedül!"

Sokszor kifizetődő lehet az életben az a mentalitás, mely szerint ez vagy az a dolog menni fog egyedül is. A válás azonban a legkevesebbszer abszolválható nyereségesen ilyen hozzáállással. Egy ügyvéd ugyanis maximálisan tisztában van a jogi lehetőségekkel és más különböző hasznos információ, tipp is a tarsolyában lehet, ami megkönnyítheti az egész procedúrát, sőt egy megfelelő tanácsadó akár még pénzt is hajthat megbízójának (persze a tanácsadót is okosan kell választani, de erről a következő pontban). Ha azonban valaki egyedül veszi fel a kesztyűt, könnyen követhet el olyan baklövéseket, amik a későbbiekben jóval költségesebbek lesznek, mintha egy szakember kezelte volna az ügyet a kezdetektől.

3. Rossz "szakembert" választasz

Mindig jó, ha van egy ügyvéd a háznál, a jogi útvesztőkben ugyanis kell valaki, aki segít. Az azonban már egyáltalán nem biztos, hogy ennek az ügyvédnek kell betöltenie a pénzügyi tanácsadó szerepét. Ha a válóban lévő fél úgy gondolja, hogy a leendő anyagi bizonytalansága túl nagy, akkor érdemes az ügyvéd mellett, egy sokat látott pénzügyi tanácsadóra is benevezni, nehogy anyagi csőd legyen az amúgy sem kellemes procedúra vége.

4. Csak a lakás megmaradjon

Persze a családi otthonhoz rengeteg emlék és érzelem köti az embereket, mégsem szabad abba a hibába esni, hogy valamelyik fél csak arra helyezze a hangsúlyt, hogy az "otthon" az ő kezében maradjon. Meg kell ugyanis fontolni, hogy a válás után is képes lesz-e például a lakásával, házával kapcsolatos költségeket kifizetni. Gondolva itt a rezsiköltségekre vagy nehezebb esetben az ingatlant terhelő jelzáloghitelre például. Ha ez ugyanis nem finanszírozható a jövőben, akkor érdemesebb az ingatlant értékesíteni, és mindenkinek az új felállás szerint keresgélnie a jövőben. Igen, akár új otthont is. 

5. "A nyugdíj megtakarítást viheted!"

Szakértők szerint gyakori hiba, hogy az egyik fél más javak érdekében (például az otthon tulajdonlása) lemond a megtakarításokról, például a nyugdíjcélú megtakarításokról. Mondván: "arra úgysem lesz szükségem még egy jó darabig". Igen ám, de a szakértők szerint egy jó kondíciójú nyugdíjcélú megtakarítás adott esetben, hosszú távon sokkal értékesebb lehet, mint bármi más. Éppen ezért sok hozzáértő inkább azt javasolja, hogy keressünk olyan opciókat amik a megtakarítások feldarabolását lehetővé teszik, és ne legyünk restek időt és energiát szánni e opciók minél alaposabb megértésére. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

6. Meghiúsult adósságkezelés

Általánosan elmondható hogy a házastársak közösen felelősek a háztartásban felmerülő adósságokért. Éppen ezért kulcsfontosságú ezek minél hamarabbi rendezése, a közös számlák, hitelkártyák mihamarabbi befagyasztása. Ha ez például nem történik meg, akkor egy-egy utólag mínuszba csúsztatott hitelkártya bizony nem várt, magas költséggel is járhat a vétlen, már egyébként elvált (másik) fél számára. Jobb tehát, ha minél hamarabb kihúzzuk ezeket a méregfogakat, és az adóságokkal kapcsolatban mindent pontosan lefektetünk a válási papírokban. 

7. Extra adósságokba vered magad

Sajnos egyáltalán nem ritka, hogy váláskor a felek óriási adósságokba verik magukat. A válóperes ügyvédek drágák, az eddigi életszínvonalat pedig egy keresetből hirtelen nagyon nehézkessé válik fenntartani. Az így keletkezett esetleges adósságokat azonban a jövőben még nehezebb lesz kiváltani. Ezért célszerű a válást olyan büdzséből finanszírozni, ami valamilyen vészhelyzet esetére volt félretéve. Vagy ha nincs ilyen jellegű félretett pénzük, akkor a lehető legóvatosabban eljárnunk a költségeket illetően. 

8. A megfelelő védelem elmulasztása

Ha a válásban gyerekek is érintettek, akkor elsődlegesen az ő jólétükre, biztonságukra kell a feleknek gondolniuk. Annak a félnek tehát, aki a gyerekkel marad, és például gyerektartást kap a másiktól, különösen fontossá válik, hogy a gyerektartást fizető félnek legyen olyan biztosítása, ami keresőképtelenség fennállása esetén is tud fizetni. Tartós betegség vagy halál esetén ez még inkább kritikus. Éppen ezért a feleknek érdemes még időben olyan biztosítást kötniük, ami a baj esetén is képes valós segítséget nyújtani a rászoruló félnek. Ha mindez elmarad, akkor egy váratlan tragédia teljes anyagi katasztrófába lökhet egy egész családot.

9. Nem készül új végrendelet

Válás után a feleknek újra kell gondolniuk, hogy haláluk után kikre akarják hagyni javaikat. Ezt érdemes minél hamarabb megtenni, és tisztázni az új viszonyokat.

10. Azt hiszed, a válás után nem leszel képes az anyagiak rendezésére

Ha lezajlott a procedúra, és a régi kapcsolat már a múlté, rögvest el kell gondolkozni azon, mikért építed fel magad körül újra az anyagiakat. Ezen jobb nem bánkódni, hanem olyan lehetőségként tekinteni az egészre, aminek a segítségével újrareformálhatod a pénzügyeidet. Rögvest kezdj el megtakarítani, és létrehozni vészhelyzet esetére egy olyan megtakarítást, amihez egyből tudsz nyúlni, ha baj van. Ne feledkezz meg a nyugdíj megtakarításról sem.

(Mirror)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
MEDIA1  |  2024. április 18. 14:02
Átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át a hvg.hu irányítását, miután Nag...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem