2020. szeptember 26. szombat Jusztina

10 perc alatt kereshetsz 200 ezret: az OTP-nél elmondták, hogyan


A magyarok kétharmada nem ismeri a TBSZ előnyeit, egy átlagos számlával 200 ezer forintot is spórolhatunk, pedig csupán 10 percig tart a számlanyitás. Év végén lejárnak a 2010-ben nyitott számlák, viszont ha meg szeretnénk hosszabbítani a megtakarításunkat, akkor év végéig nyilatkoznunk kell róla - hangzott el az OTP csütörtöki háttérbeszélgetésén.


2015 év végén járnak le az első tartós befektetési szerződések és a tartós betéti szerződések (TBSZ).

280-300 ezer TBSZ lehet összesen Magyarországon, ami elég alacsony ahhoz képest, hogy 1,5-1,7 millió értékpapírszámla van

- mondta Nyitrai Győző, az OTP vagyonkezelési és befektetési szolgáltatások igazgatója. Ez azt jelenti, hogy az értékpapírszámlák 20 százaléka TBSZ. Ugyan a lemorzsolódás 10 százalék körüli, azonban ez általános az ilyen futamidejű termékeknél.

Mi az a TBSZ?

A TBSZ-ekre értékpapírokat vásárolhatunk, illetve hosszú futamidejű betéteket köthetünk le. Három év után csupán 10 százalék kamatadót kell fizetnünk és egészségügyi hozzájárulást mentességet kapunk, öt év után pedig teljes kamatadó mentességet kaphatunk.

 

Semmiképpen sem a gazdagok játékszere a TBSZ, az átlagos megtakarítás ugyanis 2,8 millió forint

- tette hozzá Nyitrai Győző.

Egyébként 1,5 millió forinton 5 év alatt (3 százalékos hozammal számolva) 100 ezer forintot spórolhatunk, pedig a számlanyitás csupán 10 percet vesz igénybe, vagyis az átlagos (2,8 milliós) megtakarítással számolva közel 200 ezer forintot is spórolhatunk.

30 ezer olyan értékpapírszámla van az OTP-nél, amihez a 2010-es nyitás óta nem nyúltak hozzá, ennek ellenére 2,5 milliárd forint adót fizettek be. Aki viszont TBSZ-t nyitott, átlagosan 200 ezer forint adót takarított meg.

Az ügyfelek kétharmada nem ismeri a TBSZ-t, ezért nyitnak inkább értékpapírszámlát. Ugyan elsőre kötöttségnek látszik a kedvezmény, azonban valójában bármikor hozzáférhetünk a pénzünkhöz.

Tegyük fel, hogy két értékpapírt veszünk, egyik értékpapírunkon veszítünk, míg egy másikon nyerünk, így nullára jövünk ki, viszont a pénzünkre szükségünk van a kedvezmény elérése előtt. Ebben az esetben a TBSZ-nél nem kell adót fizetnünk, míg az egyszerű értékpapírszámla esetén a nyereséges értékpapír után meg kell fizetnünk az adót.

Mit vegyünk a TBSZ-re?

A szakértők általában befektetési alapok vásárlását szokták ajánlani az ügyfeleknek. Az elmúlt egy évben egyébként az ingatlanalapok voltak a legnépszerűbbek. A bankbetétek nem meglepő módon a jelenlegi kamatok miatt nem népszerűek.

Mit tehetünk lejáratkor?

A most lejáró számlákat 2010-ben nyitották, amiknél több lehetőségünk van.
  • Ha meghosszabbítjuk, akkor "megnyerjük" a gyűjtőévet, ugyanis 2015-ban nyitott számlaként számít, azonban erről december 31-ig nyilatkoznunk kell.
  • Ha részkivétellel szeretnénk élni, akkor viszont a gyűjtőévünk 2016 lesz.
  • Ha nem nyilatkozunk, akkor a pénzünk átkerül egy értékpapírszámlára. Ekkor a korábbi kedvezményeket megkapjuk, a bank rögzíti, de a január 1-től elért hozamok.
Lényeges, hogy nem átjárható a betéti és a befektetési számla, azonban a lejáratkor válthatunk a két számlatípus között.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Tesco

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó