7 °C Budapest

Családi ház 5 millió alatt? Nem lehetetlen - itt a lista!

Pénzcentrum
2013. március 8. 05:26

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki családi ház vásárlásra adja a fejét - gondolná az ember, pedig ma Magyarországon minden ötödik tranzakció az 5 millió forint alatti árszegmensből kerül ki. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu ezúttal az öt millió forint alatt kínált házakat vette górcső alá és megvizsgálta, hogy ezért az összegért milyen ingatlant lehet ma vásárolni az országban.

A mögöttünk álló két félév összesített adatai jól példázzák, hogy Buda kivételével (ahol 1 százalék alatti az arány) minden régióban növekedett az 5 millió forint alatt értékesített lakáscélú ingatlanok aránya. Pesten és az agglomerációban 2012. első felében 4-4 százalék volt a legolcsóbb árszegmensben lebonyolított tranzakciók darabszáma, amely a második félévben 6 százalékra, a főváros vonzáskörzetében pedig 5 százalékra nőtt. Természetesen ennél jóval erősebb a legolcsóbb ingatlanok piaca az ország többi megyéjében, ahol ez az árkategória az 5-10 millió közöttiek után már a második legerősebb. Az alapján az egyik leg érintettebb megye Borsod-Abaúj-Zemplén, ahol az ingatlan tranzakciók több mint fele 5 millió alatti, ennek mintegy 85 százaléka lakás, de szép számú olcsó ház is tulajdonost cserélt már itt, az északkeleti országrészben. Hasonló a helyzet Tolna Megyében is, de Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom Megyékben is minden harmadik ingatlaneladás ebből a szegmensből kerül ki - derül ki a Duna House egy korábbi elemzéséből. De nézzük meg, mit is kap a pénzéért egy potenciális vásárló ebben a szűk árszegmensben?

A körkép elkészítéséhez az ingatlan.com adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "ház" kategóriába sorolt fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli hirdetések gyakran megtévesztőek lehetnek. Bár a körkép elkészítéséhez használt portálon a teljes hazai kínálatnak csak a töredéke jelenik meg, azonban ezek alapján is lehet következtetéseket levonni. A statisztikák szerint az 5 millió forint alatti ingatlanok döntő többsége a kisebb falvakban található, illetve állapotuk is hagy kívánni valót maguk után. Így az sem meglepő, hogy szakértők szerint ezek az ingatlanok leginkább a közvetlen ismeretségi körön belül cserélnek gazdát.

A legtöbb találatot - szám szerint 299-et - Győr-Moson-Sopron megye jegyzi, itt a legolcsóbb házért 1,1 millió forintot kérnek az eladók. A legolcsóbb házárral azonban Borsod-Abaúj-Zemplén megye büszkélkedhet. Az észak-keleti határszélen húzódó megyében található Megyaszó településen mindössze 100 ezer forintot kérnek egy 88 négyzetméteres családi házért. Igaz, a hirdetésben szereplő ingatlan banki kérelemre elrendelt végrehajtási eljárás keretében vásárolható csak meg, nyilvános árverésen. Egymillió alatt kínált ingatlanokkal azonban számos megyében találkoztunk még. Az ebbe az árkategóriába tartozó ingatlanok többsége azonban komfort nélküli, elhanyagolt, felújításra szoruló, sok esetben lebontásra ítélt épület. A találati listában azonban találtunk igényesen felújított parasztházakat és takaros portával rendelkező családi házakat is.

Mindazonáltal az ilyen ingatlanok hitelezése nem minden banknál megoldható, mivel a pénzintézetek többsége forgalomképtelennek minősíti a kis falvakban található alacsony piaci és hitelbiztosítéki értékkel rendelkező ingatlanokat, így a kategóriában többnyire készpénzes vásárlás a jellemző. A falvak elnéptelenedésével viszont úgy tűnik, hogy egyre több ilyen ingatlan kerülhet eladó sorba - legutóbbi elemzésünk óta például számuk majdnem megháromszorozódott. Ugyanakkor az apró méret, s alacsony lakos szám jelentheti e települések megújulásának lehetőségét is, hiszen e leggyakrabban természet-közeli, nyugalmat sugárzó apró falvak az urbanizálódó világban egyre fontosabb szerepet kaphatnak a turizmusban, a tartós üdülésben, a rekreációban. Ám például a könnyen elérhető nagyobb városok közelében minőségi lakófunkciót is betölthetnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem