4 °C Budapest

Balatoni nyaralót 5 millió alatt? Nem lehetetlen, itt a lista

Pénzcentrum
2014. június 9. 07:03

Általában mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki nyaraló vásárlásra adja a fejét - főként a Balatonnál. Pedig ma Magyarországon minden ötödik tranzakció az 5 millió forint alatti árszegmensből kerül ki. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu utánajárt, milyen ingatlant vehetünk ebben az árszegmensben a magyar tenger partján.

Az elmúlt évek tapasztalatához viszonyítva idén pörög a balatoni ingatlanpiac. Az egyik legnagyobb hazai ingatlanközvetítő hálózat felmérése szerint az idei év első négy hónapjában csaknem 20 százalékkal bővült a forgalom. A tónál és környékén leginkább 10 és 15 millió forint közötti, általában önálló nyaralókat, házakat keresik a vevők; míg a kiemelt területeken, mint például Siófokon és Balatonfüreden a 15 és 25 millió közötti áron kínált ingatlanok a legnépszerűbbek. A vásárlók túlnyomórészt továbbra is belföldiek , a Balaton ismertsége, kedveltsége szinte az egész országot megmozgatja ingatlanvásárlás szempontjából is. A déli part a könnyű megközelíthetőség miatt főleg a fővárosiaknak vonzó, de nem ritka a budapesti vásárló Keszthelyen sem. A déli part pedig a délnyugati nagyvárosokból is sok vásárlót vonz. A vevői motivációk vegyesek, a befektetési szempont az elmúlt évek árcsökkenése miatt szinte minden esetben megjelenik. Továbbra sem ritka, hogy az ingatlan kiválasztása során több generáció igényeit is figyelembe veszik a családok.

Kemény keddre készülhetnek a budapestiek - főleg az autósok - KATTINTS!

A Pénzcentrum.hu ezúttal viszont nem a 10-25 millió forint között kínált nyaralókra fókuszált, hanem kíváncsiak voltunk, mit kaphatunk 5 millió forint alatt a Balatonnál. Színes-szagos körképünk elkészítéséhez a két legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portál, az Otthontérkép és az ingatlan.com adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "ház", illetve "nyaraló" kategóriába sorolt, fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli ajánlatok gyakran megtévesztők is lehetnek. Bár a körkép elkészítéséhez használt portálokon a teljes hazai kínálatnak csak egy része jelenik meg, azonban ezek alapján is lehet érdekes következtetéseket levonni. A filléres balatoni nyaralók javarészt a tótól távolabb, kevésbé felkapott helyen fekszenek, s minőségük is hagy kívánni valót maga után. Akadnak azonban kivételek.

Riasztás! Durvul a kánikula, hőhullám érkezik - KATTINTS!

5. Kővágóörs; kis kert, kis udvar - 5,5 millió forint

Alig drágábban az 5 millió forintos értékhatárnál, 5,5 millió forintért már saját nyaralónk - kis kerttel, kis udvarral - lehet Kővágoörsön. A település központjában elhelyezkedő, kis méretű családi házban 2 szoba, konyha, előtér és egy kamra is található.

(Forrás: Otthontérkép)

4. Balatonszabadi; ahol csak a madárcsicsergés zavarja - 4,5 millió forint

"Siófoktól alig 5 kilométerre, közel az M7-es autópályához Balatonszabadiban eladó vegyes falazatú, 1948-ban épült családi ház. Az házban 51 négyzetméteren, világos előtér, kettő szoba, konyha, fürdő található. A házba be lett vezetve a gáz, fűtése konvektoros. A 2287 négyzetméteres kert nyugodt pihenésre ad lehetőséget, a telek végében a Sió folyóhoz is le lehet sétálni" - olvasható a hirdetésben, amely szerint itt csak a madárcsicsergés, vagy a mókus zavarja majd a leendő tulajdonost.

(Forrás: Otthontérkép)

3. Badacsonytomaj; 700 négyzetméter, 500 méterre a strandtól - 3,9 millió forint

"Badacsonytomajon - strandtól 500 méterre - csendes helyen, 710 nm-es telken fekvő, kis méretű, teljesen felújítandó házikó telekár alatt eladó. A ház falai kőből készültek, szerkezetileg jó állapotú. A tető és a külső-belső burkolatok minősége miatt a ház jelen állapotában nem lakható. Az összes közmű az utcában. A telek enyhén lejtős, legmagasabban fekvő pontjáról a Balaton is látható" - olvasható a befektetésnek sem utolsó hirdetésben.

(Forrás: ingatlan.com)

2. Estergályhorváti; Chardonnay, Olaszrizling, Cserszegi fűszeres - 2,4 millió forint

Esztergályhorváti a Zalai-dombság délkeleti részén, a Zala folyótól nyugatra, a Kis-Balaton északi szájánál található. Itt található ez a romantikus kis parasztház borospincével, csendes, csodálatos környezetben. A Balatontól alig 15 kilométerre található szőlőhegyen fekvő területen 2000-ben telepített, kordonos szőlő található. Fajtái: Chardonnay, Olaszrizling, Cserszegi fűszeres. Más nem is kell a pihenéshez...

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
(Forrás: ingatlan.com)

1. Szentgyörgyvár; nyári borozgatásokhoz - 1,6 millió forint

Alig 1,6 millió forintért kínálják megvételre az alábbi képen látható 60 négyzetméteres házikót. Az 1800 négyzetméteres telken található, cseréptetővel fedett, döngölt falazatú házban 3 helyiség található. A hozzá tartozó telek két oldalról, Északról és Keletről határolja. A telek nagyobb része szépen gondozott, szőlővel tagolt. Nyári borozgatásokhoz, ebédhez-vacsorákhoz, akár egy-egy hétvégére is ajánlott befektetés. A Sármellék felé vezető 76-os főúton elérhető távolságban van Zalaegerszeg, Kezthely és Hévíz is. A Balaton alig negyed órás autózással elérhető.

(Forrás: ingatlan.com)

+1 Ráadás: Hévíz; évente 2x2 hét üdülési jog - 1 millió forint

Aki nem akar bajlódni egy saját nyaralóval, nem akarja egész évben fizetni a számlákat, nem akar a pihenésre szánt idő alatt füvet nyírni, kertészkedni, annak lehe megfelelő megoldás az üdülési jog. A híres gyógyfürdővárosban például alig 1 millió forintért juthatunk hozzá egy 36 négyzetméteres, 1,5 szobás apartman, évente 2x2 hétre szóló üdülési jogához.

(Forrás: ingatlan.com)

+1 Különleges ajánlat: Balatonkenese; majdnem vízparti nyaraló - 8,9 millió forint

Habár ez az 58 négyzetméteres hétvégi ház nem felel meg eredetileg beállított keresési feltételeinknek, azonban egy majdnem vízparti nyaralóért 8,9 millió forint nem is olyan sok - még úgy sem, hogy a képek tanúsága szerint felújításra szorul. A közel 500 négyzetméteres telken álló ingatlan ugyanis alig 300 méterre található a Balatontól; ráadásul tulajdonosa jogosult egy vízparti, bekerített, kabinos, csónak kikötésére és tárolására, strandolásra kialakított területet résztulajdonosként használni.

(Forrás: ingatlan.com)

Filléres nyaralók? Nem biztos, hogy tuti befektetés...

Bár a találati listában találhatunk takaros portával rendelkező nyaralókat is, azonban - mint ahogy a fenti példák is mutatják - a legolcsóbb balatoni ingatlanok többsége komfort nélküli, elhanyagolt, felújításra szoruló, sok esetben lebontásra ítélt épület. Jó tudni, hogy az ilyen ingatlanok hitelezése nem minden banknál megoldható, mivel a hitelintézetek többsége korlátozottan forgalomképesnek minősíti a kis falvakban található, alacsony piaci és hitelbiztosítéki értékkel rendelkező ingatlanokat. A tapasztalatok ezért azt mutatják, hogy ebben a kategóriában többnyire a készpénzes vásárlás a jellemző.

 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm