4 °C Budapest

30 millió alatt nincs eladó Makovecz-villa: itt a lista

2012. június 6. 11:05

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki egy Makovecz Imre által tervezett családi házba költözne. 30-40 millió alatt ugyanis nemigen van választék a leghíresebb magyar építész alkotásaiból, pedig egyébként akad bőven az ő tervei alapján épített lakóépület az ingatlanpiacon.

Alig háromnegyed éve távozott az élők sorából a magyar organikus építészet mestere. Bár az Ybl-, és Kossuth-díjas Makovecz Imre munkássága jó ideje megosztja a hazai építésztársadalmat, az ugyanakkor tagadhatatlan tény, hogy ő volt a 20. század második felének leghíresebb magyar építésze. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a számtalan általa tervezett egyházi-, és állami ingatlan, illetve a rengeteg díj és kitüntetés, melyet pályafutása alatt szerzett.

Makovecz Imre munkássága mindazonáltal a fiatal tervezőknek is példaértékű lehet. Perényi Tamás DLA, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense szerint ugyanis az építészeknek az lenne a feladatuk, hogy lépjenek ki a meglévő struktúrából. "Ha megnézzük, hogy mi az, amiben változtatnunk kell, s ebben a folyamatban hol van szükség egy építészre, akkor meg lehet keresni azokat a feltételeket, melyeknek a keretén belül ezeket a változtatásokat el lehet végezni. Ez azt jelenti, hogy ha valami működik, akkor meg lehet hozzá találni a forrásokat."

"A '80-as években Makoveczék például azt mondták, nagyon káros lenne az országnak, ha falvak szűnnének meg. Úgy gondolták, a megmaradás esélye az, ha elkezdenek faluházakat építeni. Pedig semmi pénz nem volt rá. Sőt, politikai ellenszél volt, hiszen a politika azt mondta, hogy ne épüljön ott semmi, haljon el a falu, nincs rá szükség, mindenki menjen be a városba, az a jövő. Sok esetben fekete kocsi ment mögöttük, amikor mentek le a falvakba. Csodák csodájára mégis felépültek ezek, ráadásul közpénzből. Úgy tűnik tehát, hogy meg lehet találni azokat a struktúrákat, amelyek értelmes munkát adnak az építészeknek, és még valamennyi anyagi megbecsülést is hoz nekik" - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak a BME Lakóépülettervezési Tanszék vezetője.


Természetesen a művész élete nem csupán a középületekről szólt. Ismertségét jól mutatja a több száz lakóépület, mely hozzá, vagy az általa vezettet irodához köthető. Bár ezen alkotások rendre egyedi igények alapján épültek, azonban jó pár közülük mára eladó sorba került. A Pénzcentrum.hu információi szerint - az egyik legnagyobb ingatlanos adatbázis alapján - jelenleg mintegy 40, Makoveczhez köthető lakóépülettől akarnak megszabadulni jelenlegi tulajdonosai.

Az eladó Makovecz-villák döntő többsége Pest megyében, illetve a fővárosban található, de találkozni az építész keze munkájával a Heves-, Veszprém-, Fejér-, Somogy-, vagy éppen Nógrád megyei ingatlanpiacon is. Árak tekintetében is igen széles a skála, hiszen a 30 millió forintos értékhatártól 170 millió forintig rengeteg épületet találhatnak az érdeklődők. Sőt, akad a piacon 450 millió forintot kóstáló alkotás is. Méretüket tekintve 150-300 négyzetméteres ingatlanokból áll a paletta, de akad közel 800 négyzetméter alapterületű lakóépület is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár az épületek többségénél felismerni a tipikus Makovecz stílusjegyeket, azonban minden bizonnyal akad köztük olyan, mely esetében csak jó reklámfogásnak gondolta az eladó az ismert építész nevének puffogtatását, pedig valójában semmi köze sincs az építésznek az ingatlanhoz. Természetesen az eladó ingatlanok közül akad bőven, mely minden kétséget kizáróan Makovecz munka. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az az 1993-ban a Makovecz stúdió által tervezett XII. kerületi, 138 milliót kóstáló családi ház, melyet 1994-ben az év házának választottak.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm