11 °C Budapest

Hoppá! Így néz ki belülről egy élsportoló szíve

2017. július 14. 11:31

"Minden verseny a szívben dől el!" - vallja a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT), amely a vizes vb kapcsán egyrészt mindenkit mozgásra ösztönöz, másrészt tanácsokat is ad, hogyan sportoljunk biztonságosan. Az orvosok ráadásul azt is elárulták, hogyan néz ki egy élsportoló szíve.

A vizes világbajnokság apropóján buzdít sportolásra az MKT. Dr. Merkely Béla, a szervezet tiszteletbeli elnöke, illetve a 17. FINA világbajnokság mintegy 500 fős orvos-irányítási központjának igazgatója szerint nagyon fontos, hogy "sportoljunk, méghozzá egészségesen!"

A világbajnokság jó apropó, hogy felhívjuk a figyelmet a mozgás fontosságára, az úszás ráadásul a leghasznosabb sportok egyike. De minden olyan sport, ami dinamikus, jó hatással van a szervezetünkre, nemcsak a szívet tartja karban, de az agyi működést is segíti, lassítja az érelmeszesedést, ill. az öregedést, csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát és persze jobb lesz tőle a közérzetünk is. Az európai kardiológus szervezet heti ötszöri, egyórás intenzív mozgást ajánl, míg Amerikában ez az üzenet napi 10 ezer lépésről szól. A lényeg, hogy legyen rendszeres a fizikai aktivitás és figyeljük a testünk jelzéseit

- mondja az orvosi csapat vezetője.

"A sport mindig és minden életkorban kifejezetten hasznos, persze vannak extrém megterhelők, mint a maratoni futás, a szuper triatlon, vagy a súlyemelés; a testépítést pedig én kifejezetten nem ajánlom, hiszen kizárólag az izom növelését célozza, ám statikus, ezért semmilyen élettani haszna nincs. Ugyanakkor bármilyen sportról beszélünk, rendkívül fontos, hogy azt rendszeres orvosi kontroll kísérje és figyeljünk a jelzéseire" - figyelmeztet a professzor, aki szerint elsősorban a szív nyeri meg a nagy versenyeket. Ha "ott" nincs valami rendben, ha a szív nem tudja kezelni a megnövekedett perctérfogatot, a vázizmok nem kapnak kellő mennyiségű oxigénben dús vért, akkor jön a besavasodás, a kővé merevedés, a kínos lelassulás, ami ellen ott a pályán nincs ellenszer.

A felkészültség állapota, a szív teherbírása, összehúzódó és elernyedő képessége a rendelkezésünkre álló módszerekkel pontosan felmérhető. Az átadott adatok birtokában valójában minden élsportoló megtudhatja, hogy mikor és mekkora hajrára lehet képes, és miben kell fejlődnie, hogy még jobb legyen. Az egészségügyi csoport a vizes vb teljes biztonságára ügyel, vezetőjük ugyanakkor a sportversenyek egyik legérthetetlenebb tragédiájáról, a hirtelen szívhalálról is beszél.

A sportolók hirtelen szívhalálának hátterében álló szívbetegségek alapos szűrővizsgálattal az esetek nagy részében felismerhetők, így a végzetes események többsége megelőzhető. Ilyen részletes kardiológiai vizsgálathoz tartozik egy alapos anamnézis felvétel, a beteg, a sportoló és a sportoló családjának története. Az, hogy milyen betegségek fordultak elő a családban, akadt-e eszméletvesztés, korai szívhalál, koszorúér- és genetikus szívizom-betegség. Ilyen és ehhez hasonló, célzott irányú kérdésekkel a felmérést a sportorvos is rutinszerűen elvégzi. Majd alapos vizsgálatokat végzünk, amelyekkel már a legtöbb szívproblémát ki lehet mutatni, és a sportadaptációs változásokból az illető edzettségéről is információkat kapunk. Ha az alapvizsgálatok során eltérést találunk, akkor gondolni kell arra, hogy a kivizsgálást folytatni kell

- mondja Merkely doktor.

Míg a fiatalok körében a hirtelen szívhalál hátterében többnyire öröklődő szívbetegségek állnak, 35 év feletti sportolóknál már a koszorúér betegség a hirtelen halál leggyakoribb oka. Ilyenkor egyébként már ötszázszor gyakoribb ennek előfordulása. Nagyon fontos tehát az idősebb sportolóknál a koszorúér- betegség jeleinek keresése, időbeli felismerése, és szükség esetén a betegség kezelése, esetleg a versenysport korlátozása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szívhalál kialakulásához nagyon sok tényező együttes jelenléte vezet, de a tragédiához kell egy kiváltó faktor, egy indító esemény is. Olasz kutatók megállapítása szerint egyébként az élsportolók körében a hirtelen szívhalál ötször gyakoribb, mint az átlagos, ugyanolyan korú népességnél. Ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy a sport káros az egészségre. A kiváltó okok döntő többsége azonban jól kimutatható

- mondja az egészségügyi csoportvezetője.

A legfontosabb, hogy bármilyen, főként sportterhelés során jelentkező panasszal, mint az edzés során fellépő szokatlan légszomj, ájulásérzés vagy eszméletvesztés esetén sürgősen orvoshoz kell fordulni. Merkely doktor vezetésével a női vízilabda válogatottat például rendszeresen, fél-egyévente vizsgálják a klinikán, náluk tökéletesen tudják követni a változásokat és azonnal tudnak lépni. Látják, ha a teljesítményben visszaesés van, vagy a sportoló nem tud fejlődni, ilyen esetekben együtt keresik az okokat és a megoldás lehetőségét. Szorgalmazzák is, hogy az ország minél több pontján legyen elérhető a mostaninál sokkal alaposabb szűrőprogram, ahová valamennyi élsportoló, amatőr, veterán, vagy fiatal eljuthat.

És hogy milyen a sportolók szíve? Pontosan úgy néz ki, mint a testük és az izomzatuk, szóval éppen olyan kisportolt. A sportoló szív adaptálódik, sokkal nagyobb munkára képes, mint az aktív mozgást nem végzőké. Ennek az alkalmazkodási folyamatnak vannak speciális jelei, a szív megnagyobbodik, esetenként a falai is megvastagodnak, a paraszimpatikus tónusfokozódásnak köszönhetően a pulzusszám lecsökken. Amikor a fizikai aktivitás csökken, ez az állapot részben visszaáll, az pedig egy jelzés lehet a kardiológusoknak, ha ez mégsem történik meg, akkor ugyanis más okok állhatnak a szív megváltozásának hátterében.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem