2020. január 26. vasárnap Vanda, Paula
HR Centrum

Zsíros fizetést kínál fél havi munkáért az IKEA: beütött a szezon előtti krach


Kétségbeesetten keresik a karácsonyi szezon előtt a magyar boltok a munkaerőt: lépten-nyomon álláshirdetésekbe botlani. Köztük van olyan cég is, amelyik fél hónapra egy teljes havi bért kínál.

Immár négy éve a magyar gazdaság egyre erősödő problémája a munkaerőhiány: mára több mint 250 ezer álláshely áll betöltetlenül. A legnagyobb gond jelenleg az iparban, ezen belül is a feldolgozóiparban érzékelhető, ezt követi az egészségügy és a szociális ellátás, majd a kereskedelem és a vendéglátás.

Óriási különbségek vannak a magyar boltos bérek, és persze a béremelések mértéke között is: egyes áruházláncok a törvényben rögzített 8 százalékos béremelést is alig tudják kigazdálkodni, mások viszont akár 13-15 százalékot is hajlandók megadni. Budapesten jellemzően 215 és 270 ezer forint között vannak a kiskereskedelmi fizetések.

Lépten-nyomon álláshirdetésbe botlani az online térben, és vannak köztük olyanok, amelyek extrémmagas fizetést ígérne: az IKEA havi 15 napnyi munkáért 180-200 ezer forintot kínál.

Ennek kapcsán megkérdeztük a vállalatot, hogyan jön ki ez az összeg, milyen munkarendben lehet elérni, milyen munkakörben, valamint hogy nettó vagy bruttó bérről van-e szó?

"Az IKEA áruházakban vannak olyan időszakok, amikor még nagyobb létszámra van szükség a vásárlók kiszolgálására, így például tanévkezdéskor, karácsonykor, tavasszal. Ilyenkor diákmunkarőt és munkaerőt kölcsönző cégek támogatását kérjük. A diákok, illetve a kölcsönzött munkaerő teljes létszáma körülbelül 3 - 5 százaléka az állandó, vásárlókkal közvetlenül kapcsolatot tartó IKEA munkatársi állománynak, ez áruházanként és időszakonként lehet eltérő. Az utóbbi években a nem saját dolgozók aránya nem nőtt, a saját dolgozók létszáma azonban igen, melynek oka nemcsak a harmadik soroksári áruház nyitása volt, hanem az online rendelés bevezetése, valamint a vevőszolgálati rész fejlesztése, új szolgáltatások bevezetése."

A fenti hirdetést partnerük, az EU Jobs Kft. publikálta, elmondásuk szerint az akár 180 - 200 ezer forintos bruttó bérezés akár 15 munkanap alatt az alábbiak szerint kalkulálható: a hirdetésben egyszerűsített foglalkoztatásúakat keres az IKEA áruházaiba, főként éttermi, logisztikai, eladói területekre. Ilyen munkaerő főként olyan például volt diákokból áll, akik már nem tanulnak, de még nem is helyezkedtek el, több céget is szeretnének kipróbálni pályaválasztás előtt.

Nekik hétközben bruttó 1200 forintos, hétvégén bruttó 1980 forintos óradíjakat kínálnak, ez a hirdetésben is szerepel. Az egyszerűsített foglalkoztatású munkatársakat partnercégek toborozzák, ők egy hónap 15 munkanapot dolgozhatnak maximum, de nincs megkötés abban, hogy ez hány hétvégét jelent. Így, ha valaki a havi 15 munkanapját, 4 hétvégén szeretné ledolgozni 8 órában és a maradék hétköznapok során 8 órát szeretne dolgozni, akkor a számítás megfelel a valóságnak, a kapott bér bruttó több mint 193 ezer forint. Fontos tudni, hogy ezek a munkatársak maguk adóznak önmaguk után.

"Emellett mindenképp fontosnak tarjuk, mint emberközpontú vállalat jelezni, hogy legyen főállású és az IKEA-val közvetlenül szerződött, vagy más partner cégeken keresztül érkező partner rájuk is vonatkozik a hétvége mindkét napjára, nemcsak vasárnapra vonatkozó 50 százelékos pótlék"  - olvasható az áruház válaszában.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 01. 24. 09:25
Mi mennyi 2020-ban?

[...] Bővebben!

legacykft
2020. 01. 24. 09:00
A Ne! lista

Az idei első blogbejegyzésem tulajdonképpen egy lista arról, hogy mit ne tegyek a saját hatékonyságom...

jobangel
2020. 01. 22. 14:40
Mekkora fizetést kérhetek?

Mennyit kérjek? Örök kérdés, és sokan abban látják a feloldását, hogy a munkáltató írja...

hrdoktor
2020. 01. 20. 05:15
Trombózis, az irodisták mumusa

Az irodákban vagy szalag mellett ülőmunkát végzők sokféle egészségre káros hatásnak vannak...

ajovomunkahelye
2020. 01. 13. 09:45
A középpontban a kollégák állnak

Legjobb Munkahelynek lenni egyfajta “munkaadói tükör”: hiszen őszinte képet ad nem csak a jó...

coachco
2020. 01. 07. 17:27
Jól látod, nagyi?

Előrebocsátom, hogy semmiképp sem szeretnék korosztályi ellentéteket szítani! Az elfogulatlanság...

vezetoi-coaching
2020. 01. 07. 11:26
Nehéz a helyzet? Ne kapkodd el…

Olyan egyszerűen beszélünk a rossz vezetőkről, mintha rosszak akarnának, mindig is azok akartak...

NÉPSZERŰ
FRISS