2021. január 26. kedd Vanda, Paula
HR Centrum

Végső elkeseredésükben az operatív törzshöz fordulnak a BKV-s járművezetők


Figyelemfelkeltő aláírásgyűjtésbe kezdtek a BKV-s járművezetők, s meglepő módon az operatív törzstől kérnek sürgősen védelmet a járvány ellen.  A szakszervezetek ugyanis hetek óta hiába kérik az illetékesektől a legfontosabb intézkedések bevezetését, egyebek között a tavasszal jól bevált elsőajtós fel- és leszállás felfüggesztését, a sofőrök kordonnal való védelmét, valamint az állandó maszkviselési kötelezettség alóli felmentését, ezekből mostanáig semmi nem valósult meg.

Elkeseredésükben aláírásgyűjtési akciót indítottak BKV járművezetői, hogy így hívják fel a figyelmet a helyzetükre: nem kapnak kellő védelmet az egyre erősödő járványban - írja közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet, amely a dolgozói megmozdulás élére állt. Az EKSZ a cégnél működő több szakszervezettel - egyebek között a Városi Közlekedési Szakszervezetek Szövetségével (VKSZSZ) - közösen hiába kéri, sőt követeli hetek óta a BKV vezetésétől és a szolgáltatás megrendelőjétől - Budapesti Közlekedési Központ (BKK) -, valamint a tulajdonostól, a Fővárosi Önkormányzattól is, hogy ismét vezessék be a fővárosi közösségi közlekedésben a járvány első hullámában bevált biztonsági intézkedéseket, a legfontosabbakat mostanáig sem teljesítették. Az EKSZ most az operatív törzstől kér segítséget.

Érthetetlen és végtelenül felháborító ugyanis az, ami ez ügyben a BKV-nál folyik - háborog Naszályi Gábor. Az EKSZ elnöke hangsúlyozza, a munkavállalók az egészségük érdekében mindössze azt kérik az illetékesektől, hogy ismételjék meg a korábbi intézkedéseket. Ezek közül a legfontosabbak: az elsőajtós fel- és leszállás felfüggesztése, a sofőrülés kordonnal való elválasztás az utastértől, s a fedélzeti jegyértékesítés szüneteltetése a fővároshoz hasonlóan a budapesti agglomerációs járatokon, valamint az önálló városi közlekedést üzemeltető vidéki települések közül azokon, ahol van lehetőség az előzetes jegyvásárlásra is.

Annak ellenére, hogy a járművezetők fedélzeti i védelmének kialakításáról már szeptember végén megszületett egy kompromisszumos elvi megállapodás, a gyakorlatban mostanáig nem valósult meg - mondta az elnök. A szolgáltató mindössze egy matricán kéri az utasokat, hogy lehetőleg ne menjenek a sofőrülés közelébe. Ezt a legtöbb utas figyelmen kívül hagyja - panaszolják a járművezetők. A szalagkordon kifeszítése ellen rendre azzal érvel a BKV, de még inkább a BKK vezetése, hogy a járművezetőket fülke védi. Ez csak kis részben igaz - szögezi le az elnök.

Sok BKV-buszon ugyanis semmi vagy legfeljebb csak egy úgynevezett szélfogó plexi védi a sofőrt. Ez végtelenül kevés éppen most, amikor naponta ugrásszerűen emelkedik a fertőzöttek száma. Miközben az utasok maguk dönthetik el, hogy felszállnak-e egy zsúfolt járműre, s mennyi ideig utaznak idegenekkel összezártan, a sofőrök a legnagyobb tömeget is kénytelenek akár védtelenül is órákig is elviselni

- magyarázza az elnök. "Végtelenül felháborító, hogy esetleg valakinek a személyes döntésén - meg néhány méternyi kordonszalagon és figyelmeztető matrica költségén - múlik a munkavállalók biztonsága, adott esetben az egészsége" - háborog Naszályi. A szakszervezet hetek óta szorgalmazza azt is, hogy a kötelező maszkviselés alól kapjanak felmentést a járművezetők. Erre főként a közlekedésbiztonság a magyarázat.

A védőálarc alapesetben is látótér kiesést okoz, miközben az átlagosnál magasabban kialakított járművezetői ülésekből egyébként is nehéz minden irányt, a gyalogosokat és a kerékpárosokat is biztonsággal látni - magyarázza az elnök. Naszályi a szemüveges sofőrök miatt is aggódik, hiszen - mint írja - közismert, hogy a maszk alóli kilégzéskor bepárásodnak a lencsék. Ez a közlekedésben óriási kockázatot jelent - szögezi le.

Az EKSZ elnöke határozottan állítja, nem lehet tovább halogatni a járművezetők biztonságát garantáló intézkedéseket, s mivel úgy tűnik, cégen belülről nem kapnak segítséget, az operatív törzstől kérnek intézkedést. A szakszervezet a segítségkérő levélhez csatolni fogja a járművezetők egyenként aláírt kérését is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 25. 07:33
A szankciótörvényről - I.

A vállalkozások és a magánszemélyek szempontjából egyaránt lényeges jogszabályi változásokkal...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked