2021. január 26. kedd Vanda, Paula
HR Centrum

Varga: értelmetlen közmunka helyett jön a képzési program


Járulékcsökkentésről, letelepedési kötvényről, és az ország versenyképességéről is beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a mai sajtótájékoztatóján, ahol ismertette az őszi adócsomagot.

Az egyéni vállalkozókon, az őstermelőkön és az áfafizetésre kötelezetteken kívül mindenkinek lehetősége lesz, hogy a NAV készítse el számára az adóbevallását - írja az Index. Erre az NGM által a múlt héten benyújtott adótörvény-módosítás ad lehetőséget, amely szerint a NAV minden olyan magányszemélynek megcsinálja a bevallását, aki nem kért munkáltatói adómegállapítást vagy azt a munkáltató nem vállalta.

Szlovákia lett a példa

Varga az ország versenyképességéről azt mondta, az a cél, hogy a közterhek, illetve az adminisztrációs és bürokratikus terhek csökkentésével Magyarország elérjen oda, ahol nemzetközi felmérések szerint Szlovákia és Lengyelország tart.

A járulékcsökkentéssel kapcsolatban viszont csak azt mondta, ő szeretne jelentősen vágni a terheken, de erről még egyeztetni kell. A versenyképesség javításáról, a járulékcsökkentésről és bérfelzárkóztatásról a munkavállalókkal és a munkaadókkal is egyeztetni tervez a kormány.

Viszont az egy előremutató dolognak tűnik, hogy a teljesen értelmetlen közmunka helyett a szakmával nem rendelkezőket képzési programokra akarják becsatornázni. A közmunkaprogramot pont azért is bírálták sokan, mert nem segíti az embereket visszajutni a munkaerőpiacra, a képzés ezzel szemben sokkal jobb esélyeket ad nekik a munkakereséshez.

Nincs döntés a letelepedési kötvényről

A letelepedési kötvényekről pedig elmondta: az eddig az NGM szerint hatékony eszköz volt arra, hogy jelentős külső kibocsátások nélkül devizaforrást vonjon be a magyar állam finanszírozásába. Azonban mára "nyilván a környezet megváltozott", ezért mindenképpen jelentősen fog változni ez a konstrukció. Már csak azért is, mert azóta felminősítették Magyarországot, és így a piacról is könnyebben és olcsóbban jut pénzhez.

Varga szerint azt még nem dőlt el, hogy mi lesz a program sorsa, azaz hogy kivezetik-e a letelepedési kötvényeket vagy megtartják valamiféle más konstrukcióban. Erről a jövőben születik majd kormánydöntés.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 25. 07:33
A szankciótörvényről - I.

A vállalkozások és a magánszemélyek szempontjából egyaránt lényeges jogszabályi változásokkal...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked