15 °C Budapest

Változásokkal indul az új tanév: ezt minden szülőnek tudnia kell

2017. augusztus 4. 05:37

Négy hét múlva kezdődik a 2017/18-as tanév. Bár a nyári szünet fennmaradó része elsőre soknak tűnik, a beiskolázáshoz szükséges elintéznivalók listája azonban idén is rendkívül hosszú. A tankönyvek és tanszereke beszerzése mellett persze már most érdemes egy pillantást vetni az új tanév rendjére is. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat és dátumokat.

Szeptember elsején, azaz mához pontosan 4 hétre kezdődik a 2017/18-as tanév. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábban kiadott tervezete szerint a legtöbb iskolában már pénteken lebonyolítják az évnyitókat, az első hivatalos tanórákra viszont várhatóan csak szeptember 4-én, hétfőn csengetnek be a hazai iskolákban. Noha a nyári szünet fennmaradó része elsőre soknak tűnik, a beiskolázáshoz szükséges elintéznivalók listája azonban idén is rendkívül hosszú.

A legnehezebb dolga persze ezúttal is az első osztályt most kezdő gyermekek szüleinek van: egy tavalyi GfK-s felmérés szerint átlagosan 84 ezer forinttal terheli meg gyermekenként a családi kasszát a beiskolázás. De a már általánosba járó gyermekek, illetve a középiskolások szülei sem ússzák meg olcsón; a KSH szintén tavalyi adatai szerint augusztus és szeptember folyamán családonként átlagosan 63 ezer forint ment el az iskoláztatással kapcsolatos költségekre.

A tételeket látva persze az sem véletlen, hogy minden évben vannak - főként egy költségesebb családi nyaralás után -, akiknél hamar kimerül a családi kassza, és nem marad más lehetőség, csak a személyi kölcsön. Nekik sem kell persze megijedni: egyrészt az gyermekeink képzésébe mindig megéri pénzt fektetni; másrészt most a kamatkörnyezet igencsak barátságos. Na persze így is érdemes résen lenni, hiszen a számunkra leginkább megfelelő konstrukcióval nem keveset lehet spórolni.

A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével elvégeztünk egy próbaszámítást. Példaszámításunkban 100 ezer forintos hitelösszeggel, 2 éves futamidővel, és az alapbeállítással kalkuláltunk, vagyis, hogy a keresetünk nem haladja meg a havi nettó 250 ezer forintot (az otthonszépítő és az ingatlanfelújításra szóló személyi kölcsönöket most nem vettük figyelembe). A fenti beállítások alapján a Mohácsi Takarék Bank Fix Takarék Személyi Kölcsöne, 17,56 százalékos THM-mel és a havi fix 4661 forintos törlesztővel, mindenképp az élmezőnyben van. De érdemes megnézni az OTP Akciós személyi kölcsönét is, amelynél 21,89 százalékos THM mellett, havi 5089 forintos törlesztővel kalkulálhatunk. A Cofidis Megújuló Hitelénél pedig 24,21 százalék a THM, így a havi törlesztő 3277 forintra jön ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mikor lesz az őszi, a téli és a tavaszi szünet?

Ha pedig mindent kipipáltunk a listán, érdemes górcső alá venni a 2017/18-as tanév rendjét is, mert ezúttal is lesznek apró változások. Mint azt fentebb is írtuk, a tanév első napja 2017. szeptember 1-je lesz, míg az utolsó kicsöngetés 2018. június 15-én (pénteken) lesz majd hallható (az egyedi tanmenet alapján az évzáró időpontja változhat). Tehát az oktatásirányítás hivatalosan 180 tanítási nappal kalkulál; ez a szakgimnáziumokban 178, a szakközépiskolákban, gimnáziumokban és szakiskolákban 179 nap lesz.

Fontos tudni, hogy az általános iskolák a meghatározott szüneteken kívül 6, a gimnáziumban, szakközépiskolában és szakiskolában 7, a szakgimnáziumokban 8 tanítási nap használható fel. A nemzetiségi iskolák is eltérhetnek a szünetek időpontjától, alkalmazkodva eltérő szokásaikhoz. Ha a külön meghirdetett szünet munkanapra esik, az iskolának biztosítani kell a diákok felügyeletét, ha a szülők nem tudnák máshol elhelyezni a diákokat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem