11 °C Budapest

Változás jön a SZÉP kártyánál: mutatjuk, hogy mi a teendő

Pénzcentrum
2018. december 21. 10:45

Az idei év egyik legnagyobb híre, hogy 2019-től jelentősen átalakul a cafeteria rendszer Magyarországon: a legtöbb cafeteria elem úgy fog adózni, mint a munkabér. Gyakorlatilag egyedül a Széchenyi Pihenő Kártya, ismertebb nevén a SZÉP-kártya marad a kedvező adózási kategóriában. Ahhoz, hogy a juttatást a jövőben is igénybe tudják venni a munkavállalók, nekik és a munkaadónak is tenniük kell. Mutatjuk, mit kell elintézni és tippeket adunk, mire érdemes idén télen felhasználni a SZÉP-kártyán található összeget.

Idén júliusban robbant a hír, hogy megváltozik a cafeteria-rendszer Magyarországon: 2019-től a SZÉP- kártya kivételével a legtöbb cafeteria elem bérként adózik. A változás egyik legfontosabb eredménye, hogy a jövőben a SZÉP kártyákat kibocsátó vállalatok közvetlenül a kártyabirtokosokkal állnak majd szerződésben, nem a munkaadó cégekkel, mint eddig.

Ezért idén ősszel az OTP Pénztárszolgáltató valamennyi SZÉP-kártya birtokosnak elküldte a szerződését elektronikus vagy postai úton.

A dokumentumot azért érdemes átvenni, mert 2019. január 5. után a munkáltatók csak azoknak a dolgozóiknak tudnak SZÉP-kártya-juttatást utalni, akik átvették a szerződésüket.

Az OTP Pénztárszolgáltató a Pénzcentrumot arról tájékoztatta, hogy a SZÉP-kártya-szerződéseket tértivevényes levélben postázták, de azon ügyfelek számára, akik korábban az OTP Portálokon, vagy egyéb csatornákon regisztráltak, e-mailben érkezett a szerződéses ajánlat.

Aki már megkapta a postai tértivevényes levélben küldött szerződését, vagy megnyitotta az e-mailben kapott linken lévő OTP SZÉP kártya szerződését, nincs további teendője, mert a szerződése 2019. január 6-án hatályba lép.

Aki még nem kapta meg az OTP SZÉP kártya szerződését postai vagy elektronikus úton, akkor az OTP Portálok felületen a belépést vagy a regisztrációt követően megtekintheti azt. A szerződést nem kell kinyomtatnia, aláírnia vagy beküldenie, mivel az a megtekintéstől számított 15 nap elteltével automatikusan elfogadottnak minősül. OTP csoport mindent megtesz annak érdekében, hogy a kártyabirtokosok átvehessék a szerződéseiket, ezért december elejétől új csatornát nyitott. Azok a kártyabirtokosok, akik eddig nem kapták meg a szerződésüket, bármelyik OTP Bank fiókban átvehetik azt.

Vargáné Jandrasits Ildikó, az OTP Bank cafeteria üzletág vezetője lapunknak elmondta:

A 2019. január 5. előtt töltött egyenlegek továbbra is felhasználhatók maradnak a korábbi szabályok szerint, de új feltöltést már csak a szerződéssel rendelkező ügyfelek kaphatnak a SZÉP-kártyáikra a jövő év elejétől.


Fontos tudni azt is, hogy a 2019-es változások nem érintik az elfogadóhelyeket, a fizetési folyamatokat és a felhasználási lehetőségeket, tehát a kártyabirtokosok a meglévő kártyáikkal a megszokott módon fizethetnek a több tízezer elfogadóhelyen" - tette hozzá az üzletágvezető.

A kártyára érkező juttatás a legfrissebb SZÉP-kártyát érintő rendeletmódosítás után már nem évül el: ez nagyon jó hír a munkavállalóknak, és azt jelenti, hogy az utalás évét követő második naptári év május 31-ig fel nem használt összegek mostantól nem vesznek el, de havidíjat von le utánuk a kibocsátó, ami a megmaradt összeg 3 százaléka.

Ennyit a jogszabályváltozásról, most nézzük, hogy hogyan dobhatjuk fel az előttünk álló téli hónapokat néhány jó programmal a SZÉP-kártya segítségével.

Hétvégi kiruccanás a családdal, barátokkal

Se szeri, se száma a téli szállás és wellness ajánlatoknak, így egészen biztosan találhatsz kedvedre való ajánlatot, ha idén még utazást tervezel. Sőt, ha a munkahelyeden engedélyezik, hogy átvidd a szabadságod a jövő évre, akár hétköznapra is szervezheted a wellness-szel egybekötött pihenésed, ezzel pedig sok pénzt spórolhatsz. Ráadásul sok hely kedvezményes ajánlatokkal várja a SZÉP-kártyával fizető vendégeket, ezért érdemes rászánni az időt és végignézni az elfogadóhelyek listáját: találtunk olyan helyet, ahol akár 25 százalékkal kell kevesebbet fizetni SZÉP-kártyásként.

Viszont arra figyelni kell, hogy ugyan fizetheted a belföldi utazás teljes összegét, vagy annak csak egy részét a kártyával, de az IFA, vagyis az idegenforgalmi adó nem fizethető SZÉP kártyával!

Ebéd vagy vacsora egy népszerű helyen

A szálláshelyekhez hasonlóan sok olyan étterem van országszerte, ahol a SZÉP-kártyával fizetőket különböző kedvezményekkel várják. Sőt, most, hogy közeleg a karácsony, és rengeteg a teendő, érdemes akár a SZÉP-kártyával rendezni a karácsonyi ebédet is, több étterem is várja akár szenteste a vendégeket különleges menüvel.

Örülhetnek a téli sportok szerelmesei

Sok helyen, például a Mátraszentistván Síparkban SZÉP-kártyával is lehet fizetni a napi jegyekért/bérletekért, a kölcsönzésért, sőt, akár még a hüttében is rendezhetjük a számlát a kártyával. Az eplényi Síarénában szintén SZÉP kártyával lehet fizetni a síbérletekért, sőt, a síoktatásért is, valamint a pálya éttermének szolgáltatásaiért is.

A hazai jégpályák többsége is elfogad SZÉP- kártyát, így a korcsolyázók is széles kínálattal találkozhatnak.

Szépülj meg a SZÉP-kártyával

Országszerte rengeteg szépségszalonban fogadják el a SZÉP kártyát, így a karácsonyi időszakban például befizethetünk egy frissítő masszázsra is.

Edzés, tánc és jóga

Szilveszterkor sokan fogadalmat tesznek: január 1-től egészségesebben élnek, edzeni kezdenek. Ha te is szívesen sportolnál, érdemes szétnézned, sok edzőteremben, jóga- és táncstúdióban is elfogadják ugyanis a SZÉP-kártyát.

Köhögés, asztma, allergia gyötör? Irány a sóbarlang

Országszerte több sóbarlangban fizethetünk SZÉP kártyával, ezért ha asztmás vagy, csak megfázás, köhögés esetén érdemes elmenni egy sóbarlangba. Annak sós levegője ugyanis segít a köhögés csillapításában és jótékony hatással van számos légúti és más egészségügyi problémára.

Hétvégi program: kalandpark vagy szabadulószoba

Ha kimozdulnánk a barátokkal vagy a családdal, jó program lehet egy kalandpark, de akár egy szabadulós játék is. Akár karácsonyi ajándéknak is kiváló egy szabadulós ajándékutalvány, amit fizethetünk SZÉP-kártyával is.

Irány a színház vagy koncert

Akár saját magunknak, akár valamelyik szerettünket lepnénk meg valamilyen koncert-vagy színházjeggyel, azt is rendezhetjük a kártyával. Sőt, már a jövő évi fesztiválokra is beszerezhető a jegy, vagy bérlet, legyen szó akár a Szigetről, a VOLT-ról, a Fezenről, vagy például a Művészetek Völgyéről. Sőt, egy fesztivál vagy színházjegy karácsonyi ajándékként is sikert arathat.

Bowling vagy tenisz a családdal

Több bowling és teniszpályán is elfogadják a SZÉP-kártyát, ezért egy hideg őszi vagy téli napon, amikor kint zuhog az eső vagy havazik, jó program lehet lazítani kicsit a teremben.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését az OTP Pénztárszolgáltató támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem