7 °C Budapest

Vadásszák a szakembert: az ország gazdaságát padlóra küldheti a munkaerőhiány

2016. október 22. 14:30

A globális szakemberhiány immár ötödik éve folyamatosan nő. A különböző iparágak számára egyaránt nehézséget okoz a megfelelő ember megtalálása és megtartása, ami kihat a gazdasági növekedésre és hatékonyságra. A Hays felmérése szerint, az utóbbi években 14 százalékkal növekedett a szaktudáshiány Európa szerte, ezzel nehéz helyzetbe hozva a vállalatokat. A bérek fölötti nyomás a képzett szakemberek körében is nőtt, hiszen a munkáltatók kénytelenek növelni a béreket annak érdekében, hogy a megfelelő munkaerőt maguknál tartsák.

"Az idei tanulmány rávilágít arra, hogy a kormánynak nagy szerepe van a munkaerőpiac gördülékeny működésében. Több pozitív példát is láttunk arra, hogyan élesztette újjá a munkaerőpiacot az adott piacra jellemző probléma felismerése és annak megfelelő kezelése.

Ha egy iparág nincs birtokában a megfelelő szakembereknek, nem működhet hatékonyan. Annak érdekében, hogy a globális gazdasági kilátások továbbra is jó irányba haladjanak, nem hagyhatjuk hogy ez történjen"

 - véli Alistair Cox, a Hays vezérigazgatója.

Magyarország gazdasági fejlődése a 2016-os év első negyedévében lassuló tendenciát mutatott, ami az elmúlt három év legkisebb növekedését eredményezte. Az előzetes adatok szerint, az építő- és ipari szektorban tapasztalható visszaesés okozhatta a gyenge GDP számot. Bár a kiadások általánosan nem változtak, az EU-s támogatások mértéke csökkent, ezáltal kevesebb volt az állami beruházás. Az első negyedév gazdasági visszaesése azonban csak átmeneti, hiszen a jövőben a GDP további növekedése várható. Egy másik jó hír, hogy a Fitch besorolás alapján Magyarország befektetési minősítése emelkedett. A felminősítés mögött a magyar fizetési mérleg, az alacsonyabb külső sebezhetőség, az államadósság csökkenése és a stabilabb bankszektor áll - mondja Tammy Nagy-Stellini, a Hays Hungary ügyvezető igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm