15 °C Budapest

Újraindult a gyártás a Volkswagennél: heti több ezer autó készülhet Wolfsburgban

MTI
2020. április 27. 21:03

Öt hét szünet után újraindították a termelést hétfőn a wolfsburgi autógyárban, a német Volkswagen csoport (VW) legnagyobb üzemében. A 70 ezer munkás közül egyelőre 8000 dolgozik, a szerelősorokon megfelezett ütemben haladnak a megmunkálásra váró gyártmányok.   

A koronavírus-járvány miatti leállás után lassan futtatják fel a termelést. Az eddigi három helyett egy műszakban dolgoznak. Az első héten 1400 Volkswagen Golfot szerelnek össze, majd fokozatosan 6000-re emelik a heti darabszámot. Ez azt jelenti, hogy a következő időszakban legfeljebb 40 százalékos kihasználtsággal működik a VW központi üzeme.

A fertőzésveszély minimalizálására kidolgoztak egy csaknem 100 pontból álló tervet. Az új fő szervező elv a távolságtartás, az egymás közötti közvetlen fizikai kapcsolat elkerülése. Bevezették például, hogy semmit nem szabad kézről-kézre adni, hanem le kell tenni egy meghatározott helyre, ahol felveheti a soron következő dolgozó, és arcmaszkot kell viselni minden munkaállomáson, amelyen nem lehet legalább másfél méter távolságot biztosítani a kollegák között. Ezeket az állomásokat plexiüveggel választottak el egymástól. A dolgozók műszakonként két maszkot kapnak a vállalattól. A padlózaton frissen felfestett nyilak mutatják, hogy merre szabad közlekedni. Az utak nem keresztezik egymást. Az első napokban az új szabályokat próbálják begyakorolni, ezért 50 százalékkal lassabban haladnak előre a készülő autók a gyártósorokon.

Az átszervezés révén minden munkatárs legalább akkora biztonságban van, mint otthon vagy bármely közterületen - mondta a termelés újraindítása alkalmából tartott gyárbejáráson Herbert Diess, a VW vezérigazgatója. Német hírportálok beszámolói szerint kiemelte, hogy az autóvásárlás kormányzati, állami ösztönzése is szükséges az ágazat stabilizálásához.

A társaságban 11,8 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Alsó-Szászország tartomány kormányfője, Stephan Weil hozzátette: gyorsan meg kell hozni a kereslet élénkítéséről szóló döntéseket, ezért már szerdán tárgyalnak a másik két németországi autóipari fellegvár, Baden-Württemberg és Bajorország - a Daimler, illetve a BMW hazája - kormányának vezetőivel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A német gazdaság akkor kapcsolhat magasabb sebességbe, ha ismét gyártanak és vásárolnak autókat az országban - mondta Stephan Weil, aláhúzva, hogy nemcsak óriáscégekről van szó, hanem közepes méretű vállalatok tömegéről.

A VW az autóipar világszerte legnagyobb szereplője, a csoporthoz tartozik a névadó Volkswagen mellett az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, a Seat és a Skoda, valamint a Ducati sportmotorkerékpár, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm