16 °C Budapest

Újabb tantárgyak olvadnak össze, tűnnek el: többek között az informatika és a médiaismeret

2020. január 9. 10:02

Szeptembertől lép életbe az újonnan módosított alaptanterv, mely átstrukturálta a tantárgyak szerkezetét, új szerzőket tüntet fel kötelezőként a magyar irodalom tantárgyból, meghatározásra kerültek pontosan az óraszámok tantárgyanként az eddigi százalékos felosztás helyett, és módosult a tankönyvrendelés is. A maximális óraszám is csökkent, az ígérteknek megfelelően, igaz csak 35-ről, 34-re.

Főként a tantárgyi szerkezetben és az irodalom tananyagban lesz jelentős változás. A korábbinál hangsúlyosabban jelenik meg Wass Albert és Szabó Magda munkássága, de Csukás István és Herczeg Ferenc, sőt még az angol krimiszerző, Aga­tha Christie is helyet kapott a korszerűsített, hamarosan megjelenő Nemzeti alaptantervben (NAT) - tudta meg a Magyar Nemzet. Biztosan bevezetik az informatika- és technikatananyag összeolvadásával létrejövő új tantárgyat, a technológia és tervezést, valamint újdonság az is, hogy hetente legfeljebb 34 órája lehet a diá­koknak még a középiskola legfelső évfolyamán is.

Az Életvitel és gyakorlat nem lesz önálló terület többé, ahová eddig az olyan témák tartoztak, mint a háztartástan, a KRESZ, a pályaorientáció, a gazdasági ismeretek vagy a családi élet. Bár eltűnni nem fognak ezek az ismeretek, más tantárgyakba olvasztják őket. Eltűnt továbbá a mozgóképkultúra és médiaismeret is, ami korábban a középiskolában önálló tárgyként is létezett, viszont mivel elviekben a tudatos médiahasználattal kapcsolatos kompetenciák már részét képezik az összes tantárgynak, külön nem lesz rá szükség. Átalakul az Ember és természet műveltségterület és az Ember és társadalom terület is.

Új költők, írók kerültek bele az irodalmi kánonba is.

Általános iskolában továbbra is kötelező Arany Jánostól a Toldi és Petőfi Sándortól a János vitéz, új név viszont a kínálatban Csukás István, vagy Jókai Mórtól A nagy­enyedi két fűzfa című elbeszélés, Mikszáth Kálmántól pedig három új művet is bevettek. A korábbinál többször szerepel a tantervben Wass Albert és Szabó Magda, Reményik Sándor művei is bekerültek, de pl. bevették az új kánonba Agatha Christie-t is. Bekerült a tantervbe továbbá Kecskeméti Vég Mihály, Kittenberger Kálmán, Gyóni Géza, Széchenyi Zsigmond, valamint Kós Károly és Romhányi József munkássága is.

Maradt a középiskolai tananyag része Katona József Bánk bánja, Petőfitől A helység kalapácsa, Vörösmartytól pedig a Csongor és Tünde, Zrínyitől a Szigeti veszedelem. Új cím Jókaitól A huszti beteglátogatók, Wass Alberttől az Adjátok vissza a hegyeimet és Herczeg Ferenctől Az élet kapuja című regény. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm