16 °C Budapest

Újabb csapás érte Rékasi Károlyt: mi lesz így a színésszel?

2016. május 5. 16:50

Egészségi állapota miatt kiírták a Barátok Közt című sorozatból Rékasi Károlyt, így utolsó pénzkereseti forrását is elveszítette a nemrég motorbalesetet szenvedett színész. Felgyógyulásáig  maximum táppénzre számíthat, ami azonban még a megélhetéshez is kevés.


Hiába igyekezett visszazökkenni a munkába a nemrég súlyos motorbalesetet szenvedett Rékasi, nem javult az állapota, így teljes felgyógyulásáig kénytelen abbahagyni a munkát.

Az élet figyelmeztetett, hogy túlhajtom magam. Teljesítménycentrikus ember vagyok, kell, hogy folyamatosan érjenek kihívások. Állandóan magas fordulatszámon vagyok, így érzem jól magam, és sokszor nehéz elfogadni, hogy lassítani kell

- nyilatkozta a színész a Hot! magazinnak.

A kényszerpihenő azonban anyagilag sem jött jól Rékasinak, akinek nagy kérdés, hogy miből fog megélni teljes felgyógyulásáig. A Barátok Közt fenntartja a munkaviszonyát, így számíthat táppénzre, de - mivel ez meglehetősen csekély összeg - ebből nagyon nehezen fog tudni kijönni.

Kevesen vannak egészen pontosan tisztában azzal, a fizetésük mekkora része jár nekik, ha egy betegség esetén kiesnek a munkából. Ráadásul az összeg számítási módszere is változott, és már nem védett a munkavállaló, amikor táppénzen van, akár ki is rúghatják a távollétében. Ezért a Pénzcentrum megnézte, milyen esetekben jár táppénz, és mekkora összegre számíthatnak, akik rászorulnak.

Mikor jár táppénz?

Amikor egy-egy napra lebetegszünk, és nem tudunk dolgozni menni, az még nem jelenti azt, hogy táppénzre kerültünk, és hogy nem a teljes fizetésünket kapjuk. Egészen addig, amíg el nem használjuk az éves betegszabadságunkat, ami 15 nap, addig nincs levonás. Az ezt követő időszakban már táppénz jár, amit már nem a munkáltatónk finanszíroz, hanem az állam. Addig járhat a táppénz, amíg biztosítva vagyunk, azaz amíg él a társadalombiztosítási számunk, de maximum egy éven keresztül.

A 15 napos betegszabadság fel nem használt napjai ugyanúgy nem vihetők át a következő évre, ahogy a sima szabadnapok sem.

Az is hasonlóság, hogy munkahelyváltás esetén a betegszabadságos napok is attól függően, hol tartunk az évben, arányosan csökkennek. A betegszabadság csak hétköznapokra és fizetett ünnepekre jár, szombatra és vasárnapra nem vehető ki. Viszont a táppénz minden naptári napra jár. Idei változás azonban, hogy a betegszabadságot követő pihenőnap és a heti pihenőnap kivételnek számít, ezekre már nem jár a táppénz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

További kivételes esetek is vannak, ilyenkor a hiányzás első napjától a munkavállaló táppénzre kerül, és nem a betegszabadságos napjait "fogyasztja".

  • üzemi baleset
  • foglalkozásból adódó megbetegedés
  • ha a munkavállaló gyermeke betegsége miatt hiányzik
  • ha várandóssága miatt keresőképtelen
  • vagy ha valamilyen közegészségügyi ok miatt eltiltják a munkától

Mennyit kapunk, ha táppénzen vagyunk?

Táppénzt nem az épp aktuális fizetésünk alapján kapunk. Hanem a táppénzes időszak előtti egy év keresete, biztosítási jogviszonya alapján számolják. Ha ebben az előző egy évben legalább 180 napig fizetve volt utánunk a tb, akkor a jövedelmünk 60 százalékát kaphatjuk meg. De maximum a minimálbér kétszeresének harmincad része járhat, ami 2016-ban 222 ezer forint havonta. Ha a vizsgált 180 napban nincs végig biztosított jogviszony, akkor az épp aktuális minimálbér a számítási alap. A táppénz folyósítása utólag történik.

Míg korábban védettek voltak azok a munkavállalók, akik táppénzt kaptak, idén már ez nincs így.

Akik betegség miatt nem tudnak dolgozni, akár ez idő alatt is elbocsáthatók. Viszont a felmondási időt csak akkor kezdhetik meg, ha meggyógyultak és visszatértek. Így a törvénymódosítással lehetetlenné vált az, hogy valaki táppénzre meneküljön a kirúgás elől.

További részleteket a betegszabadsággal, illetve a táppénzzel kapcsolatban ITT TALÁLSZ!

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem