2020. július 8. szerda Ellák
HR Centrum

Trükkös kérdések: ezeken hasalnak el legtöbben az állásinterjún


Az állásinterjúkon feltett kérdések felénél valójában nem is arra kíváncsiak, amire a konkrét kérdés irányul, pusztán egy trükk, hogy "kibújjon a szög a zsákból". Mutatjuk, hogyan jöhetsz ki jól ezekből a szituációkból.

Az állásinterjúkról zömében elmondható, hogy kellemetlen az egész, az ember feszélyezve érzi magát, és tudja, hogy nagyon sok minden áll, vagy bukik azon, hogy egy-egy feltett kérdésre hogyan is válaszol. Pláne, ha az interjúztató még olyan trükkös kérdéseket is feltesz, amivel akaratlanul is sokkal többet árulunk el magunkról, a személyiségükről, a gondolatainkról és a motivációnkról, mint ahogy azt előzetesen elterveztük. Ezek a kérdések azt a célt is szolgálják, hogy megtörjék a hagyományos interjúk menetét, de persze naivitás lenne azt hinni, hogy csupán ennyi a szándékuk. Nincsenek felesleges, "csakúgy" feltett kérdések. Mutatjuk, milyen trükkös kérdésekre érdemes készülnöd, mi a jó válasz rájuk, és hogy valójában ilyenkor mit is akar megtudni rólad az interjúztató.

Mesélj magadról!

Ez egy nagyon gyakori, és nehéz szituáció. Nyilván nem az önéletrajzodra kíváncsi, hiszen az ott van előtte. Ilyenkor az ember zavarában gyakran elkezd beszélni a magánéletéről is. Nem szabad! Valójában arra kíváncsiak ilyenkor, hogy a személyiségedről mit árulsz el, korábban milyen eredményeket értél el.

Nevezz meg három erősségedet és gyengeségedet!

Ennél a pontnál nagyon könnyen elérheted, hogy még véletlenül se kapd meg az állást. Egy valóságos aknamező. Minden munkának megvannak a sajátos követelményei, éppen ezért fontos, hogy azokat az erősségeket emeld ki, amire szükséged lesz a munka során, és a negatívoknál is jól válogasd meg (például, ha a cég nagyon szoros határidőkkel dolgozik, és ezek betartása alapvető fontosságú náluk, akkor véletlenül se mond, hogy nem tudod tartani a határidőket). Ennél a résznél az lehet célravezető, hogy a negatív tulajdonságaidat tompítod olyannal, hogy mit teszel éppen azért, hogy ez változzon.

Miért akarsz itt dolgozni?

Ennél a pontnál a motivációdra kíváncsi, mi hajt, mennyire szeretnél a cégnél dolgozni. A legrosszabb, amit ezekre válaszolhatsz: "a jelenlegi munkahelyemen nem kapok akkora fizetést, mint amennyit a munkám valójában ért", "borzalmas a főnököm", "sokkal közelebb van ez a cég a lakhelyemhez, így nem kellene órákat ingáznom". Az kell éreznie az interjúztatónak, hogy te nem csak egy másik munkát szeretnél, hanem ezt a munkát szeretnéd. Arról szeretne bizonyosságot, hogy érted a cég "küldetését", és a munkád valóban hasznukra lesz. A válaszodból érződjön, hogy motivált vagy, tényleg ott akarsz dolgozni, és minden tőled telhetőt megteszel majd a közös sikerekért. 

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Ebből azt akarják leszűrni, hogy mik számodra a legfontosabbak, mikor vagy elégedett a munkáddal, és büszke a saját teljesítményedre. Ilyenkor beszélhetsz a kedvenc projektedről is, a lényeg, hogy meggyőződéssel és büszkeséggel tudj beszélni a múltbeli feladataidról. Valójában azt akarják látni, hogy tudsz lelkesedni, és előtör belőled a pozitív energia (ami majd a többi kollégára is át tud ragadni). Tehát valójában nem is igazán arra kíváncsiak, hogy milyen sikert értél el, hanem hogy mennyire tudsz lelkesedni.

Miért nem dolgoztál olyan hosszú ideig?

Ez nem csak, hogy ijesztő kérdés, de kellemetlen is. És sajnos bárkivel előfordulhat, hogy hosszabb ideig nem talál munkát. Az interjúztatónak viszont meg kell bizonyosodnia, hogy rendelkezel azokkal a készségekkel, tudással és kitartással, amire a cégnek szüksége van. Lehet őszintén beszélni a helyzetről, de jó, ha az érződik belőle, hogy folyamatosan keresgéltél a piacon, de eddig még nem találtad meg azt, ahol teljesen illeszkedtél volna az adott céghez, eddig is aktív voltál, és naprakész a tudásod.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 07. 08. 08:53
Képezhető fejlesztési tartalék, ha a negatív az eredménytartalék?

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 7. § (1) bekezdése...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS